Sănătate

Radiografiile, dinții și sarcina

Astazi despre un mit al medicinei, explicat pe întelesul tuturor. Asadar, daca sunteti o viitoare mamică, vă propunem sa citiți despre radiografii, dinți si sarcină. Care este legatura? Ne explică dr. Mircea Poenaru, de la centrul medical PoeMedica.

Radiațiile ionizante utilizate în medicină sunt ferm contraindicate în timpul primului trimestru de sarcină (până în săptămâna a 12 – 14-a de la ultima menstruație – amenoree) și formal contraindicate în restul sarcinii. În practica comună acestea sunt utilizate pentru efectuarea radiografiilor sau a tomografiilor computerizate, care pot fi uneori indispensabile stabilirii unui diagnostic și al tratamentului corecte, în diferite ramuri medicale.

În primul trimestru al sarcinii se formează toate organele (organogeneză), aparatele și sistemele embrionului (denumirea produsului de concepție până la sfârșitul celei de a 12-a săptămâni de sarcină) și mai apoi ale fătului. Expunerea embrionului în această perioadă, la acest tip de energie (radiație Roentgen), poate afecta organogeneza conducând la apariția anomaliilor fetale și chiar a decesului embrionar. Consecința acestei expuneri respectă totuși regula ”tot sau nimic”, adică ori provoacă oprirea din evoluție a sarcinii ori nu produce niciun efect, mai ales în cazul sarcinilor foarte mici, până în săptămâna a 6-a de amenoree. Toate acestea sunt rezultatul observațiilor medicale, neexistând, evident, studii prospective verificate statistic (ce mamă ar accepta expunerea la radiații în trimestrul I al sarcinii, de dragul științei…). Am avut un caz al unei gravide, care suferind un accident în primul trimestru de sarcină, neștiind că este gravidă, a fost supusă unei tomografii computerizate a bazinului. Copilul trebuie să aibă vreo 10 ani …

Expunerea medicală la radiația Roentgen în trimestrele II și III ale sarcinii nu determină în mod categoric niciun efect asupra fătului. Înaintea apariției și dezvoltării ecografiei medicale diagnosticul poziției fătului, spre exemplu, la gravidele obeze, se făcea prin radiografie simplă a abdomenului. Și aceasta, într-o perioadă în care performanțele aparaturii Roentgen nu era de nivelul celei din zilele noastre – doze mici de radiație, expunere de scurtă durată, sensibilitate mare a aparatului, etc. În prezent se consideră, spre exemplu, că o mamografie iradiază pacienta mai puțin decât propriul telefon mobil în decurs de 6 luni.

 La ce ne-ar folosi această lungă polologhie științifico-medicală? Păi, la dinți!

Este deprimantă groaza unor stomatologi și radiologi dentari manifestată în fața pacientei stomatologice gravide. Am întâlnit nenumărate cazuri de gravide cărora li se refuza radiografia dentară pe motiv că sunt gravide. De asemenea am avut gravide în urmărire care, necesitând intervenții stomatologice, le-am condus eu, ginecologul, tratamentul antibiotic, indicând în scris și tipul de anestezic ce trebuie utilizat!

 În sarcină poate fi efectuat orice tip de radiografie dentară, cu sau fără șorț de protecție, după 16 săptămâni de sarcină, când organogeneza s-a terminat. Dacă este imperios necesar, aceasta poate fi efectuată și în primul trimestru de sarcină, obligatoriu cu șorț de protecție radiologică.

 Orice alt tip de investigație radiologică poate fi efectuată după 16 săptămâni de sarcină, dacă este imperios necesar din punct de vedere medical, afectarea fetală fiind cu totul improbabilă.

 Anxietatea medicilor în recomandarea și efectuarea investigațiilor radiologice la femeia gravidă provine nu din necunoașterea teoriei ci din teama de a nu fi acuzați că ar fi provocat apariția anomaliilor fetale. Fatalitatea apariției acestora în cazurile în care gravida a fost supusă unei investigații radiologice ar fi pusă în mod cert în cârca prescriptorului.

Publicitate