Te-ai săturat de nasul înfundat? Iată cum să-i vii de hac!
Nasul înfundat este o problemă cu care se confruntă multă lume. Motivele sunt multiple, iar soluțiile… sunt și ele câteva. Iată-le :
1. Umidificatorul – o opțiune foarte bună!
Un umidificator oferă o modalitate rapidă și ușoară de a reduce congestia și durerea sinusurilor. Acesta are rolul de a împrăștia în aer microparticule de apă care readuc umiditatea la un nivel confortabil. Respirația în acest aer umed poate calma țesuturile iritate și diminua vasele de sânge nazale umflate, ușurând respirația.
2. Hai la duș!
Ți s-a întâmplat vreodată să ai nasul înfundat și să descoperi că poți respira mult mai bine după un duș fierbinte? Există un motiv bun pentru asta. Aburii ajută la subțiarea mucusului din nas și reduc inflamația. A face un duș fierbinte este o soluție temporală prin care poți respira normal, dacă te confrunți cu congestie nazală. Obții același rezultat și dacă stai acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apă fierbinte. Ai grijă să nu stai foarte aproape de apa foarte fierbinte, pentru că există riscul să te arzi.
3. Hidratarea! Funcționează și aici!
Lichidele – apa, ceaiurile, supele – ajută la subțierea mucusului din pasajele nazale, eliminând cu ușurință secrețiile nazale și scăzând presiunea din sinusuri. Mai puțină presiune înseamnă un risc scăzut de inflamație și iritare. Dacă pe lângă nasul înfundat te confrunți și cu o durere în gât, ceaiul cald și supa caldă te vor ajuta să ameliorezi disconfortul din gât.
4. Spray-ul nazal cu apă de mare – asta îți recomandăm!
Pentru a facilita eliminarea secrețiilor nazale, folosește un spray nazal cu apă de mare. Aceasta scade inflamația vaselor de sânge și ajută la eliminarea secrețiilor. Poți opta pentru un produs care are în compoziție minerale, precum cuprul, magneziul, manganul, fierul, seleniul și zincul. Acestea au proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatorii, antialergice și antioxidante.
5. Fosele nazale – la curățat cu ele!
Poate că nu este cea mai plăcută sarcină, dar îți poți spăla fosele nazale cu un vas neti. Un vas neti este un recipient conceput pentru a curăța eficient și natural căile nazale. Pentru asta, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii recomandă utilizarea apei distilate sau sterile în locul apei de la robinet pentru curățarea foselor nazale.
6. Compresa caldă – v-o recomandăm!
O compresa caldă poate ajuta la desfundarea nasului prin deschiderea pasajelor nazale din exterior. Înmoaie un prosop în apă caldă, stoarce bine prosopul, apoi așază-l peste nas și frunte. Căldura ajută la ameliorarea inflamației mucoasei nazale. Repetă acest lucru de câte ori este necesar.
7. Decongestionantele nazale – și ele pot fi o optiune
Un medicament decongestionant poate ajuta la reducerea congestiei nazale și la ușurarea durerii asociate cu pasajele nazale iritate. Pe piață există numeroase decongestionante disponibile fără prescripție medicală. Spray-urile nazale decongestionante comune includ oximetazolină și fenilefrină. Folosește un astfel de spray corect. Acesta nu trebuie administrat mai mult de trei zile fără supravegherea medicului. După trei zile, un decongestionant nazal poate înrăutăți de fapt congestia și accentua oboseala.
8. Ia antihistaminice sau medicamente pentru alergii
Ambele tipuri de medicamente pot diminua umflarea pasajelor nazale, ajutând la decongestionarea nasului. Medicamentele combinate care conțin atât un antihistaminic, cât și un decongestionant pot ameliora presiunea și durerea în sinusuri, cauzate de reacțiile alergice.
Urmează cu atenție instrucțiunile atunci când folosești astfel de medicamente. În caz contrar, este posibil să ți se înrăutățească starea de sănătate. De asemenea, trebuie să știi și că antihistaminicele ar putea să te facă somnolent.
9. Remediile pe bază de ulei de eucalipt sunt o variantă excelenta!
Uleiul de eucalipt este obținut din frunzele copacului de eucalipt. Inhalarea acestui tip de ulei poate reduce inflamația mucoasei nazale și-ți poate ușura respirația. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei într-un vas cu apă clocotită, să te acoperi cu un prosop și să inspiri aburii.
Iată și alte variante :
- aplicarea unei presiuni ușoare pe puntea nasului cu degetul mare și arătător și, prinderea, în același timp, cu cealaltă mână, a mușchiilor de o parte și de alta a spatelui gâtului poate fi o soluție temporală pentru desfundarea nasului;
- masajul facial – aplicând un mesaj blând cu degetele asupra sinusurilor poți desfunda cu ușurință nasul.
Dacă pui în aplicare aceste soluții, ar trebui să te simți mai bine în câteva zile. Perioada de timp necesară pentru ameliorarea simptomelor poate depinde de cauză exactă a apariției congestiei nazale, dar majoritatea persoanelor se recuperează după o răceală în aproximativ zece zile. Dacă simptomele se mențin mai multe de zece zile, este important să consulți medicul.
Complicațiile congestiei nazale se pot dezvolta în funcție de cauză. Dacă un nas înfundat apare din cauza unei infecții virale, posibilele complicații includ o infecție a urechii, bronșită și sinuzită.
Sursa foto: u24.ru
Comentează