Ea și El La psiholog

Latura negativă a gândirii pozitive

Cu siguranță ați citit numeroase articole despre gândirea pozitivă. Articolul de față insă, vă prezintă o altă perspectivă asupra acestui subiect atat de discutat.

Avantajele gândirii pozitive

Cu toții cunoaștem beneficiile gândirii pozitive. Oamenii care gândesc pozitiv au o imunitate mai bună, deci sunt mai sănătoși. Corpul lor secretă mai multă hormoni ai fericirii. Au mai multă încredere în sine, sunt mai veseli și se fac ușor plăcuți de către ceilalți. Gestionează mai bine stresul și sunt ocoliți de depresie. Crește bunăstarea individului și sănătatea lui mentală, reducând rata suicidului. Suntem tentați să credem că nimic rău nu poate fi în ceea ce privește gândirea pozitivă. Și totuși, nu-i așa. Deși ne e greu să acceptăm, gândirea pozitivă are capcanele ei. Una dintre aceste capcane este pozitivitatea toxică.

Ce este pozitivitatea toxică?

Este o credință obsesivă că oamenii ar trebui să abordeze o atitudine pozitivă în orice experiență, inclusiv în cele profund tragice. Conform acestei credințe, gândirea pozitivă este singura soluție de rezolvare a tuturor problemelor. Pozitivitatea toxică poate înăbuși emoțiile, poate minimiza doliul, poate face ca respectivele persoane să pretindă că sunt fericite chiar dacă de fapt trec printr-o criză. Totuși, este bine să ne recunoaștem și să ne acceptăm emoțiile, chiar și pe cele de supărare sau tristețe, atunci când suntem supărați sau triști. Este normal și sănătos să nu respingem supărările, ci să le trăim, pur și simplu. Încercând să ne ascundem emoțiile, evităm să cerem sprijin și ajutor, încercînd să ne prefacem că totul este bine. Opunând rezistență emoțiilor negative, acestea nu vor dispărea, ci dimpotrivă. Așa cum a spus psihologul Carl Jung, ce rezistă, persistă.  În schimb, pozitivitatea este bine-venită pentru a nu prelungi criza mai mult decât este necesar. Ea ne va ajuta să ne revenim mai repede, să ne ștergem lacrimile și să mergem mai departe.

Învingătorii și învinșii

Printre alte capcane ale gândirii pozitive o reprezintă neacceptarea niciunui eșec. Un șir de succese obținute de o persoană o determină să adopte o mentalitate de învingător. Pentru aceștia, populația e împărțită în 2 categorii de persoane: învingătorii și învinșii.

Viața, în fapt, nu este doar alb și negru. Sunt o mulțime de alte culori și nuanțe. Ca să nu vorbim de efectul eșecului asupra personalității unui individ. Întotdeauna vei învăța mai mult dintr-un eșec decât dintr-un succes. Sigur că oamenii de succes au meritele lor și atrag invidia celorlalți. Dar am văzut cu toții că și succesul poate avea un efect devastator asupra mentalității unui individ. Identificându-se cu propriul succes, ajunge să nu mai accepte sub nicio formă ideea că, într-o anumită situație, s-ar putea ca lucrurile să nu iasă exact cum și-au propus.  Unii oameni acceptă faptul că, de data asta, nu le-a ieșit și merg mai departe, trăgând învățăminte din insuccesul lor și pregătindu-se pentru o nouă încercare. Dar există o categorie de oameni care nu acceptă sub nicio formă nici măcar ideea de insucces. Aceștia sunt învingătorii cu orice preț, cei care fac absolut orice ca să câștige, chiar dacă pentru asta mint, înșeală sau  calcă pe cadavre.

Așadar, ca în orice alt aspect al vieții, chiar și în gândirea pozitivă e nevoie de măsură. Și uneori ne e greu să distingem care e cauza și care e efectul: oare oamenii care gândesc pozitiv sunt mai fericiți sau oamenii fericiți au o gândire pozitivă?

La clinica de psihologie Renia din București găsești specialiști bine pregătiți în psihologie, psihoterapie și dezvoltare personală care te pot ajuta în gestionarea corectă și sănătoasă a propriilor emoții.

Rubrica sustinuta de