Bărbați de 10

Alin Burcea, CEO “Paralela 45”: “În viață, cel mai mult contează să te simți bine în pielea ta”

Alin Burcea este CEO al vestitei companii de turism ” Paralela45″. Este o autoritate în materie și, dacă prin anii ’90 jurnaliștii vremii îl încadrau în categoria “lupii tineri din turismul românesc”, lucrurile s-au schimbat. Nu, nici acum nu e bătrân, dar experiență are cu carul, iar prestigiul de care se bucură compania sa este în primul rând meritul său. Și al echipei, firește, însă echipa, nu-i așa? tot el a știut să și-o facă, “după chipul și asemănarea sa”: oameni excelent pregătiți, workaholici, tenace, îndrăgostiți de meseria lor.

Alin și turismul fac casă bună de peste trei decenii. A fost, la un imagemoment dat chiar și ministru secretar de stat, iar în 1990 a pus pe picioare Asociația Națională a Agențiilor de Turism. Anul acesta, mai-marii tuturor companiilor de turism din România l-au ales din nou în fruntea lor: Alin Burcea este de curând noul președinte al ANAT. Așteptările sunt mari, odată pentru că Alin “mănâncă turism pe pâine” , apoi pentru că este un excelent manager, dovadă fiind poziția de top pe care o ocupă, de ani de zile, “Paralela 45”.
Mărturisesc că am ceva pile la dom’Președinte, cu care am fost contemporană pe holurile Academiei de Studii Economice, așa că am obținut un interviu “peste rând”! Și pentru că, de ușa rubricii noastre “Bărbați de 10” stătea atârnat anunțul “Primim marfă”, iată că astăzi chiar primim: vi-l recomandăm, așadar, pe Alin Burcea, managerul de 10, care se ambiționează ca de frumusețile României să se vorbească, pe tot globul pământesc, la superlativ. Și nu am nici cel mai mic dubiu că va reuși!

Marina Almășan : – În studenție, când ne-am cunoscut, erai un ins aplecat către “latura ușoară” a vieții. Scriai umor, făceai umor, erai artist, răsfățatul studentelor de la ASE. Când a avut loc metamorfoza? Acum ești unul dintre cei mai respectați oameni de afaceri din România!

Alin Burcea: – Îmi pare rău să te contrazic de la început..acum,dacă tu ai fost, în facultate, o fată extrem de cuminte, nu înseamnă că imageumorul, teatrul… sunt lucruri frivole… scuză- mă, habar nu ai cât e de greu și cât de serioasă este treaba asta..
Am fost implicat în mișcarea studențească, spectacole, concursuri, sunt amintiri extraordinare, apoi festivalurile studențești… în plus , ce era să facem pe atunci? Ce altceva am fi putut face?
Oricum, pe mulți din cei implicați în viața artistică din facultate îi văd acum în business..e clar, dacă vrei să faci ceva, la 20 de ani, în viața studentească, vei dori să faci întotdeauna..
Iar asta cu fetele …recunosc, a fost frumos!?

M.A.: – Ai cam avut succes, Alin, la colegele tale, am constatat și eu! Și acum, la modul serios : de ce Facultatea de turism? Suna bine? Te-au împins părinții?

A.B. : – De ce am dat la Turism? Am discutat mult în familie, mama imagedorea să mă fac medic, era ceva să fii medic, în vremurile alea, eu eram băiat de arhitect, și…nu prea aveam chemare pentru medicină.
Am avut o lungă discuție cu tatăl meu, mi -am analizat calitățile și mai ales defectele, și, în final,” “ne-am” orientat către Turism!
M.A. : – Ne aflăm cu certitudine în situația “omul potrivit, la locul potrivit”. A existat vreun “gap” între ce visai atunci că vei face și ceea ce faci acum?

A.B. : – Pentru mine, în 1986, TURISM însemna să lucrez la ONT, să plec în străinătate, să vorbesc bine câteva limbi, să merg la contractări; pe vremea aceea veneau mulți turiști în România…acum nu mai vine nimeni…Am reușit să fac mult mai mult decât am visat atunci, dar ” bazele” visului au fost aceleași. Sunt printre puținii fericiți care lucrează în domeniul pe care și l-au dorit de la 18 ani!
M.A. : – Și totuși, în turismul românesc există destui inși paraleli cu aces domeniu. La tine, singura paralelă este…cea din denumirea firmei! Cum ai ales-o ?

imageA.B. : – Paralela45…Eu am avut un asociat, prietenul meu, Adrian Grigorescu. Era mai mare ca mine, ghid și el, un tip excesiv de ordonat, serios, dar și simpatic la petreceri. Împreună am ales acest nume, cu un alt prieten, artist plastic, care a pledat pentru a avea o cifră în nume și mai ales să avem un nume care să însemne ceva și să nu fie banal..

M.A. : – Și chiar dacă nu însemna nimic, l-ați făcut voi să însemne! Te menții, iată, pe piața de 26 de ani, ceea ce este mai mult decât o performanță, într-o Românie atât de nesigură. Cum de nu te-a clătinat nimic?

A.B. : – Știi cum e treaba asta cu rezistența pe piață? Este o luptă permanenta ,de afară pare că suntem o ” cetate” mare și inexpugnabilă, de 26 de ani…în realitate ne-au afectat toate crizele și toate problemele care au afectat România.image
Ne ajută extrem de mult Brandul Paralela45, și mai ales reperele sale: seriozitate și o calitate a serviciilor puțin peste medie..! Au fost ani în care am strâns din dinți, dar nu am cedat, iar acum avem satisfacții! Nu voi face niciodată promovare pentru vacanțe de 1 euro..pur și simplu mi-ar fi jenă față de prieteni, de părinți..și uite că avem nișa noastră, cu oameni care vor să se simtă bine în vacanță, să nu se chinuie pentru 10 euro..și nu mă refer la excursii scumpe sau exotice..

M.A. :- Nu sunteți numai veterani, dar sunteți și foarte buni. Un turist, ca să REvină la tine, trebuie să fie mulțumit. Cum ați reușit să le smulgeți aplauzele clienților voștri?

A.B. : – Deci, seriozitate, să nu îți minți turiștii..suntem aleși de 7 ani, de către cititorii Reader’ s Digest, ca și Top Brand pe turism. Brandul înseamnă multe : calitate ridicată a serviciilor, în principal. Deci, suntem apreciați așa cum ne-am dorit…și fără OAMENII Paralelei nu reuseam. Deși sunt om de show, nu merg pe principiul ” Firma sunt eu”, care este un principiu total greșit, dar din pacate foarte des întâlnit în România…
Evident, pe ai mei eu i-am ales și antrenat, cel mai important criteriu fiind educația, cei “7 ani de- acasă”, evident, dublată de profesionalism.
M.A.: – …cum se spune : “cum e turcul, și pistolul”! .. Bănuiesc că e greu să aduci străini în România, în zilele noastre, dar cred că e și mai greu să-i aduci…pe români în România. Ce ne lipsește, ca să fim atrăgători pentru turiștii dinăutru și din afară?

A.B. : – Ce ne lipseste ca să fim atractivi? Multe! Pentru străini trebuie să facem promovare si de 26 de ani nu o facem.. Avem ” Blestemul Mioriței”, când vine vorba de miniștrii ce gestionează turismul, oameni imagetotalmente desinteresați, care nu înțeleg nimic , dar care nici nu vor să înțeleagă și pentru care turismul înseamnă numai propria vacanță – cum este acum ministrul Costin Borc, un tip extrem de educat, de altfel. Îl cunosc din liceu, dar, repet, dezinteresat..nu are ce să caute în conducerea unei țări…
Deci, nu avem promovare, și, în general, suntem nepăsători ; uite, de exemplu, de 3 luni se merge pe o singură bandă pe podul de la Agigea, o chestie semi-ușoară, dar nimănui nu îi pasă, miniștrii tehnocrați se schimbă ca și ciorapii, la CNADR oamenii așteaptă DNA ul…ce să mai vorbim..
M.A. : – Aaș vrea să ne întoarcem la cei mulți, la potențialii tăi clienți. Îți trebuie bani mulți ca sa vezi lumea?

A.B. : – Nu îți trebuie bani mulți să vezi lumea, trebuie doar să te preocupi, să îți faci rezervările din timp, să ai agentul tău de turism și… să nu fii răsfățat!

M.A. : – Pare simplu și de bun simț. Definește, te rog, vacanța perfectă.

A.B.: – Vacanța perfectă? Trebuie să fie vacanța în care te simți imagebine,răsfățat, și după care te întorci odihnit, destins, este vacanța în care stai cu familia și cu prietenii, mulți sau puțini…Eu, cel mai bine ,vara, mă simt la apartamentul nostru din Năvodari, avem plaja noastră, nu glumesc, am închiriat-o eu, ce să vrei mai mult? Ies din casă direct pe plajă, merg la șezlongul meu, cu numele meu pe el, fac un masaj pe plajă, beau o Dorna rece..păi nu e frumos? E frumos!
Îți trebuie puțin ca să fii fericit, dar trebuie să fie ceea ce îți place ție!
M.A. : – Ce cool! Mă așteptam să pledezi pentru cine știe ce colț exotic de lume! ..În spiritul jucăuș care te caracteriza cândva, let’s say că ești un american care tocmai și-a petrecut concediul prin România. Pe unde te-au dus, ce ți-a plăcut?..

A.B.: – Mă omori cu întrebările astea!..daca aș fi american…aș vizita, evident, Branul și Snagovul, să le pot povesti vecinilor despre Dracula, apoi ar fi bine să ajung și la Sighișoara, aș povesti despre Deltă, care e fabuloasă și, poate, despre câteva sate săsești, vechi de peste 700 de ani..

M.A. : – Să revenim la oile noastre. E greu să fii om de afaceri în România?
Ai fost cumva nevoit și tu sa înveți drumul către DNA? E o modă…

imageA.B.: – Dacă e greu să fii om de afaceri? E greu, dar nu cred că este mai greu ca în altă parte…este mai stresant, cu siguranță, asta e clar..
Nu, nu am fost la DNA și nici nu o să ajung! Cu ce mă ocup eu? Vând vacanțe, vindem produse Chicco pentru copii, am un hotel..și mai sunt și cu taxele plătite la zi și am audit Deloitte, care ne chinuie…nu, nu sunt interesant, nu fac politică, nu deranjez..

M.A. : – Slavă Domnului! Am avut emoții pentru tine, cât ai fost secretar de stat. Am crezut că vei abandona turismul și te vei dedica politicii!..Să revenim la lumea afacerilor. “Secretul succesului” este o sintagmă, devenită loc comun. Totuși, nu mă pot abține să nu-ți cer și ție rețeta.

A.B. : – Secretul succesului, în viziunea mea, nu este complicat! Trebuie, mai înainte de toate, să fii foarte bun profesional, să nu te apuci de afaceri decât în domeniul pe care îl stăpânești foarte bine, să fi tenace, respectuos și muncitor! Nu e greu,este?
M.A. : – Așa cum o spui tu, nu lare a fi! În realitate însă… Să trecem la Alin Burcea-Omul. Zi-ne două vorbe despre tine, cel de acasă. Cine-ți stă în preajma,cu ce pasiuni îți omori timpul liber, unde locuiești, ce mașină conduci?..

A.B.: – Păi, cum să fie Alin Burcea? Noi suntem definiți de ceea ce imagefacem, de activitatea noastră ,și, așa cum am spus, am și marea șansă să lucrez în domeniul pe care mi l-am dorit mereu.. Apoi…am 2 fete de senzație( una soția, alta fiica), facem multe programe împreună, călătorim mult și ne simțim bine împreună, suntem destul de “sudați”. Am o casă frumoasă și am și 4 căței simpatici și nebuni..
M.A. : – Deci..ești bine păzit! ? Ce contează cel mai mult, în viață, Alin?

A.B. : – Cel mai mult cred că contează să te simți bine în pielea ta, tu cu tine, tu cu familia, să te duci la treabă cu mare plăcere, să fii mereu pozitiv, să îi respecți mereu pe cei din jur!

Uscatoare rufe