Bărbați de 10

“Nu eu am optat pentru Portugalia, ci Portugalia a optat pentru mine” – interviu cu pianistul CONSTANTIN SANDU

“Un general, în faţa trupelor sale” – așa îl numea, cu ani în urmă publicația “L’Est Republicain” din Franța. Și aș putea continua cu un șir întreg de elogii pe care critica muzicală i le-a atribuit, în timp.
…Cu pianistul Constantin Sandu nu am stat niciodată față-n față si nici n-am avut ocazia să mă aflu în vreuna din sălile în care a concertat, acoperimdu-se de glorie. Însă am avut ocazia să ne vedem “ ca prin ceață”, și să-l și ascult, cu mici întreruperi, cu ocazia unui dialog la distanță, făcut pe skype, in timpul unei ediții a emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10” . Ba , mai mult, tin minte că la finalul conversației noastre, bruiată de “intemperiile tehnice” ale distanței și ale semnalului de internet, vestitul pianist stabilit în Portugalia s-a așezat la pian și ne-a oferit o mostră a talentului său, îndelung aplaudată de publicul din Studioul Pangrati al Televiziunii Romane. Era o imagine inedita : un public aplaudând cu frenezie si artistul, înghesuit în ecranul unui laptop din platou.
Mi s-a părut nedrept să nu adancesc un dialog pe care rigorile unei emisiunii împărțită de rubrici , minute și secunde, să rămână la stadiul superficial al celor cateva minute, alocate in desfășurător. Așa că…am așteptat să mai treacă ceva timp, i-am spus lui Constantin Sandu “La mulți ani! “ și i-am propus un interviu. De data aceasta in scris, pe indelete. A încuviințat si..iată ce-a ieșit!

Marina Almășan : – Aș vrea să începem interviul, întrebându-vă ce înseamnă , pentru dumneavoastră, nota 10? Intrebarea mea nu e întamplătoare și dvs știți bine unde bat! 😊

Constantin Sandu : – Este o recunoaștere a muncii, a dedicației, a atitudinii.

Marina Almășan : – Este exact cartea dumneavoastră de vizită! Care este secretul legăturii dvs cu muzica? Moșteniti pe cineva?

Constantin Sandu : – Mama a fost profesoară de muzică, cânta la pian și în tinerețe a cântat la Teatrul de Operetă; tata, deși inginer, era un meloman cunoscător și cânta ceva la pian, muzica ușoară, din timpul tinereții.

Marina Almășan : – Aaa, deci nu ați fost chiar un “rătăcit”, în lumea muzicii! Dar, spuneți-mi, ați fost cumva și dumneavoastră fost unul din acei copii, chinuiți de părinți “să facă instrument” și care n-a avut, practic, parte de copilărie?

Constantin Sandu : – Slavă Domnului, părinții mei au știut să mă educe în mod echilibrat, fără exagerări și pot spune că m-am bucurat de copilărie și de adolescență cât cuprinde. Este adevărat că, fiind ager la minte, învățam repede atât la pian cât și la celelalte materii; astfel, aveam timp suficient joacă, distracție, odihnă.

Marina Almășan : – V-am “cercetat” biografia și am fost impresionată! Și mi s-a născut o curiozitate : un absolvent de nota 10 – așa cum ați fost dumneavoastră – se poate lăuda, oare, că a primit de la viață ceea ce merită – adică o viață de nota 10? Care sunt plusurile și minusurile parcursului dvs , de la absolvire și până astăzi?

Constantin Sandu : – Dacă o viață de nota 10 înseamnă să fii fericit cu ceea ce faci, cu cine împarți bucuriile și tristețile, cu persoanele pe care le cunoști, cu miracolele ce ne înconjoară, atunci pot spune că am o viață de nota 10, deși nu sunt sigur că o merit; deci acestea ar fi plusurile. Minusurile nu prea vreau să mi le amintesc, poate că unele au fost prea marcante, însă cred că am învățat câte ceva cu ele.

Marina Almășan : – Ce anume v-a îndemnat să părăsiți România?

Constantin Sandu : – Nu sună frumos verbul a „părăsi”; cred că nu am părăsit niciodată România, iar în epoca globalizării în care ne aflăm, consider că locuiesc în alt cartier.

Marina Almășan : – …Cam îndepărtat, ce-i drept! Și cum se vede România, din cartierul dumneavoastră?

Constantin Sandu : – Eu o văd cu dor și nostalgie a trecutului, cu bucurie pentru transformările pozitive din ultimele decenii și cu tristețe pentru cele negative, sau pentru ce a rămas încă de schimbat.

Marina Almășan : – Of…Mai bine vorbiți-mi despre cariera dvs! Care au fost “momentele de vârf”?

Constantin Sandu : – Este ceva subiectiv, cu siguranță că altcineva ar vedea altfel problema. Oricum, în tinerețe au fost premiile obținute la concursurile internaționale, mai târziu orchestrele importante cu care am cântat, muzicienii iluștri cu care am colaborat, festivalurile la care am participat, instituțiile  unde am predat cursuri de măiestrie, juriile din care am făcut parte.

Marina Almăsan : – După atâța ani de profesat această meserie, ce credeți că vă recomandă pentru a fi un “pianist de nota 10”, așa cum vă caracterizează atât iubitorii de muzică, cat și experții?

Constantin Sandu : – La această întrebare ar trebui să răspundă iubitorii de muzică și experții; din partea mea, pot spune că am primit talentul muzical de la zânele ursitoare, am crescut înconjurat de grija părinților, am învățat cât am putut de la dascălii mei și viața mea reprezintă muzica și pianul, fără de care nu aș putea exista, cel puțin pe de-a-întregul.

Marina Almășan : – Vă place să fiți dascăl? Dincolo de măiestria profesiei, ce anume încercați să le insuflați discipolilor dvs.?

Constantin Sandu : – Bineînțeles că îmi place să predau, este o completare a activității de pianist; ambele munci se împletesc armonios, cu influențe benefice reciproce. Scopul principal este insuflarea dragostei pentru muzică și pian, profunda admirație pentru marii compozitori si creația lor.

Marina Almășan : – Cum îi pregătiți pe elevii dumneavoastră pentru vremurile atât de complicate, pe care cu toții le trăim, indiferent de țară?

Constantin Sandu : – Nu știu dacă vremurile sunt atât de complicate, în special comparându-le cu trecutul, cu perioada de acum 30-40 de ani; cred că evoluția tehnologică se produce cam prea repede pentru capacitatea de adaptare a conștiinței umane, însă sunt convins că vom găsi soluții pentru problemele noastre, cum am găsit și până acum.

Marina Almășan : – Ați fost evaziv. Dar optimist! Aveți vreo cugetare preferată?

Constantin Sandu : – Poate una pe care o spun deseori studenților mei: competiția nu este cu ceilalți, ci cu tine însuți.

Marina Almășan : – Frumos spus! Haideți să ne referim puțin la țara de adopție. De ce ați optat pentru Portugalia?

Constantin Sandu : – Nu eu am optat, poate Portugalia a optat pentru mine. Mai în glumă, mai în serios, eu spun că a fost destinul, cel care m-a stabilit aici; a fost un șir de întâmplări și situații care m-au condus către această țară și am impresia că deciziile importante nu le-am luat eu, dar era să fie așa.

Marina Almășan : – Dacă ați ramas, înseamnă că v-a fascinat. Prin ce anume?

Constantin Sandu : – Deși mică în suprafață, relieful este foarte variat, într-adevăr fascinant, atât partea continentală, cât și insulele Azore și Madeira. Oamenii sunt de treabă și se aseamănă cu românii, în calități și defecte. Istoria este captivantă și patrimoniul artistic și arhitectural este de neprețuit.

Marina Almășan : – Să mai adâncim “ puțin : care sunt delicatesele  portugheze , cu care ne-ați da gata, dacă venim la dvs in vizită? Este vinul de Porto obligatoriu prezent pe masa dvs ?

Constantin Sandu : – Îmi place mult vinul de Porto, însă nu se poate bea la fiecare masă, deoarece este destul de tare, ca un lichior; oricum, la vizite și sărbători nu poate lipsi. V-aș întâmpina cu bacalhau (cod uscat la soare cu sare), sau feijoada a moda do Porto (mâncare de fasole cu o mare varietate de cărnuri, între care și burtă), un pește proaspăt la grătar sau fructe de mare. Gastronomia este foarte variată și totul este gustos, inclusiv deserturile (rețete mânăstirești cu câte 25-30 de gălbenușuri, etc.).

Marina Almăsan : – Pe mine una m-ați convins! Dar vă mai rog să întocmiți și un Top 5 atracții turistice din Portugalia, “ de neratat” pentru un turist conștiincios.

Constantin Sandu : – Centrul istoric al orașului Porto, Mânăstirea Jeronimos la Lisabona, palatele de la Sintra, Mânăstirea Batalha, Conventul lui Cristos la Tomar, etc., etc.

Marina Almășan : – Amatorii de călatorii și le-au notat, cu siguranță! Spuneți-mi, vă rog, cum arată o zi din viața lui Constantin Sandu?

Constantin Sandu : – De obicei, dimineața studiez la pian, după-amiaza predau la facultate și seara, după cină, ascult muzică, citesc, mă uit la televizor; pare cam monoton, însă există multe excepții, care confirmă regula.

Marina Almășan : – Suntem la început de an. Care sunt provocările lui 2020, pentru dumneavoastră?

Constantin Sandu : – Nu m-am gândit la nici o provocare în mod special pentru noul an, sper să fie măcar atât de bun ca cel ce a trecut, poate un pic mai bun, cine știe. Visul meu permanent este să captivez ascultătorii cu muzica pe care o cânt, să pot servi cu demnitate marii creatori în slujba cărora ne aflăm noi, interpreții.

Marina Almășan : – În final, am să va rog să ne oferiți o mostră a talentului dvs. Eu v-am ascultat atunci, în emisiune, dar aș vrea să vă asculte și cititoarele noastre de 10!

Constantin Sandu: – Păi..invitați-le pe canalul meu de YouTube!
https://www.youtube.com/user/fp98

Marina Almășan : – Așa am să fac! Vă mulțumesc mult pentru interviu!

Constantin Sandu, născut în Bucureşti în 1964, a început studiile de pian la vârsta de 7 ani şi le-a continuat la Liceul de Arte „George Enescu” şi mai apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a absolvit în 1986 ca şef de promoţie, cu media generală 10.
După absolvire, a beneficiat, de-a lungul anilor, de îndrumările unor personalităţi artistice precum Sequeira Costa, Dimitri Başkirov, Helena Sá e Costa şi Tania Achot. De la debutul cu orchestra, la vîrsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate.
În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este profesor de pian la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.
Colaboreaza cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia; de asemenea, a fost solistul unor importante orchestre europene de prestigiu.
A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televizune. De asemenea, a înregistrat diverse CD-uri ca solist, în grupuri de muzică de cameră şi cu orchestra.
Este laureat al numeroase concursuri internaţionale.