Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii Diverse

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 148. Căsuța noastră, cuibușor de …suedezi!

      Episodul acesta nu este despre obiective turistice, ci unul mult mai… “practic”!  Este despre “casa”pe care am avut-o la ….Stockholm! Valiza mea LAMONZA m-a însoțit și în capitala Suediei, așa că, în străfundurile sale, am descoperit , zilele trecute, câteva fotografii din hotelul în care am locuit, impreună cu fotoreporterul Elena Cristescu, colega mea de călătorie. Sper ca acest episod să fie interesant, mai ales pentru cei care, călătorind ei înșiși, la un moment dat, la Stockholm, vor alege să stea la Downtown Camper by Scandic – un hotel extrem reprezentativ  pemtru ceea ce înseamnă “spiritul nordic” în materie de hoteluri. 

   …Hotelul Downtown Camper  face parte din grupul de hoteluri Scandic și are patru steluțe pe frontispiciu. Exteriorul nu este unul din cale afară  de spectaculos, păstrând aerul specific Nordului : ușor auster, de culoare întunecată, fără briz-brizuri arhitecturale. Un bloc, și-atât! Pătrunzând însă înăuntru, eleganța si bunul gust te cuceresc de la început! Știți deja că, la capitolul “design interior” scandinavii sunt campioni. Acest lucru se vede, cu prisosință și în hotelul nostru.

Cele 494 camere sunt intitulate “small smart rooms” ( camere mici și inteligente) De ce ? Pentru că au fost
gândite ergonomic, designerii folosind eficient fiecare centimetru pătrat de teritoriu. 

Eu și Elena locuim la etajul 3, camera 379. Ca să ajungem la ea, trebuie să ne îmbarcăm intr- unul din cele 6 lifturi, dar care nu vor porni decât după ce vei scana cartela la dispozitivul fixat în zona butoanelor. Apropo, azi am observat că numerele etajelor sunt înscrise si în limbaj Braille, pentru turiștii nevăzători. 

Camera noastră este una standard : are tot ceea ce-i trebuie, ba chiar și ceva mai mult : lipită de pervazul ferestrei se află un soi de sofa, pe care poți zăbovi în voie, privind orașul de la înălțimea mai mare sau mai mică la care ai fost cazat. În rest, camera are de toate : televizor cu zeci de programe ( apropos, superbe programele Televiziunii Suedeze!) , frigider, zonă de pregătit cafea, fier de calcat cu scândura aferentă, apoi baia, dotată impecabil. Un bilet atașat halatului și papucilor primiți la venire te anunță că le poți păstra, lucru pe care și eu și Elena l-am apreciat din cale-afară! 

Consemnăm nenumăratele corpuri de iluminat, dintre cele mai felurite ( spoturi, veioze cu abajur, lămpi atârnate), dar…hm…să spun, oare? …la  capitolul “lumină”, suedezii cam lasă de dorit, pentru că în tradiția lor, intimitatea individului este alimentată inclusiv de lumina redusă, pe care o găsești în toate locurile. Ei, cu această lumină redusă, combinată cu faptul că la ora 16 începe să cadă întunericul, nu prea reușim noi să ne împăcăm…

   …După ce, zilele trecute, am colindat orașu-n lung și-n lat, în ultima  zi a călătoriei noastre am decis să vizităm  …propriului hotel! Ca atare, Elena și-a luat aparatul de fotografiat, eu – agenda și…am pornit-o hai-hui, prin Downtown Camper. 

Am început cu holul de la intrare : un loc impresionant, share-uit între tradiționala Receptie , dedicată operațiunilor de check-in și check-out ( apropo, în Suedia toată lumea vorbește la perfecție limba engleză, așa că tinerii recepționeri nu sunt numai extrem de amabili, ci și excelenți comunicatori în limba engleză! ) ; urmează apoi spațiul generos, dedicat restaurantului – cel unde servim micul dejun și care este open-space, numai bine cât să-ți stârnească poftele, privind în farfuria celor de la masă! Holul mai adună o serie de alte zone : un bar cochet cu un design modern ( ați servit vreodată un pahar de vin, așezați pe niște…leagăne ca în copilărie?!?) , apoi zona celor 6 lifturi de care vă vorbeam, în apropierea căreia se află un mic birou de la care îți poți închiria biciclete sau skateboarduri, pentru a vizita orașul într-un mod inedit, slăbind trupul si îngrășând ..cultura generală! 😁 Elena a citit undeva ca poți închiria chiar și …caiace! Bqnuiesc că pe cele pe care le-am văzut, încă din prima zi, în holul hotelului,  spânzurate în chip de ornament, deasupra capetelor noastre. 

    De la Recepție, trecând pe lângă micul butic cu de toate, necesare clienților uituci sau pur și simplu celor ce vor să ia, la plecare, o amintire, urcăm niște trepte și ajungem într-o așa numită “zonă de relaxare” : un năvod uriaș, întins chiar sub tavanul holului, iți oferă posibilitatea să te tolanești pe niște perne și să stai, visând cu ochii-n tavan, la castele-n Spania sau, și mai bine, la corabiile vikinge. Dedesubtul tău  se întâmplă furnicarul din Recepție și e chiar cool să privești, prin ochiurile năvodului, către turiștii care își împing cu entuziasm geamantanele. …O rog pe Elena să exemplifice cele de mai sus, mimând relaxarea pe năvod și…o trag în poză! 

….Etajul 9 al hotelului nu este numai pentru locuit. Aici poți petrece și o seară la “la înalțime”, savurând un vin de import și admirând panorama orașului. “Stockholm by night” se combină perfect cu muzica în surdină ce răzbate dinspre bar; simulăm o întâlnire intre două dame bine 😁 care nu s-au văzut demult și, cu ajutorul selfie-stick-ului, importalizăm și acest moment. 

      Tot aici, la etajul 9 se află și sala de fitness. Intrăm pe furiș si facem câteva poze, minunându-ne de agitația din interior : femei și bărbați  deopotrivă asudă cu succes, încercând să dea jos caloriile acumulate peste zi, multe dintre ele la bogatul mic-dejun.  Tot aici, la “cucurigu”-l hotelului, se află asa-numitul “The Nest” ( “Cuibul”) . Este punctul-forte al lui Downtown Camper : un SPA super-elegant, despre care vorbește toată lumea din oraș.  Aici nici chiar jurnaliștii în exercițiul funcțiunii nu pot intra fără să plătească!😁 Accesul la sala de fitness este inclus in prețul camerei, însă de vrei SPA,  trebuie să renunți la 195 de coroane – adică aprox 100 RON ( outsiderii plătesc dublu!) . Ai însă parte de o experiență fabuloasă: poți să te răsfeți în bazinul cu apă caldă, plasat chiar sub cerul înstelat –  în aer liber așadar –  după care poți proba pe pielea ta binefacerile saunei în formă de cuib ( apropo, sauna ni se trage tot din zona Scandinaviei, știați?  ) . Iar dacă vrei să ai cu adevărat o amintire de neuitat, care să ți se citească…pe chip (!),  te poți lăsa pe mâinile specialistelor de la SPA, care iți vor aplica tratamente faciale de lux, ba poți face chiar si un “detox”, la barul aferent SPA-ului. 

Întrucât “arta cere sacrificii”, tot Elena a fost cea desemnată să se sacrifice : a plătit tariful de client al hotelului  și a fost admisă în interior, pentru a face o “documentare la fața locului”, plus pozele de rigoare, evident costumată corespunzător. Am așteptat-o cuminte, în cameră, unde a revenit după o oră, îmbujorată, relaxată, încântată și extrem de …documentată.

….Întunericul a prins definitiv în mrejele sale orașul. Suntem cuibărite în pat și privim cu o profundă curiozitate profesională  programele televiziunii suedeze. S-au iscat mici conflicte, căci una din noi ține morțiș să vadă informațiile meteo, iar cealaltă a descoperit un program despre…. vikingii de astăzi ai Suediei!  😁

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/