Bărbați de 10

Este important să facem din România o țară mai bună în care să-ți placă să trăiești și să ofere perspectiva desăvârșirii talentelor” – interviu cu MARIUS BOSTAN, fondator al proiectului REPATRIOT și fost Ministru al Comunicațiilor

 

Ori de câte ori am ocazia să cunosc romani plecați din țară, dar care aleg, la un moment dat, să se reîntoarcă și să investească în România, îmi crește inima. Cu același spor, cu care îmi “scade”, atunci când aud că ne părăsesc valorile, insuficient prețuite aici și căutându-și împlinirea care încotro… 

Interviul pe care vi-l propun  nu este cu un astfel de român. Căci Marius Bostan nu și-a părăsit niciodată țara, ba, dimpotrivă, i-a dedicat toată devenirea sa profesională, în diferite feluri : în pozițiile pe care le-a ocupat, în proiectele pe care le-a derulat, în acțiunile in care s-a implicat, de fiecare data cu acel elan, pe care nu mulți îl mai au, într-o Romanie pe care mulți o văd în declin. 

     Marius-Raul Bostan are o licență în matematică cu specializarea informatică și a absolvit o școală postuniversitară de management. A urmat cursuri de specializare în Anglia,Italia, Germania şi Olanda. A inițiat mai multe companii, este un investitor în serie și pe piața de capital, are o mare experiență managerială, ca membru în diverse consilii de administrare ale unor companii, fonduri sau organizaţii non-profit. A fost în primul board al Fondului Roman de Dezvoltare Socială, fondator și Președinte al FNTM, co-fondator al VMB Partners pionier al obligațiunilor ca metodă de finanțare și a adus prin aportul său finanţare inteligentă pentru dezvoltare, care a adus economii importante și la bugetele locale. A fost membru al boardul Telekom România și Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. A condus mai multe proiecte care au promovat cultura de afaceri modernă în România și este implicat în mai multe proiecte civice. În prezent Marius se dedică încurajării și dezvoltării unor numeroase companii antreprenoriale.Este  membru al Romanian Business Leaders și este iniţiatorul proiectului RePatriot.

Ei și aici am vrut să ajung de fapt. Pentru că acest cuvânt compus : “re” , care te duce cu gandul la o revenire și “patriot” , care desemnează nobilul sentiment, aflat, din păcate, pe cale de dispariție, îmbracă o inițiativă care mie personal mi se pare fantastică : să-i ademenești acasă pe românii de valoare și “să-i ajuți să-și ajute țara”. Să conecteze diaspora cu țara – asta își propune Repatriot. Și, in plus, să faciliteze accesul românilor de departe la oportunitățile care apar mereu în țara lor. 

Prin urmare, Marius Bostan și “coechipierii săi” s-au hotărât să ia taurul de coarne. De ce să stăm cu brațele încrucișate, contempland cum compatrioții noștri de nota 10 pun umărul la dezvoltarea unor țări și așa dezvoltate, în loc să-i aducem acasă, pentru a face același lucru cu țara lor? Mesajele pe care Marius și tovarășii săi le adresează, sunt cât se poate de clare : “România oferă oportunități de afaceri pe care împreună le putem valorifica! Investiți aici! Recomandați România ca destinație de investiții dar și turistică! Vorbiți România de bine oriunde vă aflați!” 

 

Marina Almășan : – Pentru majoritatea oamenilor, matematica a fost, inca din copilărie un stres și rămâne așa cam toată viața. Înțeleg că nu vă încadrați în această categorie!

Marius Bostan : – Da. Mi-a plăcut matematica dinainte de a merge la școală. Tatăl meu îmi dădea probleme de rezolvat,  ajutându-se de exemple din natură. Mama m-a verificat la tabla înmulțirii și la ridicări la pătrat. Apoi au urmat Doamna învățătoare,  preoteasa Ioana Soare și toți profesorii remarcabili pe care i-am avut. Am avut și un unchi, un remarcabil profesor de matematică.

 

Marina Almășan : – Oho, adică, s-ar putea spune că matematica face parte din ADN-ul dvs! Am o curiozitate : în ce fel v-a modelat această știință exactă? In ce momente ale vieții gândirea matematică v-a ajutat să rezolvați problemele vieții, să depășiți impasurile?

Marius Bostan : – Am văzut multe probleme matematice care la prima vedere păreau de nerezolvat. Cu un oarecare efort de gândire, analiză și logică ele deveneau rezolvabile și era o satisfacție să rezolvi lucrurile complicate, unele foarte complicate, era ca un joc. Câteodată chiar rezolvam problemele cu care profesorii se luptau. Asta m-a făcut să am încredere că pot rezolva probleme mai complicate,  cum sunt cele din societate, din spații care nu sunt perfecte și au variabile infinite.

Marina Almășan : – Curiozitățile mele nu s-au epuizat : de ce , in cazul dvs, n-a fost suficientă matematica și ați continuat cu studiile politice? Când ați început să fiți atras de politică?

Marius Bostan : – Am finalizat, cu licență, studii de matematică cu specializarea informatică având profesori extraordinari precum Solomon Marcus, Ioan Tomescu, Constantin Vraciu, Vasile Preda, Ioan Chițescu și mulți alții. Eram student și era o perioadă în care România își căuta drumul spre Vest. Mi-am dat seama rapid că țara avea nevoie de oameni care să vâslească în direcția bună pentru că aveam destui care vâsleau spre Est sau aruncau ancora și stagnam.  Am intrat în PNȚCD după Piața Universității,  pentru că mi-am dat seama că politica e calea și mă simțeam atras de eroismul și adevăratul patriotism al înaintașilor. Școala mea politică a  început înainte de 1989 prin audițiile la Radio Europa Liberă în familie. Apoi discuțiile cu prietenii, atitudinea ostilă regimului și apoi anchetele la securitate. Am avut acest noroc de o familie cu o gândire corectă venită și de la bunici, o gândire neinfestată de comunismul ateu. Am avut noroc că a venit Revoluția și am avut șansa unor colegi și profesori remarcabili. După matematică am studiat Management postuniversitar, doi ani și jumătate la SNSPA. Nu prea era politică la secția noastră dar aveam discuții interesante cu profesorii. Unii extraordinar de buni și promotori ai economiei de piață libere și a orientării spre Vest.

Marina Almășan : – Aveți și un model, în ale politicii? 

Marius Bostan : – Iuliu Maniu este marele meu exemplu, un mare patriot, vizionar, cu credință în Dumnezeu și
în șansa neamului nostru. A trecut prin mari încercări, a fost unul din artizanii Marii Uniri a făcut lucruri remarcabile în perioada interbelică. A sfârșit tragic, omorât de comuniști în închisoare, nu și-a trădat principiile, credința și nu a pactizat cu regimul sovietic. La fel ca Ion Mihalache și Gheorghe Brătianu. Mari oameni, au avut o moarte de martiri. Aveau un munte de credință și trăiau ceea ce spuneau. Deși ai fi putut să scapi pactizând cu dușmanul, nu au făcut-o. Au preferat să moară, să ne dea un exemplu să nu fim lași când vor veni timpurile. Dacă ar fi să mă refer la un model din străinătate,  l-aș alege pe Ronald Reagan,  pentru că seamănă un pic cu Maniu. Curajos, principial și cu credința în Dumnezeu. A răpus Imperiul Răului și ne-a eliberat de URSS pe noi românii și multe alte milioane de oameni. Dacă ar fi să aleg o femeie,  aș spune Margaret Thatcher, Doamna de Fier.

Marina Almășan : – Să revenim la România. Analizați , vă rog, România de astăzi. Obiectiv. Ignorați pandemia, care oricum ne-a dat viața peste cap.

Marius Bostan : – România este o țară extraordinară, foarte frumoasă, și care oferă nenumărate oportunități. E un loc unde îmi place să trăiesc, să lupt mereu să-l fac mai bun, este locul în care strămoșii noștri s-au rugat și au apărat Europa de hoardele barbare. România a avut câțiva ani consecutivi de creștere economică, suntem în NATO – cea mai puternică alianță de securitate, suntem în Uniunea Europeană și cred că suntem în una din cele mai bune poziții din ultimele sute de ani. Economic și strategic. Din păcate sunt și lucruri care mă îngrijorează. Partea de legată de respectul principiilor fundamentale ale civilizației. Multe idei comuniste revin sub alte forme perverse și acaparează mințile tinerilor. Ei nu au văzut răul întruchipat, părinții și profesorii nu prea au știut să povestească. Din păcate ideile care au generat cele mai mari crime ale secolului trecut se regăsesc azi sub o formă mai cool în diverse minți. Se numesc „progresiste”. Propaganda estică este puternică, insidioasă și aduce incertitudine. Este cel mai mare risc acesta al pervertirii minților. Cred că infrastructura, dezvoltarea economică, administrarea bună ne pot reuși dacă avem „conectarea” pe verticală.  Avem nevoie de o mentalitate îmbunătățită, dacă pot spune așa. De mai multă iubire și grijă față de aproape, de credință, de încredere în noi și de înțelegere mai profundă a scopului nostru aici. România este Grădina Maicii Domnului. Mereu.

Marina Almășan : – Eu zic totuși să nu fim atât de categorici  legat de trecut. Cu siguranță au existat și lucruri bune, și oameni deosebiți. Nu trebuie pus chiar tot trecutul așa-zis “comunist” la zid. Anulăm, practic, o generație întreagă : generația părinților noștri….Dar haideți să ne referim la Prezent, pentru că acesta ne interesează mai mult. Care credeți că au fost greșelile majore pe care politicienii români le-au făcut în cei 30 de ani de așa-zisă “libertate”?

Marius Bostan : – Prima a fost că nu a avut loc un proces de examen de conștiință serios, individual și colectiv. Și apoi o lustrație serioasă. Penitență.  Prima dată ar fi fost bine să ne recunoaștem greșelile și să ne cerem iertare,  să nu construim pe nisipuri mișcătoare,  ci să punem fundație solidă. De principii. Dacă o ai pe asta nu poți fi subminat ușor. A doua,  că nu am învățat suficient și nu am aplicat ceea ce alții fac bine și am permis ca toți ageamiii să fie în aparatul de stat. Oameni cu studii închipuite, plagiatori, hoți, oameni cu un IQ foarte scăzut sau chiar ticăloși dovediți și unii care susțin interese contrare României. Este evident că ar fi trebuit să ne orientăm spre Vest imediat în 1990 și să-l aducem pe Rege, să revenim la ordinea samavolnic schimbată în 1947 de un ocupant străin.

Marina Almășan : – Haideți să privim acum în “trecutul” dvs: care sunteți lucrurile de care sunteți mândru? Dar cele care v-au lăsat un gust amar?

Marius Bostan : – Sunt bucuros că nu am cedat, nu am trădat bunul simț și nu am făcut lucruri rele. Am ajutat mulți oameni și am făcut lucruri bune, am adus valoare în multe comunități locale prin idei și finanțare inteligentă. Sunt sute de investiții de care beneficiază mulți români și care aduc și prosperitate. Am reuși în momente cheie să influențez, împreună cu un grup de prieteni ca lucrurile să meargă în direcția bună pentru România. Am luptat pentru Ion Rațiu în 1990, am reușit cu Constantinescu și Radu Vasile, după 1996. Apoi am pierdut prin revenirea bătrânului utecist. Poate dacă în 1999 am fi fost mai insistenți și mai puțin mândri am fi reușit să fie mai bine. Trădările lasă mereu un gust amar. Când te trădează oamenii pe care i-ai investit cu încredere și pe care i-ai ajutat. Am greșit poate că nu am dat cu pumnul în masă. Neîncetat am promovat principiile bune și le mulțumesc pentru asta camarazilor de luptă de peste 25 de ani. Le mulțumesc tuturor prietenilor care neîncetat fac ceea ce trebuie făcut, oriunde s-ar afla.

Am participat activ la prima reformă a administrației din România și am lăsat lucruri care merg bine și astăzi, am pus umărul la crearea unui Fond care a generat sute de proiecte bune în toată România, am lucrat pentru o Fundație care a influențat în bine mii de manageri și antreprenori, a promovat economia de piață, principiile și acțiunea pentru România, pentru buna ei orientare. A generat sute de inițiative de afaceri. Am fost în boardul unei companii și am reușit aducerea de beneficii remarcabile pentru țară și mediul de afaceri. Politic am participat la toate bătăliile într-o formă oarecare deși nu am mai făcut parte din niciun partid după PNȚ. Am răspuns când am fost chemat să servesc în serviciul public ca Ministru, deși era o perioadă complicată și prea scurtă.

Am realizat lucruri remarcabile într-o perioadă scurtă, am dublat plățile electronice, „am pus pe șine” proiecte de sute de milioane, am realizat foaie de parcurs ambițioasă și totul e public. Am inițiat Smart City Alba Iulia și peste 100 de proiecte smart au arătat în 2018 nu numai că avem istorie dar avem și viitor. Sunt foarte multe și dacă am timp,  o să scriu o carte care să le enumere. Un prieten spunea că am făcut lucruri cât pentru 7 vieți.

Nu am reușit mereu să mă fac înțeles, am fost poate prea aspru și grăbit. Mereu am alergat și nu am avut suficient timp să ascult, să explic anumite acțiuni. De multe ori am acționat impulsiv și am greșit în aprecieri.

Marina Almășan : – Chiar mă bucur că v-ați oprit o clipa din această alergare, ca să-mi acordați acest interviu! Și – că veni vorba – dacă va lucați de carte, contați pe mine , să vă dau o mână de ajutor! 😉 Dar să continuăm. Vă aflați acum  la pupitrul de comandă al tot mai puternicei organizații REPATRIOT, care-și propune să-i ademenească înapoi, acasă, pe românii de ispravă care ar putea pune umărul la relansarea țării. Credeți în acest proiect? Dă roade? Ce spun cifrele?

Marius Bostan : – Acest proiect are un impact mai mare decât ne așteptam. Românii de pretutindeni sunt o comoară neprețuită. Lumea se mobilizează fantastic și foarte mulți voluntari promovează cauza noastră. Fiecare face ce și cât poate. Toți sunt bineveniți și deja cred că am generat o mișcare. Am observat încă în urmă cu ceva timp că mesajul nostru circulă permanent în toată lumea. Este o mișcare inspirațională. Nu este vorba doar despre numere ci despre calitate și fapte. Zeci de mii de români cu care am interacționat , sute de voluntari, mii de proiecte de afaceri, platforme, conexiuni. Se pot vedea mai multe pe RePatriot.ro în măsura în care reușim să up-datăm. Mișcarea este distribuită și partea de coordonare de pupitru nu este ca la o companie. Se acționează individual,  dar cu un mesaj și acțiune relativ unitare. Sperăm în acest an să lansăm o aplicație care să ne conecteze mai mult.

Marina Almășan : – Vă țin pumnii! De ce credeți că pleacă românii valoroși din țară?

Marius Bostan : – Să-și împlinească destinul, să-și dezvolte nobilele însușiri dobândite prin nașterea pe acest tărâm minunat. Este normal ca o parte să plece,  la fel cum e normal ca o parte să revină. Dacă își iubesc țara, dacă vor fi aici oportunități, vor reveni. Este important să facem din România o țară mai bună în care să-ți placă să trăiești și să ofere perspectiva desăvârșirii talentelor. Pleacă mulți și din cauze economice din păcate. Au salarii mai mari și posibilități de dezvoltare. Aproape toți iubesc România și vor să fie conectați.

Marina Almășan : – Dumneavoastră de ce n-ați plecat?

Marius Bostan : – Aveam posibilitatea să plec în Canada,  în 1994. Aveam familie, mulți prieteni și o luptă de dus aici în țară. Mă gândeam că e o fugă de rezolvarea a unei probleme. Adică aveam o problemă pe care o știam, o înțelesesem și ar fi trebuit să mă fac că nu există. Nu am putut pur și simplu. Dar îi înțeleg pe cei care au plecat.

Marina Almășan : – Mai are, oare, România viitor? ( desigur că în sens cronologic, are, dar va fi el, oare, cel pe care ni-l dorim?)

Marius Bostan : – Are un mare viitor. Noi îl construim și în mare parte depinde de noi. Cred că românii de pretutindeni au un mare rol și ne pot ajuta și se pot ajuta și pe ei. Dacă rămânem strâns legați de Vest și dacă reușim mai mult să dezvoltăm afaceri și să internaționalizăm, să fructificăm oportunitățile existente. Cu încredere și credință, cu dragoste față de semeni.

Marina Almășan : – “Dragoste față de semeni”…Ce lucru rar, se pare, la cei care conduc destinele acestei țari… Pe ce direcții credeți că ar trebui să se focuseze conducătorii? Ce ar trebui să facă, pentru a-și apropia masele? Gap-ul crește, se pare, de la o zi la alta…

Marius Bostan : – În primul rând să fie aproape de popor. Să țină aproape de el, de nevoile lui adevărate, de credință și să aibă curaj să respingă hotărât răul. Să-l identifice bine și să-l respingă, să-l ocolească. Să pună mai presus interesul comun de cel personal, să se sacrifice când e cazul. Plus muncă intensă dublată de inteligență. Conducătorii au nevoie de consilieri mai inteligenți decât ei. Avem șanse să recuperăm acest decalaj. Economic putem avea o creștere din energie, din IT, Inteligență Artificială și din înaltă tehnologie în general. În plus resurse minerale, agricultură și multe alte industrii. Putem avea un ecosistem antreprenorial inovativ cu un efort minim. Aici putem aduce valoare adăugată rapid. De exemplu,  cum am reușit în comunicații să avem cel mai rapid internet din lume.

 

Marina Almășan : – Din păcate, nu prea avem multe privințe în care excelăm…Dar haideți să ne și “relaxăm” puțin!  Cine este Marius Bostan, atunci când…își dă cravata jos? 

Marius Bostan : – Încerc să port cravata mai rar, în ultimul timp,  și să prețuiesc mai mult cămășile vechi. Cred că mai am și o pereche de pantofi de peste 10 ani de care nu mă pot despărți. Am o soție care îmi este mereu alături, mi-a dăruit și am crescut împreună 3 copii excepționali, care au devenit adulți responsabili. Am mulți prieteni pe care îi admir și îi respect și fără de care nu aș fi reușit atât de multe lucruri. Din păcate joc bridge din ce în ce mai rar, mai ies din când în când cu barca și încerc să ajut cât pot la dezvoltarea unor noi afaceri. Îmi place mult să ajut oamenii să-și atingă potențialul și îmi place să împărtășesc din experiență. Merg din când în când în Vrancea, Inima României de unde mă trag, să mai vorbesc cu mama. Din păcate tot cam rar.

Marina Almășan : – Spuneți-mi o cugetare preferată, aparținând unei mari personalități.

Marius Bostan : – „Ţineţi cu poporul, toţi, ca să nu rătăciţi!” a spus Simion Bărnuţiu, unul dintre liderii Revoluţiei de la 1848

Marina Almășan : – Cât de actual ar fi acest îndemn! Rostiți-l mai des! …Va rog acum să numiți o țara din lume, pe care v-ați dori-o, ca  model pentru România.

Marius Bostan : – Statele Unite ale Americii. O țară care s-a dezvoltat pe principii, pe muncă și libertate. Inovație și sistem antreprenorial puternic. S-au sacrificat pentru întreaga lume când a fost nevoie. Sau, mai aproape,  avem de învățat de la polonezi :  au fost cuceriți și desființați de atâtea ori, s-au bătut crâncen pentru principii și pentru țara lor. Au și o elită intelectuală puternică. De inspirație. Îmi place mult exemplu Israelului, care aduce acasă și ține conectată toată diaspora. Respectă tradiția, credința și istoria. În timp ce inovează continuu. Se luptă pentru țara lor lăsată de Dumnezeu și fac sacrificii neîntrerupte. Formidabil!

Marina Almășan : – Aș vrea să încheiem optimist, cu o îmbărbătare pentru români.

Marius Bostan : – România are o fereastră de oportunitate formidabilă să se dezvolte rapid și să ofere celor temerari și întreprinzători ocazia de a prospera rapid. Cred ca Imnul României ne dă o îmbărbătare importantă, atunci când avem nevoie. Haideți, așadar, să cântăm:

“Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.”

 

 

Publicitate