Bărbați de 10

“Încerc să țin picioarele foarte bine conectate cu pământul, să nu complic lucrurile, creând două persoane diferite!” – Interviu cu Ionuț Eriksen, președintele Camerei de comert și industrie România-Norvegia

Pe Ionut Eriksen l-am cunoscut la Oslo, deși apucaserăm să schimbăm câteva mailuri “de lucru” încă de la București.  Mă rog, EU eram la Bucuresti, EL – în Norvegia. Apoi am ajuns și eu în Norvegia. Ne-am întâlnit în fața Primăriei, lângă statuia cu cele două lebede și, deși nu-l văzusem decât într-una din puținele poze descoperite pe internet, l-am recunoscut din prima : înalt, suplu ( slim-fit!) elegant. Genul business. Un chip rafinat, un mers sigur, un zâmbet deschis, o strângere de mână fermă. Strângerea de mână este, pentru mine, un prim criteriu de evaluare a interlocutorilor : o mână “bleagă” îmi îneacă corăbiile : puține șanse mai are posesorul ei de a se “redresa”! În schimb, una puternică, bărbătească, îi atribuie din start celui din fața mea, o bilă albă : am de a face cu un om sigur pe el, hotărât! …Am schimbat câteva amabilități, i-am oferit una din cărțile mele și am pornit-o împreună spre țărm, spre portul din preajma Primariei, unde ambarcațiunile cu diferite marimi, culori și destinații stăteau rânduite frumos, așteptând s-o pornească în larg, fiecare în treaba ei.  Am pornit-o, la rându-ne, spre unul din cele mai noi cartiere ale orașului, cu blocuri cochete în care un apartament ajunge și la 3 milioane de Euro. Ne aflam în mediul lui, al lui Ionuț : în mediul unui om de afaceri! Ne-am oprit la un restaurant pescăresc ( nu poți spune ca ai fost în Oslo, dacă nu-i guști bunatățile din pește) și, în așteptarea delicioasei supe de peste, am purtat scurtul dialog care mi-a confirmat că aveam în față unul dintre cei mai destoinici români, stabiliți în Norvegia…

  Ionuț Eriksen este presedintele Camerei de Comert Romano-Norvegiana si director al lanțului de clinici si laboratoare dentare Eurodent. 16 ani avea, atunci cand a  plecat din Romania . La început in Grecia, într-o vacanță. Țara i-a plăcut atât de mult, încât n-a mai vrut să vină acasă. S-a angajat , ca atare, intr-o cafenea ( limba greacă o vorbește și acum, la perfecție) , apoi a migrat mai spre nord, ajungand până in Norvegia. Primul job a fost la  aeroportul din Oslo. Aici a învățat să-și lase visele să zboare și, ca urmare,  s-a inscris curând la Facultatea de Finante. A urmat un master, făcut in Londra , după care eroul nostru a ocupat mai multe functii,  in diferite departamente financiare. După ce studiile au fost încheiate cu succes, la finele lui 2005, Ionuț a devenit controlor financiar la compania DHL. A pus apoi umărul, ca specialist financiar,  la construirea unei firme de telefonie mobilă, a fost apoi manager al departamentului financiar al uneia dintre cele mai mari edituri scandinave, dupa care a luat taurul afacerilor de coarne și și-a deschis propria firmă de consultanță:  Eriksen Consulting. A preluat, în paralel, Clinica Eurodent, pe care a dezvoltat-o de la două departamente, la sapte. A investit în domeniul construcțiilor, imobiliarelor și în domeniul recrutării forței de muncă. Priceperea în afaceri, spiritul antreprenorial, seriozitatea proverbială și tenacitatea de care a dat dovadă i-au adus, în scurt timp, poziția de președinte al Camerei de comerț și industrie România-Norvegia. Aici , una din principalele sale zbateri se îndreaptă spre aducerea investitorilor norvegieni în România. Misiunea nu e ușoară, însă Ionuț are toate datele pentru a reuși. 

Marina Almășan : Viața dvs pare o telenovelă. Iar pâna să ajungeți la Oslo, drumul a avut destule halte. Ne puteți rezuma parcursul dvs.?

Ionuț Eriksen : Nu consider o telenovela drumul pana aici, îl consider rezultatul unor pasi mici si foarte foarte grei, cu foarte multa munca, iar eu am ales această strategie a pasilor mici : este mult mai usor sa îi planifici cand sunt mici si asa au reusit să fie mai bine pusi in practica. Iar tot acest drum si toate aceste ganduri, calauzite zi de zi de principii clare si de educatia cu o morala sanatoasa, toate acestea au fost mostenite de la parintii mei dragi.

Marina Almășan : Ma bucur că  ați deschis subiectul. Vorbiți-ne , așadar, despre începuturi. Despre părinți, copilarie. Ce vise ați avut? 

Ioniț Eriksen : Am avut o copilarie frumoasa, cu cheia de gat, cu parinti care au reusit sa imi dea increderea si informatiile necesare, sa imi ofere sigurantă. Iar mai tarziu,  toate cele acumulate m-au ajutat enorm sa pot pleca la acest drum. 

Marina Almășa: Si…cand a început acest drum? Practic, când ați hotărât să luați taurul de coarne și cine v-a fost alături?

Ionuț Eriksen : În 90-92. Mama m-a sprijinit cel mai mult. Ea este fanul meu. Si tata.  Dar…tata era mai greu de convins, era om cu principii foarte clare dar si foarte sanatoase, liber la minte, dar care  nu imbratisa, din cale-afară,  riscurile. Probabil de vină era profesia pe care o avea  la acel timp : revizor. Cifre, legi, reguli…  

Marina Almăsan : Și…de ce Norvegia? A fost o întâmplare? Ce știați despre această țară, înainte de a porni spre ea? Cum v-ați facut documentarea? Cine v-a fost alături?

Ionuț Eriksen : Venirea mea în Norvegia a însemnat studii si munca. Legat de documentare, ea a început încă din… Grecia! Am intalnit foarte multi Scandinavi in Grecia, Hellas, ca și destinație turistică, fiind atractia principală pt toate tarile scandinave. De la ei am putut acumula si apoi consolida toată baza de date necesara mie mai târziu. 

Marina Almășan : Vă mai amintiți prima dumneavoastră zi la Oslo? Ce v-a rămas în memorie?

Ionuț Eriksen :  Doar că a fost foarte frig!

Marina Almășan : Și totuși acest lucru nu v-a dezarmat! Semana Norvegia cu ceea ce vi s-a spus despre ea? Ce v-a impresionat cel mai tare?

Ionuț Eriksen : Răspunsul este DA! M-au impresionat destule lucruri : natura, standardul ridicat de viață, curatenia, sistemul de educatie, transportul in comun. În primul an am fost foarte impresionat de noptile albe de vară,  cand afară era lumină  24 din 24 ! 

Marina Almășan : Care au fost treptele evoluției dvs profesionale in Norvegia?

Ionuț Eriksen : Stage one: focus pe studii, muncă spartană la partea de integare si muncă intensa la propriu,  combinata cu seriozitate maxima. Nu am avut nicodata program 8-16. Never!  De la financial adviser pt grupul DHL, la manager financiar la cea mai renumita editura de carte din Norvegia, azi CEO si co-owner al unui conglomerat de firme , acestora adăugându-li-se responsabilitatea majora a camerei de comert norvegiano- romane, cat si poziția de membru de board in comitetul executiv EUCCN (EU Chamber of Commerce in Norway).

Marina Almăsan : Un CV impresionant și o activitatea care v-a adus  de nenumărate ori în relație cu norvegienii. Sunt ei diferiți de români? Prin ce anume?

Ionuț Eriksen : Si da si nu. Da,  fiindca romanii gandesc mult mai complicat;  de aici apar si sincope în ceea ce privește o planificare clara ; în plus românii speculeaza  orice lucru, pe cand norvegienii aleg calea si gandirea cele mai simple si mai pragmatice,  iar planul este usor de inteles. Revin la romani, capacitatea lor de munca este mult peste cea a norvegienilor,  daca tinem cont de anumite domenii de activitate.  Apoi NU, adică nu sunt diferiti, dacă e să ne referim la faptul ca toti iubim natura, soarele, marea si muntele.

Marina Almășan : Care sunt lucrurile pe care le apreciați cel mai mult la această țară?

Ionuț Eriksen: Simplitatea in tot ceea ce  intreprizi si faci, de la modul de a te imbraca, comporta, pana la modul simplu in a deschide o firma. Easy all way around!

Marina Almășan : Ce vă lipsește, totuși, din România?

Ionuț Eriksen : Antreprenori si investitori romani cu potential, care să vină aici, in Norvegia. Si poate mirosul asfințitului, din satele romanesti : cel de paine si cel de lapte fiert la cuptorul varatec.

Marina Almășan : Ce poetic! Numiți acum un loc din Norvegia, care v-a rămas la inimă.

Ioniț Eriksen : Iată câteva : Lofoten, Flåm, Geiranger. Iar Trysil este locul favorit, atunci cand vine vorba de schiat.

Marina Almășan : Cu ce v-a fost cel mai greu să vă obișnuiți?

Ionuț Eriksen : La inceput? Cu clima , apoi putin cu traditiile si felul in a socializa.  Aaa!  si cu  mancarea! Iar in anii 90, marketul era destul de saracacios in optiuni, așa că mi-a cam dat de furcă acest capitol! 

Marina Almășan : Haideți să adâncim puțin! Vorbiți-mi așadar despre mâncarea lor tradițională! 

Ionuț Eriksen : Norvegia este a 2 exportatoare din lume la fructe de mare, si in ultimii 10 ani bucataria sa s-a dezvoltat enorm pe aceasta linie. Din Halibut , somon și cartof, tin sa cred ca norvegienii sunt cei mai buni in a prepara un dish de neuitat. Plus supa de peste cremoasa este o delicatesă pe care-o recomand oricărui nou venit. Mancarea foarte traditionala difera de regiune, la regiune. Smalahove este un ex de mancare traditionala din vestul Norvegiei mai precis  Voss( cap de oaie sau miel afumat fiert si cu cartofi), apoi Lutefisk: peste uscat,  tratat in lesie intr-un mod special, și servit, la fel,  cu cartof fiert, mazare si bacon.

Marina Almășan : De care din bucatele românești va este dor?

Ioniț Eriksen : De branzeturi si de painea de casa. 

Marina Almășan : Dacă știam, vă aduceam acum, de la București, deși știu că mai tot timpul sunteți în România! Faptul că vă aflați în fruntea Camerei de comerț româno-norvegiene, denotă, oare,  că România este foarte prezentă în sufletul dvs și că , practic, v-ați dorit să “trăiți” simultan în ambele țări. Greșesc?

Ionuț Eriksen : Ca presedinte al Camerei,  satisfactia cea mai mare este atunci cand vad cat mai multi investitori norvegieni cu apetit de bussines si investitii catre Romania si , respectiv,  cat mai multe firme romanesti pe piata norvegiana. Atunci simt acesta traire simultana de care dumneavoastra punctati in randurile de mai sus :  atunci cand vad ambele parti in jurul mesei,  cum planifica viitorul.

Marina Almășan : Care sunt interesele economice ale  Norvegiei în ceea ce privește  România și viceversa?

Ioniț Eriksen : În România, cele mai multe investiții în capital sunt în companii energetice și financiare.Dar economia norvegiană trece în prezent printr-o fază de tranziție avand scopul de a transforma oceanele în motorul economic principal. În Norvegia vedem că petrolul și gazul, fructele de mare și industria maritimă se îmbină armonios. Vorbim despre o industrie oceanică. Cooperarea și sinergiile dintre industriile oceanelor si maritim sunt noile noastre avantaje competitive.
Pentru că pentru Norvegia și norvegieni, oceanele reprezintă  atât un mod de viață, cât și un mod de a-și câștiga existența.. Oceanele au transformat Norvegia în cel de-al doilea exportator de fructe de mare din lume. Fructele de mare reprezintă, de asemenea, principalul articol de export către România..
Industria oceanelor din Norvegia este deja prezentă în România. Compania VARD este unul dintre liderii mondiali în domeniul construcțiilor navale specializate. În Braila și Tulcea, ele oferă nave și nave industriei de transport maritim verde.
Trecerea la o economie mai ecologică și mai blândă dă naștere unor noi oportunități pentru afaceri. Schimburile economice dintre cele două țări înregistrează fluctuații, dar, în ansamblu, acestea indică în mod clar că interesul economic reciproc este în creștere. De fapt, Norvegia este unul dintre partenerii economici cu care România are un excedent comercial,  generat în principal de exporturile de echipamente navale din România către Norvegia.
Mai mult, proiectele de cooperare dezvoltate de companiile norvegiene și române, cu sau fără ajutorul Granturilor SEE / Norvegiei, nu au fost niciodată mai intense. Camera de Comerț norvegiano-română (www.norocc.no) a fost un catalizator al relațiilor de afaceri dintre țările noastre. Ea reprezintă un organism tânăr, dar cu un amestec sănătos de companii norvegiene și românești, ONG-uri și instituții publice active într-o gamă largă de sectoare. Au o echipă nouă și dinamică, pregătită să ajute la stabilirea de noi legături între actorii interesați.

Marina Almășan : Vorbiți-ne despre dvs, cel din spatele “imaginii oficiale”. Viața personală, hobby-uri, despre cum vă petreceți timpul liber.

Ionuț Eriksen : Imaginea oficiala este foarte bine pusa in balanta cu viata personala. “Presedinte al camerei”  este o funcție care trebuie facută cu seriozitate si care trebuie dusă la capat cu brio.  Sunt fascinat de natura de aici, din Norvegia, iar schiatul este un hobby pe primul loc in top. Duminicile libere le petrec în principal cu copiii ( Ionuț are două fiice adolescente- n.a.) . Iar în ceea ce privește  imaginea oficială si imaginea privată, incerc sa tin picioarele foarte bine conectate cu pamantul, sa nu complic lucrurile, creând  doua persoane diferite. 

Marina Almășan : Care este visul dvs cel mai arzator?

Ionuț Eriksen : Sa ne folosim noi toti energia si creativitatea in scopuri si proiecte cat mai sustenabile. Viitorul este foarte aproape, trebuie doar sa stim sa-l gestionam cat mai bine si pt mai bine. Iar visul legat de NOROCC ( care tin sa specific, este singura camera de comert romana activa din Scandinavia!) : sa poată fi , in viitorul apropiat,  catalizatorul in crearea de sinergii majore intre Scandinavia si Romania.

Marina Almășan : În încheiere, vă rog să-mi oferiți un citat preferat al dvs, aparținând unei  personalitați  norvegiene.

Ionuț Eriksen : “Care este prima datorie a omului? Răspunsul e simplu: sa fie el insusi”.  Henrik Ibsen

Marina Almășan : Vă țin pumnii să reușiți în toate! 

Publicitate