Femei de 10

Ziua drepturilor femeii

 

Sper sa nu plictisesc.
Nu voi fi protocolar.
Galant , doar.

Andrei Plesu vobea de o Doamna Profesoara intrigata ca i-a oferit prioritate la iesire.

Mama considera ” Ziua Femeii ” globalizanta , proletara , revendicativa , si nu dorea sa fie inclusa in acest Sindicat Planetar.
Motiv pentru care ma sfatuia sa ma opresc cu florile pe Intai Martie.
Ceea ce si fac.
Dar nu pot uita ca 8 Martie e Ziua Drepturilor Femeii.
Ca atatia ani , ea nu a avut dreptul sa voteze , un canton elvetian abolind la finele secolului recent incheiat aceasta interdictie.

Astazi problema o reprezinta diferentele salariale intre femei si barbati cu aceeasi incadrare profesionala pe un interval de lucru comun.
In Franta ecartul mediu e de 17 % in domeniul privat.
Probleme sunt si in accesul spre performanta.
Intreprinderile cu peste cincizeci de angajati au obligatia sa prezinte anual acesti indicatori , in caz contrar sunt penalizate cu 1% din cifra de afaceri , fara implcatii pecuniare legate de datele afisate.
Sursa : Radio France Info , caruia ii multumesc.

Avem o problema , ce facem cu ea ?
Istoricul Adrian Cioroianu , Ambasador si Atasat Permanent al Romaniei la UNESCO , are urmatorul pricipiu istoric : ” Nu exista vid in Istorie , iar ea e dictata de Demografie si Geografie .” Puterea o au cuplurile , si prin extensie natiunile viguroase , prolifice.
Mai mult de doi copii intr-o familie.
Strabunica mea materna a facut norma a cinci femei de azi.
Dar era in antebelic.
Bine-venitele alocatiile pentru cresterea copiilor , in progresie algoritmica , pot deplasa femeile fertile din sfera muncii spre linistea caminului.
O intoarcere spre matriarhatul domestic in plin Regat al Egalitarismului.
Bumerang decizional.

Calitatile femeii : rabdare , meticulozitate , calm , har al detaliului , fidelitate , derivate din ancestralitatea materna si casnica , pot fi speculate in domeniile de varf ale economiei , politicului si socialului.

Femeia ramane potentialul infinit al Planetei.
Ingrijorati de disparitia atator specii , uitam ca una dintre cele mai amenintate si vulnerabile fiinte este Ea , Zamislitoarea de Oameni si Caractere , cum se zicea candva la Inaugurarea unei Universitati de pe la noi.

Cosmin Stefan Georgescu, Franța, 8 Martie 2021

Etichete