Ea și El Ultimul romantic

Iertările noastre

Dar iubesc! Asta-mi spun tot timpul cu încăpățânarea tânărului care se vrea a fi un matur îndeajuns de copt încât să poată ierta. Și caut să merg de fiecare dată mai departe când primesc un binemeritat șut în părțile rușinoase pentru mulți. Iar iubirea asta a mea nu-i așa, tâmpă, doar de dragul punctării, ci e justificată și completată de o putere de regenare cum mai vezi prin filme. Iubirile-și caută mereu un loc călduț pentru a se cuibări și pentru a scoate de-acolo minunile de peste timp. Pasiunea carnală, devorarea principiilor, toate aceste iluzii concrete, o întăresc și-o transformă în liniștea concisă și simplistă, care ne face, buni și deloc naivi, să dăm șanse și fără imprudență, să iertăm!
De fapt, aici îmi doream s-ajung, chiar dacă subiectul acesta e rușinos și executat rapid în piața publică dacă-și permite careva, din absurdul gândirii proprii, să-l abordeze și să-l încerce pe propria piele. Oameni buni, iertările noastre sunt înțelepciuni, sunt un fel nemaipomenit de a arăta că suntem evoluați, că putem raționa și că dincolo de organe și-un zâmbet idiot pe-o față plină de măști, există cuvântare, inteligență, puțină mai multă minte în orgoliu, suflet și lipsă de ranchiună.
A ierta nu rimează cu slăbiciunea și nu ne arată singuri într-un tablou în care răzbunările au eroi din ce în ce mai pregnanți. Firește că nu-i confortabil și-am prefera să nu fim puși în astfel de situații, dar iertarea e dovada evoluției umane și nu ține de întoarcerea celuilalt obraz, ci de cea mai deplină lecție pe care o poate învăța cineva atunci când vrea să cunoască înaltul.
Supraviețuirea noastră și suferințele programate țin de iertare. Ne iertăm dacă plângem și fiecare zi e o iertare anunțată față de noi, față de toate greșelile gândite sau negândite. Gândesc că n-ar strica pentru nimeni un curs al indulgenței și-al răbdării, în care să învățăm că-i o virtute capacitatea de a ierta și a fi toleranți, într-o lume în care vanitatea cucerește din ce în ce mai multe redute, căpcăune și miserupiste.
Iar dacă nu poți ierta, aplicând vetuste învățăminte răzbunătoare de genul ochilor pentru ochi, stai în banca ta, în incinta unității proprii și bagă-ți capul în nisip, pentru că viața și orice entitate în care crezi tu n-o să te învețe să dai cu piatra, ci să cauți rezolvări și să privești cu detașare, chiar dacă-s rănile adânci, orice greșeală.
Știu că sunt situații în care durerea-i prea mare. Nimeni nu te pune să iubești la loc, iar cangrena asta macină pe interior. Am detestat întotdeauna victimele, victimizații – toate lichelele care se uită la vecin și care nu-și văd firul uscat din propria grădină a neputinței și incompetenței. Treci peste ei și privește iertarea ca pe-o normalitate într-o lume a schizofreniei sclerozaților, care te-ar lovi la cea mai mică greșeală! Iertarea e o simplă coincidență într-un peisaj care nu cere de mâncare, dar nici nu dă multe speranțe de supraviețuire.
Iertarea e soiul de iubire ideală pe care oamenii-l cunosc, dar care-i greu de acceptat. Iertând, nu doar că poți fi tu un om mai bun, dar îl poți face pe cel de lângă tine să înțeleagă că a greșit. Lasă-l să te facă nebun și prost și indolent, nu mori din asta. În ani, tu vei sta în lumină, iar el în întuneric și-atunci va vrea să te ierte, dar va fi prea târziu! Iertarea e felul nostru uman de a ne arăta! Iertându-i pe cei de lâmgă noi și pe noi înșine nu e morală, nu e sfințenie și nicidecum prostie, e fix acel moment în care știi că ai trecut în etapa următoare! Lumea e oricum vinovată de tot și de toate, pentru viața și moartea ce stă să vină! Iartă și trăiește mai departe!

Foto: Ana Maria Halalai

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • „Suferi de pe urma nedreptăţii unui om rău? Iartă-l, ca să nu fiţi astfel doi oameni răi!” (Sfântul Augustin)Eu iert, dar nu uit…!! Iert, pentru ca si iubesc, iert, pentru ca asa am fost educata, iert, pentru ca si eu la randul meu imi doresc sa fiu iertata…Foarte frumos si adevarat ceea ce-ai scris in acest articol, Narcis!Felicitari si mult succes!!