Sănătate

Este bine, oare, să dormim pe burtă?

Există, pe parcursul zilei, o perioadă în care dorim să uităm de grijile de zi cu zi, să ne relaxăm, să-i dăm posibilitatea organismului nostru să se odihnească. Aceasta este noaptea! În timpul somnului, se știe, adoptăm poziția care ne este cea mai confortabilă. Pentru multe dintre noi, această poziție este somnul pe burtă. Dar este oare sănătos acest somn? Nu cumva pericole ascunse ne pândesc de după această poziție, aparent atât de comodă?- se întreabă site-ul vredno-ili-net.ru

Uneori, în cazul umflării intestinului, a dormi pe burtă poate fi chiar sănătos, căci în acest caz se diminuează senzațiile neplăcute, cum ar fi colicii și balonarea.

E un lucru bine știut ( sperăm!) că dormitul pe burtă le este interzis atât femeilor gravide cât și celor care alăptează. Această poziție esteimage incomodă nu numai pentru mamă, dar și pentru făt. Deși, iată!, lăuzelor chiar li se recomandă să stea cât mai mult pe burtă, pentru ca uterul să li se micșoreze cât mai rapid.

  • Medicii-pediatri recomandă culcarea pe burtică a bebelușilor care au colici, ceea ce se pare că îi liniștește.
    Nu se recomandă dormitul pe burtă imediat după o masă copioasă: fierea va ajunge astfel în stomac și veți avea probleme.
    În timpul somnului pe burtă crește presiunea asupra organelor genitale și ale aparatului urinar, ceea ce va conduce la tulburări ale vieții sexuale. Este valabil și în cazul femeilor și al bărbaților.

    Domnișoarelor, dacă doriți să aveți un piept frumos, feriți-vă să dormiți pe burtă, întrucât n timpul somnului întreaga greutate a imagecorpului vostru apasă pe sâni, ceea ce face ca aceștia să își piardă forma și frumusețea. In plus, veți avea probleme funcționale cu sânii.

Efecte negative ale somnului pe burtă au observat și dermatologii. Dacă o persoană preferă să doarmă pe o parte sau pe burtă, pielea sa se va deforma și vor apărea riduri nedorite în zona frunții și a nasului, iar dimineața este posibil să vă treziți cu fața buhăită.
În timpul somnului trebuie să respiram cât se poate de normal, astfel încât sângele să se oxigeneze cât mai bine. Presiunea exercitată asupra abdomenului se răsfrânge și asupra plămânilor, care astfel nu mai pot să funcționeze la întreaga lor capacitate. În acest fel, inima nu mai primește cantitatea de oxigen necesară și este nevoită să bată mai repede. Asta în condițiile în care dimpotrivă, în timpul somnului ea trebuie să se relaxeze, nu să-și intensifice bătăile. În consecință, sistemul circulator nu reușește să se odihnească.
Persoanelor care au probleme cu coloana nu li se recomandă deloc dormitul pe burtă. În timpul unui astfel de somn, capul este întors într-o parte, ceea ce presupune o poziție nenaturală a gâtului și , ca atare, mușchii nu reușesc să se relaxeze. Zona cervicală a coloanei va fi solicitată suplimentar, ceea ce, cu timpul, se va transforma în durere. Este mult mai sănătos, pentru aceste persoane, dormitul pe spate, întrucât mușchii de aici sunt mult mai dezvoltați. Ei protejează atât organele interne de presiunile exercitate asupra lor, cât și coloana vertebrală. Dormind pe spate, asigurați funcționarea optimă a imageplămânilor, iar organismul va fi ferit de disconfort. Dacă dimineața, când vă treziți, simțiți o durere în spate, amintiți-vă în ce poziție ați dormit și străduiți-vă să evitați pe viitor această poziție. În același timp însă, maseurii recomandă somnul pe burtă, explicând că astfel se înlătură presiunea corpului asupra rinichilor, ceea ce conduce la o mai bună purificare a organismului, prin eliminarea toxinelor.
Din toate acestea putem trage concluzia următoare : vă puteți permite, din când în când, să dormiți și pe burtă, dar cu mare grijă. Trebuie să vă schimbați mereu poziția în timpul somnului, și în acest fel veți evita să-i faceți rău organismului vostru.
Și să reținem că, pentru a ne păstra tinerețea, cel mai indicat somn este cel pe spate : vă ferește și de riduri, și de boli!

Imagini: faceculture.spb.ru, vse-pro-detei.ru,medvoice.ru

Publicitate