Bărbați de 10

Dani Făt: ” Iubirea, o învățăm mereu, și bărbații și femeile”

Faptul că Daniel Făt e maramureșean a avut un rol major în amiciția noastră : am un mare respect pentru oamenii Maramureșului și-mi sunt foarte dragi și Ghiță Turda, și Paula Seling și Rednicii, și mulți alții, asemeni lor. Iată, printre ei, si Dani Făt!
În emisiunile noastre, Dani a fost de multe ori invitat. Și asta chiar acum, în epoca marilor vedete, în care ratingurile până la cer sunt generate de nume sonore, de circul făcut pe ecran, sau de costumații decoltate. Dani nu are legătură cu niciunele. E un actor talentat și cuminte, mult prea cuminte ca să-și pună poalele-n cap în ideea de a atrage atenția asupra sa, cu orice preț. Dar Dani nu e numai actor. Dani cântă și compune. Sau, mă rog, în ordine inversă. Și nici nu compune rău, nici nu cântă rău, ba, mai mult, piesele sale au și texte istețe foc, cu umor și tâlc. El nu cântă “mamă, sunt beată!”, ci încearcă să ironizeze lumea din jur sau să pătrundă tainele vieții, dar într-o anieră spumoasă, astfel încât să ne țină cu urechile înșurubate în chitara lui.
L-am prins pe Dani la o cotitura a vacanței și…l-am luat la întrebări. Eram și eu curioasă sa aflu ce mai face ( nu ne văzusem de vreo doi anișori), dar îmi doream să vă intre și vouă în case. Și sunt sigură că, după ce va intra, acolo va rămâne! Caci Dani știe să se lipească de sufletul omului, cu muzica sa cu tot!

 

Marina Almășan : – Cum se împacă un maramureșean cu “miticii” din Capitală? Cum ai ajuns aici și cum de n-ai mai plecat?

Dani Făt : – În 2003 , cand am venit in Bucuresti, in primele 6 luni m-am imunizat în diverse situații, in care eram tratat ca baiatul de la țară, care nu știe ”învârtelile” lui Mitică Popescu, iar ca soluție am zis ca e musai sa joc un mic rol, în care să nu arăt că nu aș fi din București, până ne cunoaștem mai bine. Am venit cu ”traista-n băț”, iar in traistă aveam materialul pt primele două albume muzicale și un spectacol gen one-man-show, pe care mi le-am oferit în diverse ocazii, in spectacole mai mari sau mai mici, la radio si la TV. N-am mai plecat timp de aproape 9 ani, în care am făcut de toate, cât m-am priceput, ca actor, zdrăngănitor, improvizator etc. , având multe împliniri profesionale în muzică, teatru, radio și TV.

Marina Almășan : – Ai deci o experiență notabilă în București! Ce are orașul ăsta și n-are Maramureșul? Dar Maramureșul ce are, față de Bucuresti?

Dani Făt: – Vrem, nu vrem, tot din București se dă ora exactă sau se trag sforile pentru reglarea ceasurilor culturale, aici se intîmplă multe evenimente și deci oportunitățile de dezvoltare sunt mai la indemână.
Maramureșul însă e o oază de încărcătură spirituală, unde orice român își poate reconecta ființa la rădăcinile strămoșești, pentru că prin Maramu niciodata nu o pus ”mâna” picior de roman… Așa că acolo încă trăiesc fain, dacii liberi.

Marina Almășan : – Și tu, dac liber, de când cânți?

Dani Făt: – No, asta îi întrebare grea, că de cântat cânt de la primu zbieret din pernă… Hahaha. Apoi cu chitara m-am straduit de mic, in etape, dar tot nu am reușit… Însă în mod mai serios cânt din gură si zdrăngănesc din chitară de pe la 18-20 ani, când am avut primele apariții cu cântece proprii pe la balurile bobocilor din Baia Mare.
Marina Almășan : – Se poate trăi din cântat?

Dani Făt: – Depinde de nivelul de trai dorit… Dacă se păstrează zona necomercială a calității actului artistic, consider că trebuie timp dedicat acumulărilor și pregătirilor, ca mai apoi să se poată culege roadele creațiilor artistice. O lărgire a orizonturilor de colaborări, aduce și roade mai multe, deci se poate, dar cu implicare, pasiune și creativitate variată.

Marina Almășan : – Dacă ai fi critic muzical, cum ai caracteriza “opera lui Daniel Făt”?

Dani Făt: – Hm.. O varietate de abordări și interpretări, între agonie si extaz, cu expresivitate și mijloace actoricești bogate, precum și o mobilitate ludică a folosirii vocii umane, cu umor, autoironie, sensibiltate, forță și bucurie.

Marina Almășan : – Care sunt temele tale predilecte? Te inspiră viața? Ai cântat despre ceea ce ți se întâmplă?

Dani Făt: – Teme sunt destule, la tot pasul, nu am o temă predilectă. Am categorii de teme pe care le abordez așa cum vin, dar când e să concretizez un proiect, gen album muzical, le adun în buchete cu teme comune: Colinde, Iubire, Critică Socio-politică, Patriotice, Folclor, Balade, Dacice și altele. Toate fac parte din viață, viața de zi cu zi evident că îmi e o sursă inepuizabilă de inspirație.
Da, întâmplările vieții trăite direct sau doar observate lasă urme care devin versuri și chiar cântece.

Marina Almășan : – Care e piesa ta de rezistență, în spectacole?

Dani Făt: – Sunt mai multe piese, nu strict una, de la spectacol la spectacol, valabilitatea lor fiind acordată la receptivitatea publicului sau la evenimentele din preajma spectacolului : E-uri, Regii daci, TeVe-uri, Geometrie,1Aprilie,…

Marina Almășan : – Hm…Niciun titlu despre iubire….Vorbește-ne puțin despre iubire, doar e un site pentru femei!

Dani Făt : – Despre iubire vorbesc alții, mult mai înțelepți decât mine…
Iubirea, o învățăm mereu, și bărbații și femeile. Consider că noi oamenii avem ca misiune a vieții să învățăm cum să iubim, cum să comunicăm cu iubire cu ceilalți, cum să ne respectăm în iubire, punând la baza tuturor acțiunilor noastre iubirea necondiționată, dar și manifestându-ne cu iubire, cu bucurie, cu pasiune.
Sfântul Fericit Augustin ne-a lăsat o recomandare: ”Iubește și fă ce vrei”, dar asta implică o cunoaștere profundă a iubirii, ținând cont de toate componentele și nivelurile ființei umane.

Marina Almășan: – Tu așa ai făcut? Ai iubit și …ai făcut ce ai vrut? Hai să te referi și la iubirile tale. De fapt, interesante sunt mai ales prima si ultima.

Dani Făt: – Să incep cu prima de la grădiniță sau cu ultima din școala generală? Prima din gimnaziu, ultima din liceu sau după? Să iau prima noapte de dragoste sau ultima împărtășire de sentimente? Să vorbesc despre prima dezamăgire și primele lacrimi de iubire sau despre ultimele impăcări pasionale?
Toate au trecut prin filtrul sufletului meu și au lăsat sau luat căte ceva, astfel ca acum să fiu așa cum sunt azi, încrezător în iubire, trăind cu bucurie și dragoste în prezent.

Marina Almășan : – Foaaaaarte evaziv! Dar hai să nu te torturez. Nu vrei, nu spui. Nu suntem tabloid! 😁Dacă ar fi să schimbi ceva, in viața ta, ce anume ai fi vrut să se întâmple altfel?

Dani Făt : – Nimic nu aș schimba, căci tot ce am primit, trăit, avut, m-au ajutat să mă formez, clădesc, orientez. Uneori însă, în momente de cumpănă profesională sau personală, aș schimba momentul în care m-am apucat mai serios de actorie și muzichie, adică m-aș fi dat din clasa 1 la școala de muzică…

Marina Almășan : – Lasă că te descurci minunat și ca autodidact! ..Dar dacă ar fi să schimbi lumea în care trăim, cum anume ai interveni asupra ei?

Dani Făt : – Aș desființa banii, as reînființa trocul, fiecare să trăiască din munca pentru care are talent cu adevărat. De exemplu, aș merge la benzinărie si aș cânta sau recita, până când se face plinul la mașină.

Marina Almășan : – Mda…mi-ar plăcea și mie să fac o emisiune bună și..în mod automat, cei de la ENEL să-mi considere factura achitată!😁 Dar hai să revenim la muzica ta! Înțeleg că, în acest noul album pe care-l lansezi, e vorba despre un alt “Daniel Făt”. Explică, te rog!

Dani Făt : – Albumul 9(NOUĂ) este o poveste cu mai multe episoade, cu piese linistite sau mai meditative, imbrăcate însă în haine de balade folk-rock, cu orchestrație deosebit de elaborată, cu multe instrumente care se întrepătrund surprinzător de armonios, avand insă varietate de la piesă la piesă. Mai mult nu am ce să explic, ci recomand albumul spre ascultare. Mai jos vă dedic o piesă de pe acest nou album, numit NOUĂ, nu lor, pt a ne înnoi sufletele.

Marina Almășan : – Chiar vroiam să te rog să ne recomanzi câteva piese de pe el ( Obisnuim ca genul acesta de interviuri să le încheiem cu o dedicație muzicală -așa că indică-ne un link, pe YouTube!

Dani Făt : – Privirea ta

Eu sunt

Creație

Marina Almășan : – Fug eu însămi să le-ascult! ..Ba nu, mai am o rugaminte de final: o urare către “femeile de 10” .

Dani Făt : – Vă doresc să vă ajute Bunul Dumnezeu să găsiți în voi toate resursele de a fi ”cea mai bună variantă” a voastră, activând tot potențialul necesar pentru a fi cât mai vii, faine și mai prezente in propriile vieți, pentru a vă înțelege profund rolul feminin și a pune Frumosul la locul pe care îl merită.

Marina Almășan : …Apropo, tu ce ințelegi printr-o “femeie de 10”?

Dani Făt : – O femeie increzătoare, care se cunoaște pe sine și își pune în valoare calitățile, răsfrângând în toate acțiunile sale afecțiune, inteligență, iubire, căldură sufletească, fermitate, înțelegere și bucuria de a trăi.

Marina Almășan : – Noi suntem alea! 😁😁😁

Publicitate