In ultimul timp s-au făcut o serie întreagă de descoperiri în domeniul psihoterapiei, pe care oamenii de stiință , medicii, psihoterapeuții, terapeuții, psihologii, tind să le aplice din ce în ce mai des.
Multe dintre acestea au devenit astfel noi modalități de vindecare care, prin profunzimea lor nebănuită și efectul lor neașteptat, fac de prisos orice intervenții de natură alopata sau artificială.
Legatura dintre muzică și vindecare a fost recunoscuta de mii de ani în toate societăție. Elementele care alcătuiesc muzica: ritmul, tonul, armonia și timbrul, rezonează cu ritmurile și sonoritatea corpului uman. Muzica este creată pentru om și ea îl poate influența în mod benefic atunci când este utilizată în mod inteligent.
Din timpuri imemorabile, omul a folosit sunetele si muzica atât în scop terapeutic, cât și în practicile sale religioase. Atunci când ne simtim atrași în mod irezistibil de muzică trebuie să recunoastem, fără doar si poate, că aceasta exercită o influență certă asupra spiritului nostru.
Muzica, prin anumite forme ale ei, facilitează acordarea fiintei umane la noi surse de inspirație, contribuind la rafinarea și elevarea constiinței sale. Ea determină influențe extrem de profunde în sfera psiho-mentală, și în anumite conditii poate orienta aspiratiile umane către cele mai sublime idealuri, ajutând-o astfel să își indeplinească menirea.
Muzica poate reprezenta o modalitate deosebit de eficientă de armonizare și adeseori se recurge la ea ca un mijloc de vindecare. In acest sens, încă de foarte multa vreme s-a constat de pildă, influența sunetelor armonioase asupra scăderii tensiunii psihice și de aici, a diminuării reacțiilor agresive.
Meloterapia sau muzicoterapia este o formă recentă de tratament în medicina modernă;dar ea a fost recunoscută ca atare și subzistă de veacuri.
La congresul „MUZICA SI MEDICINA” de la Ludenscheid, din 1984, una din concluziile principale la care s-a ajuns a fost aceea ca muzica reduce stresul. In prezent au fost stabilite numeroase alte concluzii în ceea ce priveste efectul muzicii asupra ființei. Astfel muzica diminueaza tensiunea arteriala, iar pulsul este încetinit.
Muzica inseamnă, in ultimă instanță, vibratie, și din această cauză, marea majoritate a oamenilor reactionează în mod spontan la aceasta. Australianul Clynes, autorul unei o lucrări remarcabile:”Muzica, spiritul si ceierul”, distingea diverse sunete având o anumită frecvență de vibrație și le clasifică după tipul sentimentului pe care acestea îl exprimă, de exemplu de dragoste sau bucurie, fericire, pace și liniste, seninătate, entuziasm, optimism, curaj, sacrificiu, etc. In acest sens, aceste „vibrații” sonore pot determina în ființa umană anumite rezonanțe specifice și astfel prin fenomenul de acordare omul poate trai in universul sau launtric aceste stari specifice elevate generatoare de armonie si fericire.
Viața noastră poate să capete cu totul alte valențe în momentul în care vom învăța să folosim intr-un mod armonios muzica. Sunetele ne pot modela caracterul, ne pot purifica emoțiile, ne pot dezvolta inteligența. Puterea lor este cu adevărat foarte mare.
Stările psihice dezastruase pot fi ușor depășite prin intermediul muzicii. Tristețea, deznădejdea, resemnarea, depresia, toate pot fi ameliorate și chiar eliminate complet ascultând o anumită muzică. Prin intermediul muzicii, indirect se poate ajunge la crearea unor stări de spirit elevate sau la modificarea unor atitudini negative.
Inainte de toate, deci, se va recurcurge la o muzică potrivită cu emoția și structura sufletească launtrică, de moment, a individului. Dacă acesta este cuprins de sentimente de tristete, atunci- pentru inceput – cele mai potrivite vor fi o serie de melodii purtătoare ale aceluiași aer trist, melancolic. După aceea se va trece progresiv la o muzică marcată de ceva mai multă veselie.
Este bine de știut și de reținut că în muzicoterapie fiecare tranzitie trebuie făcută pas cu pas si cu delicatețe. Muzica ne leagă de cele mai profunde fibre ale fiintei noastre. Si intrucât fiecare om este marcat de propria sa individualitate , așa și muzica potrivită pentru fiecare se potriveste după simtirea si srtructura sa interioară.
Dacă dorim să depășim, prin intermediul muzicii, o stare de tristețe, vom începe intodeauna prin a audia o muzică tristă , incarcată de o vibratie profunda , astfel incat sa prindem frecvența de vibrație a sufletului nostru din acel moment.
După aceea vom audia o muzica din ce în ce mai putin tristă, până când vom ajunge sa ascultam o muzica incarcată de bucurie si exaltare. Aceasta se numeste tehnica „agățării” si este mult mai eficientă decat am începe să ascultăm direct o muzică exaltata ,în momentul în care suntem foarte triști Invățați să ascultați muzică, deschideti-vă catre muzică, lăsați-o să patrundă în voi.
Acceptati vibratiile sale, permițându-le să vă modifice vibratiile corporale, cele ale sufletului și spiritului. Dați la o parte preocupările secundare și intrați în muzică, identificati-vă cu ea. Aprofundați starea de relaxare si interiorizare. Acceptati imaginile si sentimentele pe care muzica le generează in ființă.
Veți observa că vă veti destinde din ce în ce mai mult, pe măsură ce auditia se transformă într-o simfonie interioară si , gradat, vă veti simti din ce în ce mai energizat și fericit.
Este posibil să simtiti actiunea sunetelor, in mod strict particular la nivelul unui centru energetic(CHAKRA) sau la nivelul unor organe, sesizând aici manifestarea anumitor blocaje energetice. Odata ce muzica va lua sfârsit, bucurati-vă încă de liniște pentru un timp. Este o liniste vie, care conține toate sunetele, toate fenomenele sublime, care vă pătrunde întreaga ființă, generând o stare profundă de fericire și armonie sufletească.
Terapia prin muzica și sunet este o terapie armonizatoare a energiilor din ființă si de aceea vă sugerez să ascultați acea muzica la care vibrați cel mai mult. Incercati diferite sunete si tipuri de muzică.Cu adevarat spectaculoasă este terapia prin sunet numita Hemi-Sync, prescurtarea folosită pentru Hemispheric Syncronization , sincronizarea emisferelor cerebrale ; este o o tehnică de ghidare audio atestată clinic, având la bază peste 50 de ani de cercetari stiintifice, dezvoltată si atestată de Bob Monroe.
Aceasta tehnică foloseste combinații specifice de tonuri audio, care induc sincronizarea undelor cerebrale la nivelul intregului creier , ajungand astfel ca cele doua emisfere cerebrale sa lucreze impreuna si in armonie.Pentru mai multe informatii despre aceasta tehnica spectaculoasa cu beneficii multiple puteti vizita siteul www.hemi-sync.ro .
Tot din terapia prin sunete face parte și incantația. Indiferent daca rostiti anumite vocale sau recitați mantre, lăsați sunetul, vibratia propriei voci, să rasune și să vă curețe energia! Nu trebuie neaparat să fiți cântăreț , pentru a face acest lucru.
Cu totii avem o voce , să o folosim pentru propria vindecare! Din punct de vedere ezoteric, simtul auzului este în legatura cu CHAKRA GATULUI VISHUDDHA CHAKRA(descrierea chakrelor o gasiti pe site www.danykomio.ro sectiunea Lumina), centrul de forță plasat la baza gâtului și cu elementul subtil eter, quintesența celorlalte patru : pământ, apa, foc si aer. Pornind de la aceasta corelatie, deducem că sunetul ne poate influența intuiția, inspirația creatoare, starea de puritate la nivel mental, favorizează instalarea liniștii lăuntrice si a calmului
Cititi mai multe pe https://danykomio.blogspot.ro
Sirse foto: vashaibolit.ru, apsocl.com, mirfactov.ru, girlstyle.info, bestglobalinfo.ru
Comentează