Călătorii Timp liber

Suedia, mult mai aproape decât ne-o imaginăm. Episodul 6 : Căsuța noastră, cuibușor de …suedezi!

Foto: Elena Cristescu

   ….Episodul acesta nu este despre obiective turistice, ci unul mult mai “practic” : este despre “casa” noastră de la Stockholm! Sunt absolut sigură că serialul nostru v-a trezit curiozitatea și că veți da năvală la agențiile de turism ( eu, personal, vă recomand Nordic Tours!😉), pentru a vă programa o vacanță la Stockholm, așa că orice informație despre cazare este binevenită, mai ales că, din ce ne-au spus unii și alții, hotelul nostru este unul cât se poate de reprezentativ pentru capitala Suediei.

…și – aș spune eu – are un avantaj uriaș : este plasat fix în buricul târgului, la doi pași de gara T Centralen, de stația de metrou și de cele de tramvai și autobuz, la câteva minute de mers pe jos față de Orașul Vechi – Gamla Stan și într-o nesfârșită zonă comercială. Acum, trebuie să fiu onestă și să vă previn că prea mult shopping n-o sa faceți la Stockholm, pentru că prețurile sunt în concordanță cu veniturile populației, care sunt de cateva ori mai mari decât ale noastre ( salariul mediu al unui suedez depășește 2000 de Euro!) . Însă nimeni nu-i poate răpi unei femei plăcerea de a colinda magazinele și de a-și clăti privirea în ele, chiar și fără să umble la portofel.

    …Hotelul Downtown Camper  face parte din grupul de hoteluri Scandic și are patru steluțe pe frontispiciu. Experiorul nu este unul din cale afară  de spectaculos, păstrând aerul nordic : ușor auster, de culoare întunecată. Pătrunzând însă înăuntru, eleganța si bunul gust te cuceresc! Se știe că, la capitolul “design interior” scandinavii sunt campioni. Acest lucru se vede, cu prisosință și în hotelul nostru.

Cele 494 camere sunt intitulate “ small smart rooms”. De ce ? Pentru că au fost gândite ergonomic, designerii folosind eficient fiecare centimetru patrat de cameră. 

Eu și Elena locuim la etajul 3, camera 379. Ca să ajungem la ea, trebuie să luam unul din cele 6 lifturi, dar care nu vor porni decât după ce vei scana cartela la dispozitivul fixat în zona butoanelor. Apropo, azi am observat că numerele etajelor sunt înscrise si în limbaj Braille, pentru turiștii nevazători.

Camera noastră este una standard : are tot ceea ce-i trebuie, ba chiar și ceva mai mult : lipită de pervazul ferestrei se află un soi de sofa, pe care poți zăbovi în voie, privind orașul , de la înălțimea mai mare sau mai mică la care ai fost cazat. În rest, camera are de toate : televizor cu zeci de programe ( apropos, superbe programele Televiziunii Suedeze!) , frigider, zonă de pregătit cafea, fier de calcat cu scândura aferentă, apoi baia, dotată impecabil. Un bilet atașat halatului și papucilor primiți la venire te anunță că le poți păstra, lucru pe care și eu și Elena l-am apreciat din cale-afară! 😁


Consemnăm foarte multe corpuri de iluminat, dintre cele mai felurite ( spoturi, lampi cu abajur, lămpi atârnate), dar…hm…să spun, oare? …la  capitolul “lumină”, suedezii cam lasă de dorit, pentru că în tradiția lor, intimitatea individului este alimentată inclusiv de lumina redusă, pe care o găsești în toate locurile. Ei, cu această lumină redusă, combinată cu faptul că la ora 16 începe să cadă întunericul, nu prea reușim noi să ne împăcăm…

   …Astăzi am decis să încheiem superba zi, marcată de vizitarea Muzeelor Vasa si ABBA – atractii turistice “de top” ale Stockholmului, cu viztarea …hotelului! Ca atare, Elena și-a luat aparatul de fotografiat, eu – agenda și…am pornit-o hai-hui, prin hotel.

 


  1. Am început cu holul de la intrare : un loc impresionant, share-uit între tradiționala Receptie , dedicată operațiunilor de check-in și check-out ( apropo, în Suedia toată lumea vorbește la perfecție limba engleză, așa că tinerii recepționeri nu sunt numai extrem de amabili, ci și excelenți comunicatori în limba engleză! ) ; urmează apoi spațiul generos, dedicat restaurantului – cel unde servim micul dejun, plus o serie de alte zone : un bar cochet, cu un design modern ( ați servit vreodată un pahar de vin, așezați pe niște…leagăne ca în copilărie?!?) , apoi zona celor 6 lifturi, în apropierea căreia se află un birou de la care îți poți închiria biciclete sau skateboarduri, pentru a vizita orașul într-un mod inedit, slăbind trupul si îngrășând ..cultura generală! 😁 Elena a citit undeva ca poți închiria chiar și …caiace! Cred că pe cele pe care le-am văzut, încă din prima zi, spânzurate în chip de ornament, deasupra capetelor noastre.

De la Recepție, trecând pe lângă micul butic al hotelului, urcăm niște trepte și ajungem într-o așa numită “zonă de relaxare” : un năvod uriaș, întins sub tavanul holului, iți oferă posibilitatea să te tolanești pe niște perne și să stai, visând cu ochii-n tavan, la castele-n Spania sau, și mai bine, la corabiile vikinge. Dedesubtul tău se întâmplă furnicarul din Recepție și e chiar cool sa privești, prin ochiurile năvodului, către turiștii care iși împing cu entuziasm geamantanele. …O rog pe Elena să exemplifice cele de mai sus, mimând relaxarea pe năvod 😁 și…o trag în poză!

….Etajul 9 al hotelului nu este numai pentru locuit. Aici  poți petrece și o seară  “la înalțime”, savurând un vin de import și admirând panorama orașului. “Stockholm by night” se combină perfect cu muzica în surdină ce răzbate dinspre bar; simulăm o întâlnire intre două dame bine 😁 care nu s-au văzut demult și, cu ajutorul selfie-stick-ului, importalizăm momentul.


Tot aici, la etajul 9 se află și sala de fitness. Intrăm pe furiș si facem câteva poze, minunându-ne de agitația din interior : femei și bărbați  deopotrivă asudă cu succes, încercând să dea jos caloriile acumulate peste zi. Tot aici, la “cucurigu”-l hotelului, se află asa-numitul “The Nest” ( “Cuibul”) . Este punctul-forte al Downtown Camper ( N.B.:  cei cazați aici beneficiază de  o reducere semnificativă!) : un SPA super-elegant, despre care vorbește toată lumea. Aici nici chiar jurnaliștii în exercițiul funcțiunii nu pot intra fără să plătească!😁 Accesul la sala de fitness este inclus in prețul camerei, însă de vrei SPA,  trebuie să renunți la 195 de coroane – adică aprox 100 RON ( outsiderii plătesc dublu!) . Ai însă parte de o experiență fabuloasă: poti să te răsfeți în bazinul cu apă caldă, plasat chiar sub cerul înstelat, în aer liber așadar, după care poți proba pe pielea ta binefacerile saunei în formă de cuib ( apropo, sauna ne vine tot din zona Scandinaviei, știați?  ) , te poți lăsa pe mâinile specialistelor de la SPA, care iți vor aplica tratamente faciale de lux, ba poți face chiar si un “detox”, la barul aferent SPA-ului.


Întrucât “arta cere sacrificii”, tot Elena s-a sacrificat, a plătit și a fost admisă în interior, pentru a face o “documentare la fața locului”, plus pozele de rigoare, evident costumată corespunzător. Am așteptat-o cuminte, în cameră, unde a revenit după o oră, îmbujorată, relaxată și extrem de încântată.
….Întunericul a prins definitiv în mrejele sale orașul. Suntem cuibărite în pat și privim cu o profundă curiozitate profesională  programele televiziunii suedeze. S-au iscat mici conflicte, căci una din noi ține morțiș să vadă informațiile meteo, iar cealaltă a descoperit un program despre…. vikingii de astăzi ai Suediei!  😁

Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Suediei la București

Multumiri pentru sprijin:

 

Serial realizat cu sprijinul Visit Sweden

 

 

Uscatoare rufe