De ce anume ne temem noi, femeile? O echipă de psihologi au conturat o listă a principalelor temeri pe care le avem noi, femeile. Ei au făcut chiar mai mult : ne-au dat niște sugestii legate de felul în care ar trebui să luptăm cu ele!
Frica de singurătate
Dacă o femeie a depășit 20 de ani, ea trebuie musai să-și gsească perechea. În această parte a globului, acest stereotip încă mai funcționează. Iar tinerele încep să se teamă de singurătate de foarte timpuriu.
Problema este că, din geoaza de a nu rămâne singure, obișnuim să ne petrecem viața alături de persoanele cele mai nepotrivite. Aproape că nici nu ne mai punem problema compatibilității.
Teama de singurătate poate fi depășită într-un singur fel: învățând să fim fericite de unele singure.
2. Frica legată de copii
Psihologii consideră că mamele se tem pentru copiii lor mai mult decât se tem pentru propria viață. Acest lucru se bazează pe instincte străvechi, de apărare a urmașilor. Avem de a face cu o obsesie aproape maniacală că pruncii noștri sunt in pericol și ca atare ajungem să ne frământăm nespus, din nimic. Mai mult, unele mame, obsedate să aibă permanent control asupra copilului, îl țin pe acesta legat de ele, obișnuindu-l să fie toată viața dependent, incapabil de a se descurca singur.
În acest caz, indicată este credința. In orice, în soartă, în Dumnezeu, în Univers. Dar in primul rând în copiii noștri. Ei sunt mult mai puternici și mai independenți, decât credem noi.
3. Frica de moarte
Frica de moarte derivă dintr-o mulțime de alte frici, extrem de răspânditem frica de înăltime, de apă, de sufocare, de mulțime. Cel mai adesea, este vorba de un instinct de autoapărare, cu care ne naștem.
În zilele noastre, posibilitatea de a muri pe neașteptate a scăzut foarte mult, față de secolele trecute. Acum, teama respectivă s-a transformat într-o teamă de necunoscut, de o schimbare majoră care ar putea apărea în viața noastră. De regulă, nu ne este teamă de moarte, ci de suferința care ar exista,înaintea ei.
Soluția în acest caz este să iubim foarte mult viața. Cu cât ne-o trăim mai frumos, cu atât ne gândim mai puțin la finalul ei
4. Frica de a fi înșelată
Practic, orice femeie se teme că, la un moment dat, partenerul ei o va înșela. Viața ne-a obișnuit să considerăm orice apropiere față de o altă femeie, ca fiind un act de trădare.
De aici rezultă și gelozia maladivă, neîncrederea, singurătatea în cuplu. Mulți leagă toate aceste temeri de neîncrederea în propria persoană. Cele mai geloase femei, sigur au experimentat, în copilărie, fie trădarea unuia din părinți, fie moartea acestuia. De aici sentimentul că sigur vor fi și ele înșelate de cel mai apropiat om.
Singura cale de a învinge această fobie este aceea de a înceta să ne controlam partenerul. Să ne amintim mereu că dragostea este o uniune între două persoane libere și mature, care au hotărât la un moment dat să fie împreună și să se respecte. Este foarte important să se identifice de la început punctele nevralgice ale relatiei și să se evite, pe viitor.
5. Frica de bătrânețe
Pentru majoritatea femeilor, această frică se referă strict la aspectu” exterior : aparitia ridurilor, pielea flască, celulita, kilogramele în exces etc.
Vinovat de acest lucru este lcultul tinereții”, cultivat intens de catre mass-media si de marii colosi ai industriei cosmetice. Dezvoltănd aceste temeri în mintea femeii, se pot câștiga sume colosale, iar cremele antirid sunt produsele cele mai vândute în întreaga lume.
Feumusețea și tinerețea sunt două arme principale, când este vorba de a atrage un bărbat. Atunci cand femeia își pierde tinerețea, ea încetează să mai fie dorită, adică să-și îndeplinească, chipurile, funcția de bază. Cum să te lupți cu asta? Sa-ți spui mereu că tu nu ești o pradă. Că, pe lângă prospețime și o piele fină, tu ai și alte calități, mult mai importante : inteligență, bunatate, dragoste pe care o poți dărui. Iar înțelepciunea ta vine odată cu tecerea timpului. Iar experiența este un companion de nădejde al… ridurilor!
6. Frica de răspundere
Incapacitatea de a lua decizii netezește drumul catre a deveni o victimă. Nu vrei să-ti asumi? Atunci vor fi alții care vor lua decizii în locul tău și nu întotdeauna în favoarea ta. Dacă nu ești capabilă să-ți asumi responsabilitatea pentru ceea ce decizi, spui, faci, întreprinzi, înseamnă că nu conștientizezi ceea ce se petrece cu tine.
Știi cum poți să depășești această teamă? Să înțelegi că o decizie cumpătată și conștientă este un mjloc excelent de a depăși orice traume viitoare, fără să te consumi psihic, fără să-ți pui în pericol sanătatea, a ta sau a celor din jur. Pur și simplu, trebuie să conștientizezi că nu ești o victimă, ci stăpana prețioasei tale vieți. Și ca numai tu porți responsabilitatea ei.
7. Frica legată de kilogramele în exces
Oricât n-ar părea de straniu, această teama apare încă de pe timpul claselor primare. Ele își vad mamele obsedate de calorii si ajung să îsi programeze viața ca pe o continuă luptă cu greutatea. Paginile revistelor si ecranul televizoarelor sunt pline de dive fotoshopate, care nu au nicio legătură cu formele reale ale unor femei normale. Însa involuntar, privindu-le, începem să ne comparăm cu ele. Iar comparațiile nu sunt întotdeauna în favoarea noastră. Femeile încep să aibă sentimentul vinovației pentru orice bucățică de tort pe care și-o permit, încep să se chinuiască și, invariabil, intră în depresie.
Principalul motiv al unei astfel de situații este faptul că marea noastră majoritate ne asociem , mental, doar cu ideea de “corp”. Trebuie să înțelegem că noi nu suntem numai “90-60-90”, ci mult mai mult. Asta se referă și la sexualitate: ea nu are nicio legătură cu standardele de frumusețe, ci cu o multitudine de alți factori, care te face atractivă pentru bărbați.
8. Frica de boală
Cel mai mult ne temem de ceea ce se află în afara controlului nostru. Boala poate apărea din senin si , de multe ori, noi nu putem face nimic.- această teamă rezultă , de fapt, din frica de a nu deveni neajutorate, de a nu ne pierde funcțiile vitale.
Există și o latură pozitiva a acestui aspect : gratie acestei frici, începem să devenim responsabile și să mergem la controale periodice, la doctor. Însă dacă frica de boală depășește limita normală, este cât se poate de periculos : căci multe lucruri se nasc în capul nostru, sfârșind prin a se materializa.
A apărut chiar un cuvant special – “cancerofobia”. Este foarte răspandit, în țara noastră. Ea poate aduce o persoană chiar în pragul depresiei.
Ce e de făcut? Să crede, în acest secol al tehnologiei și diagnosticării. Să știm că, în stadii incipiente, totul se poate vindeca. Să avem grijă de sănătatea noastră. Să nu alergăm de la un doctor la altul, ci mai bine să alergăm…pe banda de alergat!
9. Frica de a nu fi mai prejos decât altele
S-a demonstrat demult că femeile, mult mai mult decât barbații, sunt obsedate de competiție, de comparațiile cu celelalte femei. Noi suntem foarte înclinate către detalii, nuanțe, simtim perfect contextul și ne adaptăm conștient la orice situație. La început, la origini, acest lucru se explica prin dorința de a nu fi altfel , de a nu ne diferenția de “turmă”. Însă, în zilele noastre, acest mod de a gândi duce la nenumărate probleme. Suntem atât de atente la cele din jur, încât uităm de propria viață. Nu uitați că toate suntem unice, în felul nostru. Și fiecare din noi are dreptul de a fi ea însăși.
10. Frica de sarcină
Ea este legată de alte fobii ale noastre : ne temem de singurătate, ne temem să nu rămânem nemăritate, să nu ne îmbolnăvim si să ne pierdem functia noastră de bază.
Mai trebuie să ținem cont și de ceasul biologic al fiecăreia dintre noi, care începe să ticăie nemilos, după 30 de ani. Și de vârsta fertilă, care tot cam atunci se sfârșește. În fața fiecărei femei apare, încă de la terminarea facultății, o alegere:între carieră și a face copii. La început ne teme de a nu rămâne însărcinate, apoi ne e pur și simplu groază de acest lucru, apoi ne temem că nu mai rămânem, apoi ne teme de durerile facerii. Nu uitați! Medicina nu stă pe loc! Puteți naște un copil sănătos chiar și după 40 de ani!
Și, în general! Încercați să vă înfrângeți toate aceste frici!
Sursa: damskiesekrety.ru
Comentează