Sănătate Vindecăm România!

“Dragostea ne va aduce mereu toate cele necesare pentru o viață sănătoasă” – interviu cu medicul dermatolog Lawrence Chukwudi Nwabudike

Sunt fascinată de toți cei care reușesc să-și pună pe picioare cariere de succes, trăind în țări care nu sunt ale lor. Și asta pentru că, peste eforturile ce stau în spatele unei cariere solide, se suprapun cele legate de dificultațile firești ale traiului în altă țară decât a ta. Deci cu atât mai merituoși sunt străinii care cunosc succesul în România, la fel cum am tot respectul și pentru românii care ajung să strălucească prin alte colțuri de lume. Chiar dacă, în adâncul sufletului, îi cert puțin pentru faptul că și-au văduvit țara de valoarea lor…Dar asta deja e o altă poveste. 

   Pe doctorul Lawrence Chukwudi Nwabudike l-am cunoscut cu muuuuulți ani în urmă. Tot la TVR, tot într-o emisiune de-a mea. Nu mă întrebați când, nu mă întrebati ce emisiune făceam pe atunci. Poate ține minte mai bine dom’doctor. Cert este că prezența lui a fost remarcabilă. Vorbea atât de bine și era pur și simplu fermecător, deși vorbea oarecum stâlcit românește ; dar chiar și asta avea famecul său!  

Am rămas în relații bune, am devenit și prieteni pe Facebook, ceea ce mi-a dat posibilitatea de a-i urmări “aventurile profesionale”. Domnul Nwabudike era mai tot timpul plecat pe la congrese internaționale și alte evenimente științifice, în domeniul său, atât de vast : dermatologia. 

De fapt, pe cartea de vizită a domnului doctor sunt trecute trei elemente : Medic Primar Dermatologie / Homeopatie / Acupunctura. Este medic specialist, doctor în științe medicale, iar din cabinetul său din Bulevardul Decebal nr. 1 lumea iese mereu multumită. Odată pentru rezultatele pozitive ale tratamentelor sale, apoi pentru plăcerea de a se afla în preajma unui om deosebit, cald și apropiat de pacienții săi.

 

Acest început de an mi-a oferit ocazia de a sta de vorbă cu eminentul medic. Și nu întâmplător l-am așezat sub genericul campaniei noastre “Vindecăm România” : pentru că domnul doctor Lawrence Chukwudi Nwabudike de fapt asta și face : de 30 de ani ii vindecă pe români! 

Marina Almășan : – S-o luăm cu începutul : cand și unde v-ați născut, ce fel de copil ați fost? Vorbiți-mi și despre familia dvs.

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – M-am născut în Lagos, Nigeria. În general am fost un copil cuminte și am
avut o educație religioasă, catolică. Noi suntem 5 frați, mama predă și are o școala privată, iar tatăl era avocat.

 

Marina Almășan : – O, deci aveți niște părinți tare speciali! Dvs cand v-ați hotărat  să vă faceți doctor? E cumva o moștenire de familie?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Într-un fel este o moștenire de familie. Bunica mea a fost vindecător, a învățat de la tatăl ei. Sunt primul, care să facă facultate de medicină. A fost o hotărâre spontană, fiindcă am vrut să fiu aviator.

Marina Almășan: – Aviator?!? Ce drăguț! Până la urmă…ați luat avionul și ați venit în România! Cum ați decis să veniți să învățați in România? Ce știați despre România înainte de a veni aici? De unde v-ați informat?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Nu știam multe despre România. Nu aveam nici multe surse de informație și chiar eram pe punctul de a refuza bursa, pentru că nu mi s-a părut că era ceea ce îmi doream.

Marina Almășan : – Și totuși, iată-vă student în România! Cand ați ajuns aici, ce anume v-a plăcut și ce v-a displăcut?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Ca toate lumea, frigul a fost o problemă. Limba a fost grea, dar poporul este prietenos și mâncarea e chiar foarte bună. Acestea au fost o compensare bună! 

Marina Almășan : – Și, până la urmă, v-a oferit facultatea ceea ce ați visat?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Facultatea doar îți oferă intrare în profesia de medic. Fiecare dintre noi trebuie să ne hotărâm ce vom face cu această ocazie, căci vom răspunde unei Puteri mai mari decât cea omenească, în cele din urmă.  Personal, consider că orice profesie trebuie să fie ceea ce “profesează” acel om, adică ceea ce este el. Nimeni nu trebuie să practice o profesie pentru care nu are chemare. În medicină, cu atât mai mult, fiindcă de fiecare dată ai potențialul de a influența traiectoria vieții oamenilor. Ecoul fiecărei interacțiuni profesionale poate răsuna în multe vieți omenești și pentru multe generații. Dacă nu este practicată din dragostea pentru oameni, răul, care poate rezulta din astfel de practică lipsită de dragoste, ar putea deveni un blestem spiritual pentru un asemenea om. Pe de altă parte, medicul are șansa, prin binele făcut, să țeasă multe fire ale sorții foarte frumoase, care nu doar îi înlesnesc izbăvirea propriilor păcate, dar și înălțarea sa în Tărâmul Luminii.

Marina Almășan : – De ce anume ați optat pt dermatologie? De ce este frumos acest domeniu?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – În primul rând, am vrut să fiu pediatru – anume neonatolog. Păreau atât de lipsiți de apărare, încât acolo am dorit să fiu. Însă, m-am și întrebat unde aș avea șansa să fiu util cât mai multor persoane și, dermatologia a fost răspunsul. Este o specialitate solicitantă. Pielea umană este o oglindă pentru cele ce se întâmplă în interiorul omului – atât fizic, cât și spiritual. Este cu atât mai dificil de practicat în lumea noastră de astăzi, în care oamenii caută cele superficiale și obținute repede. Astfel, primează căutarea “frumuseții” exterioare sau soluțiile rapide, de preferat fără efort propriu, pentru boli cauzate de noi , ceea ce face câteodată dificil să practici specialitatea în mod optim.

Marina Almășan : – Cand a intrat în scenă homeopatia? De ce v-ați îndreptat spre ea?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Am crezut întotdeauna că medicina poate fi altfel practicată. Din experiența familiei, precum și din experiența proprie. Auzisem de homeopatie și mi-am promis că voi încerca să o studiez la prima ocazie. Acea ocazie a venit în România. Homeopatia cere ca oamenii să învețe să se vindece singuri, fiindcă la bază, homeopatia privește boala ca fiind persoană dezechilibrată nu o problemă fizică. Este un principiu în acord cu Legea Naturală, că nu poate să se îmbolnăvească un om, care nu a “chemat” la el, într-un fel sau altul, boala. Din acest lucru rezultă nevoia de a responsabiliza pacientul pentru propria sa vindecare. Așadar, medicul nu vindecă niciodată, este doar însoțitor de drum al pacientului, pe calea acestuia de vindecare.

Marina Almășan : – Care sunt principiile sale de bază?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Homeopatia presupune că o substanță, care, într-un om bolnav, poate ameliora acele simptome, ar putea să genereze aceleași simptome la un om sănătos. Este un principiu medical valabil, iar vedem că multe medicamente au în prospect, drept efect secundar unele simptome pe care le și tratează.
Un alt principiu este cel al tratării cu doze infinitesimale (adică foarte mici) de medicamente. Inițial acest lucru a fost făcut pentru a evita efecte secundare. Însă, a devenit și un principiu de bază al homeopatiei. Cercetările au arătat că medicamentele homeopate sunt constituite de elemente moleculare care mimează structura substanței originale, astfel dovedind că medicamentele homeopate nu sunt inactive.

Pentru mine, un principiu homeopat foarte important este cel al tratării omului ca întreg. Astfel, homeopatul trebuie să găsească ceea ce se numește similimum, deci medicament, care are în tabloul său de efecte, cele care se potrivesc cel mai bine cu omul respectiv. Un similimum poate fi fizic (atunci când se tratează simptomatic) sau psihic (dacă se dorește a trata omului întreg), deci tabloul care corespunde cu caracterul omului. Cea din urmă formă de tratament solicită o înțelegere mai profundă a omului și îl pune pe medic în postura de a fi și o călăuză potențială pentru pacienții săi.

Marina Almășan : – Ce le recomandați cel mai des pacienților dumneavoastră?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Încerc să le recomand ceva, care să li se potrivească. Adesea acest lucru poate fi și tratamente convenționale. De foarte multe ori, recomand tratamente naturiste – homeopatie în special, fiindcă efectele sunt de durată. Uneori, pacientul ar avea nevoie doar de sfaturi.

Marina Almășan : – Numiți trei elemente din natură care au efecte benefice extrordinare asupra corpului nostru.

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Esența naturii este cel mai important element pentru sănătatea noastră! Natura are ritmul ei: activitate-pauza. Lucrul acesta trebuie învățat de noi. Natura are în esența activității ei dragostea. Dragostea care mișcă natura aduce întotdeauna un plus de valoare întregului. Dacă noi am ordona viețile noastre în același fel, nu ne-am mai îmbolnăvi. Din Legile Naturii, vedem că nimic nu este întâmplător, ci există o reacție pentru fiecare acțiune. Din aceasta rezultă lesne faptul că, orice situație în care ne aflăm este o reacție la o acțiune întreprinsă de noi, cândva. Fiind posesori lăuntrici ai voinței libere, noi putem oricând să decidem soarta noastră.

Dragostea – în tot ceea ce facem – care caută mai întâi să ofere ceea ce ar putea înălța în sensul cel mai bun, întregul, ne va aduce tot mereu toate cele necesare pentru o viață sănătoasă.

Hrana corectă este importantă. Însă este un subiect foarte larg. Esențial, este să privim hrana nu doar ca pe niște elemente chimice, ci și ca pe elemente energetice. Din compușii nutritivi ale unui aliment culoarea, gustul și mirosul sunt importante. Felul în care este crescut și cules este important. Prin urmare, chiar și un fruct organic, cules de oamenii, care muncesc în condiții de suferință, poate lăsa amprente energetice asupra alimentului nostru. În cele din urmă, este de sfătuit să mănânci pe cât posibil, în relativă liniște, fără să mănânci într-o atmosferă negativă, căci aceasta ar însemna consumul unei energii negative, împreună cu alimentul nostru.

Mișcarea este foarte importantă pentru sănătate. Mișcarea fizică echilibrată, fără excese. În plus, este necesară și mișcare spirituală, care aduce energiile, ce împrospătează trupul și încetinește procesul de îmbătrânire. Din lipsă generală de mișcare spirituală printre oameni, Pământul nostru s-a îmbătrânit foarte mult, făcând necesar ca o Forță superioară să scuture Pământul, pentru a îl aduce înapoi la sănătate.

Marina Almășan : – Am observat că sunteți foarte des invitat la conferințe și congrese internaționale . Numiți-le pe cele mai importante ( eventual cele la care ați prezentat și dvs lucrări)

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Am fost la congresul american de dermatologie – unde am și prezentat lucrări legate de tratamente homeopate în boli dermatologice.

De asemenea, am prezentat la congresul european de dermatologie de mai multe ori inclusiv lucrări legate de tratamente homeopate în dermatologie.

Fac parte din  catedra de lectori ai congresului Five Continents, de dermatologie și medicină estetică și o lucrare a mea legată de tratamente naturiste în ulcerații cutanate a fost premiată.

Am și plăcerea și onoarea de a participa și a prezenta la congresele române de dermatologie, care au loc în fiecare an.

Marina Almășan :- Wow! Sunt de-a dreptul impresionată și vă felicit. Spuneți-mi, personal, ați făcut descoperiri? Ne puteți vorbi despre cercetările dvs?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Nu pot vorbi de “evrica“ în munca mea. Pot mai degrabă să spun că am descoperit că nu există niciun medic tămăduitor. Noi suntem doar păzitori ai cunoașterii pe care suntem chemați să o punem la dispoziția semenilor nevoiași, ca aceștia să se vindece singuri. Îndrumările noastre constituie esența profesiei de medic. Recunoașterea acestui fapt ne face pe noi, medicii, să fim mai smeriți.

Marina Almășan : – Sunteți și autorul unor lucrări importante. Care din ele a avut succesul cel mai mare?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Nu știu care ar fi avut. Sper că au lăsat un impact pozitiv și că îi influențează pe oamenii în direcția dorită.

Marina Almășan : – Am înțeles. Modestia este o altă calitate a dumneavoastră, proprie de altfel oamenilor deosebiți. Momentan, cu ce vă ocupați?

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Tot medic rămân – sper până la sfârșitul vieții. Nu am proiecte speciale acum, decât unele legate de scris, pe care le realizez împreună cu unii colegi. Celelalte vor trebui să dospească și să se nască, apoi să pot spune mulțumesc LUI pentru oportunitatea de a le face!

Marina Almășan : – Vorbiți-mi puțin și despre viața de familie.

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Evit acest subiect, căci doar ținând aproape viața de familie, o pot păstra pentru mine ca pe o bună sursă de echilibru în viață.

Marina Almășan : – Deși îmi pare rău, am să vă respect dorința de intimitate. Spuneți-mi, ați regretat vreodată că v-ați stabilit in România? De ce anume vă este cel mai dor, când vă gandiți la Nigeria? 

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Nu. Nu regret stabilirea aici. Probabil că, legat de  Nigeria,  aș dori să o văd altfel, dar îmi dau seama că acest lucru nu depinde de mine.

Marina Almășan : – În final, transmiteți-ne, ca de la medic la pacient, care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem , dacă vrem să avem o piele sănătoasa.

Lawrence Chukwudi Nwabudike : – Pe cât posibil, evitați să puneți tot feluri de lucruri de make up pe față. Ele au un impact asupra pielii pe care nu îl realizăm. În plus, au și efectul de a ne face să credem că nu putem fi frumoși doar expunându-ne exact așa cum suntem.
Dacă nu aveți niciun defect să nu faceți niciun procedeu de estetică. Îmbătrânirea este un proces normal, fiziologic, iar frumusețea interioară, care vine de la un suflet iubitor, chiar ajută la sănătatea fizică. Studiile au și arătat efectul empatiei și a amabilității în combaterea epuizării și în îmbunătățirea stării fizice.

Iar apoi – hrană și mișcare, în felul în care am vorbit mai devreme.

Marina Almășan : – Vă mulțumesc, în numele femeilor de 10 care sunt sigură că au apreciat răspunsurile dumneavoastră.

 

Campanie susținută de DRM ROMANIA : Clinica de excelență DRM ROMANIA

 

Publicitate