Despre depresia corespunzătoare anotimpurilor reci probabil ați auzit nu o dată. Zilele cenușii, serile reci, problemele de zi cu zi – toate concură la o stare de spirit proastă. Explicația este un foarte simplă. Ziua devine mai scurtă, ceea ce face ca dimineața să ne trezim pe întuneric. Lumina soarelui devine insuficientă. Când cade întunericul, corpul nostru elaborează melatonina, hormonul somnului, care conduce la o relaxare a întregului organism. Excesul de melatonină induce stările depresive.
Iată însă ce ne recomandă medicii, pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, în lunile de iarnă.
Ne vor ajuta culorile vii, ele stimulează creierul și ne încarcă cu energie.
1 amplasați, în casa dvs, fructiere cu fructe colorate
2 dați culoare…pereților! Luați o coală albă de hârtie si desenați un desen cu multe culori. Folosind culori cât mai vii, blocăm formarea de melatonină, iar agățând aceste desene pe pereți, ne vom ridica, practic, starea de spirit. Nu vă pricepeți la desen? Atunci decorați-vă locuința cu farfurii colorate. Este obligatoriu să fie prezente următoarele culori: alb, galben, portocaliu, roșu. Ele sunt cele mai eficiente inamice ale tristeții.
3 aprindeți lumina cât mai des. Evitați penumbra și întunericul.
4 păcăliți organismul și purtați haine deschise la culoare. Culoarea albă va semnigficsa lumina zilei, în consecintă producerea de melatonină se va diminua și starea de spirit se va îmbunătăți.
Cum să scapați de oboseala cronică?
.
Locuitorii țărilor civilizate suferă de sindromul oboselii cronice. Unii îi spun virusul herpesului de tipul 4. El se poate găsi multă vreme în celulele nervoase, fără să dea de știre. Boala se transmite pe căi respiratorii, în special prin salivă. Spre exemplu, prin sărut. Poate fi depistată cu ajutorul analizelor de sânge.
Care sunt așadar simptomele sindromului oboselii cronice?
1 aveți o permanentă senzație de oboseală
2 vă deranjează migrenele frecvente, ametelile, durerile musculare si de încheieturi. Apar starea febrilă, transpirația în exces, dificultăți la înghițire, mărirea ganglionilor limfatici.
3 apare o sensibilitate la îmbolnăvirile respiratorii
Renunțați la prăjituri
Este oare adevărat că dulcele și cafeaua ne ridică starea de spirit?
Nu. Cofeina ne slăbește sistemul nervos. Ea se răspândește repede în organism, astfel încât efectele sale nu vor fi resimițite decat in primele 15 minute. Nu trebuie să consumați mai mult de 2-3 cești de cafea pe zi, întrucât există riscul să vă imbolnăviți de insomnie și să deveniți depresivă.
Legat de dulciuri, glucoza conținută de acestea este o sursă de energie? Cand omul consumă ciocolată și bomboane, concentrația de serotonină crește iar starea de spirit se îmbunătățește, chiar dacă nu pentru multă vreme. Nivelul glucozei în sânge crește brusc, însă dupa o oră scade la fel de brusc. In zahărul se asimilează rapid și se transformă în grăsime. Glucoza poate fi obținută și din alte produse : orez, verdețuri, legume, fructe care nu sunt dulci. In acest caz, nivelul de glucoză în sânge va crește mai lent, senzația de foame dispare și starea de spirit se va echilibra.
Starea de spirit poate fi imbunătățită cu ajutorul a două tipuri de alimente: unele conțin hormonul fericirii -serotonina. Celelalte – sunt vitaminele din grupa B, care acționează asupra celulelor nervoase, stimulând fabricarea aceleiași serotonine.
Unde să căutăm serotonina?
Iată câteva alimente obligatoriu de consumat : ananasul, bananele, semințele de dovleac.
Unde să căutăm vitaminele din grupa B?
În urmatoarele produse : ouă, orez brun, alune.
Sperăm să vă prindă bine toate aceste informații și, cât de curând, să aveți o stare de spirit mult mai bună!
Sursa : aif.ru
Comentează