Sănătate

Deprimatele vesele – o categorie periculoasă

 

Poate că ați auzit și voi de sintagma “depresie zâmbitoare”. Femeile suferă adesea de această maladie : pe chipul celor cu acest tip de depresie rezistă un zâmbet larg, care ne induce în eroare. De fapt, simptomele prin care se manifestă depresia zâmbitoare îi pot face pe cei din jur să creadă că au de-a face cu un om sănătos, cu poftă de viaţă, însă lucrurile sunt departe de a fi întocmai. Prin urmare, atentie! oamenii care exprimă bucurie şi o fac cu exntuziasm pot fi , în realitate, extrem de nefericiţi, trişti şi devin cât se poate de recunoscători, dacă primesc atenţie şi ajutor.

Publicaţia Psychology Today scrie că persoanele care suferă de depresie zâmbitoare, deşi au gânduri triste, funcţionează în parametri normali în fiecare zi, fără să se izoleze de ceilalţi.

Un lucru e știut:  nu toată lumea suferă de depresie în acelaşi mod, iar mulţi nici nu conştientizează că au simptomele depresiei zâmbitoare, pentru că reuşeşc să îşi ducă la bun sfârşit sarcinile de peste zi.

Mulți se întreabă : poate fi, oare,  posibil ca o persoană să fie veselă, să fie plină de viaţă şi de entuziasm, dar în acelaşi timp să sufere de depresie? Din păcate, da.

Este vorba despre oamenii deprimaţi, care par fericiţi în exterior, dar care, pe dinăuntru, suferă enorm. Acest gen de depresie este greu de diagnosticat şi de observat. Cu atât mai mult cu cât cei care manifestă simptomele depresiei zâmbitoare nu iau în considerare sentimentele de tristeţe pe care le au. Dimpotrivă, le ascund, pentru că le este frică să nu fie percepuţi ca fiind vulneravbili.

Cum recunoşti simptomele depresiei zâmbitoare

În caz că nu ţi-ai dat seama, zâmbetul la exterior este o faţadă veselă, el este doar un mecanism de apărare! De fapt, vorbim despre modalitatea ideală de a ascunde sentimentele. O persoană poate fi tristă pentru că nu îşi găseşte jobul potrivit, pentru că nu are o relaţie de cuplu stabilă, pentru că îi lipseşte scopul în viaţă. Practic, cei cu depresie zâmbitoare simt că ceva în viaţa lor nu este cum ar fi trebuit.

Simptomele depresiei zâmbitoare sunt anxietatea, frica, agresivitatea, furia, oboseala, iritabilitatea, lipsa de speranţă, disperarea. Dacă suferi de depresie funcţională, cel mai probabil ai probleme cu somnul, cu lipsa apetitului sexual sau simţi că nu te poţi bucura de activităţile ce altădată îţi aduceau plăcere.

Atunci când depresia este negată, este ascunsă sub masca zâmbetului, oamenii reuşesc să aibă un loc de muncă satisfăcător, pot face sport, pot avea o familie şi o viaţă socială frumoasă. Cu „masca‟ montată pe chip, viaţa lor este minunată, dar sub mască se ascund atacuri de panică, stimă de sine scăzută, insomnii, poate şi gânduri suicidale.

Prin urmare, nu le invidiați chiar pe toate femeile ce zâmbesc, în preajma voastră. Multe dintre ele pot fi, in realitate, extrem de nefericite.

Sursa : Psychology Today 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.