Diverse

FIICELE EVEI : Clody Berthola – Femeia de 10 care a știut să aducă trei generații de artiști la aceeași masă

autor: Lector univ.dr. Florian Olteanu

Azi vedem cum în showbiz, începuturile de relații, dar mai ales finalurile lor sunt explozive la propriu. Declarațiilor înflăcărate de la început, cadourilor scumpe, vacanțelor exotice le iau locul călcatul cu mașina, bătaia cu toporul de șnițele sau chiar executorii judecătorești, în decor de larme, țipete și televiziuni, ori publicații de scandal.

Oare ne mai vine să credem că a existat o femeie, o actriță româncă având origini italiene care a reușit să sudeze prieteniile celor trei soți ai ei?  Azi, facem cunoștință cu marea stea a cinema-ului românesc, Clody Berthola.

Marea actriță Clody Bertola s-a născut în București, la 12 august 1913. Artista a copilărit într-o mică localitate de lângă Ploiești, unde existau podgorii, un loc minunat, pe care mai târziu, ea l-a folosit ca mediu de refugiu și regenerare. De confesiune romano-catolică, tânăra Clody a urmat Conservatorul de Artă Dramatică. A strălucit pe scenele   ”Teatrului Bulandra”, ” Teatrului de Comedie”, ” Teatrului Mic”, ” Teatrului Național București”.

Pe Clody Berthola o știm fiindcă a jucat în nenumărate filme, uimind prin ținuta sa aleasă și prin calitatea rolurilor din ”Ciulinii Bărăganului”, ”Facerea Lumii”, ”Felix și Otilia”, ”Profetul, aurul și ardelenii”.

Clody Berthola fost supranumită ”Prințesa inefabilului”. A fost prima oarăcăsătorită cu Ștefan Constantinescu (1898-1983), artist al spațiului și ființei văzute, un pictor cu 15 ani mai în vârstă.

Clody Berthola  a divorțat, însă a rămas toată viața prietenă cu acesta. Apoi a dorit să arate că este femeia puternică, nu ființa fragilă a unui soț cu obiceiuri paterne. Așa ea a decis să aleagă tinerețea bărbatului. S-a căsătorit mai întâi cu Liviu Ciulei, regizor faimos, actor faimos, mai tânăr cu 10 ani decât ea, iar după divorț și cu rebelul Lucian Pintilie, cu două decenii mai tânăr decât ea.

O știm pe Clody Berthola din filmul Facerea Lumii unde joacă rolul soției lui Liviu Ciulei, magnatul care o curtează pe balerina interpretată de actrița Irina Petrescu. Acolo, Clody Berthola joacă rolul femeii vulnerabile care-i tolerează escapade junelui bărbat cu o condiție, ca mereu el să revină la ea. Scena imaginată de Gheroghe Vitanidis este excepțională. Vedem femeia care suferă, leoaica având colții și ghearele tocite dar care tot ține să apere ce-i aparține, fiind pălmuită de tânăra ei rivală pentru a o liniști mai mult pe bătrâna leoaică.

În realitate, Clody Bertola a reușit o performanță deosebită. Timp de mai mulți ani, ea și-a petrecut sfârșitul de an împreună cu soțul Lucian Pintilie și primii doi foști soți, pictorul Ștefan Constantinescu și regizorul Liviu Ciulei.

În 1975, Lucian Pintilie a plecat în străinătate, iar în 1980, același drum l-a avut și Liviu Ciulei. Se spune că amândoi au avut o cauză comună a rupturii de regim care i-a obligat să plece din România. Lucian Pintilie a realizat regia piesei „Revizorul” de „Gogol” care, la data premierei, la 29 septembrie 1972, nu era pe placul regimului. Directorul Teatrului Bulandra era Liviu Ciulei și el a fost de acord să dea drumul piesei, peste capul cenzurii. Să fie oare respectul pentru marea Clody Berthola care i-a făcut pe cei doi rivali la mâna ei să sufere împreună? Clody Berthola a rămas în țară, dar ultimii ei soți, Lucian Pintilie și Liviu Ciulei vor ajunge în România după 1989.

Dacă Lucian Pintile va încerca să recupereze timpul pierdut în filme, Liviu Ciulei va rămâne strict la scenografie.

Clody Bertola este considerată ”mama în actorie” a lui Victor Rebengiuc și Florian Pittiș. Și-a dorit ca la moartea sa cei doi să țină elogiul funebru, însă Florian pittiș s-a stins cu patru luni înaintea marii artiste, la 5 august 2007.

Moartea artistei Clody Berthola, după mulți ani în care ea și-a pierdut vederea, a survenit la 28 decembrie 2007. Avea atunci 94 de ani. Testamentul său a prevăzut ca trupul să fie incinerat, iar cenușa să fie împrăștiată peste dealurile înverzite din Assisi, celebru oraș italian.

Ștefan Constantinescu se stinsese în 1983. Liviu Ciulei s-a stins în 2011, iar Lucian Pintilie a plecat dintre noi în 2018.

Probabil, de undeva de sus, cei patru ne privesc, nemaințelegând furia și excesele unei lumi pe care au încercat s-o înțeleagă, s-o modeleze, s-o interpreteze, s-o regizeze…

 

Publicitate