Ea și El

Vocea mea sună a mine

alice nastase

Am vorbit zilele trecute cu o doamnă chirurg, recent întoarsă de la un congres dedicat medicinei estetice care a avut loc în Turcia, și mi-a povestit că, în lungul șir al operațiilor prin care ne putem modifica ceva la propriul trup, au apărut, de-acum, și operațiile de schimbare de voce.

M-am mirat. Dar sunt de acord să purcedem la orice schimbare care ne face fericiți.

Dacă ai o voce prea subțirică pentru o persoană ce-și dorește să pară autoritară prin natura funcției sau doar a aspirației, îți adaugi un pic de asprime, grosime sau sonoritate glasului. Dacă ai o voce prea pițigăiată, prea stridentă, prea aspră, o poți retușa prin chirurgie, cu niște lasere care rașchetează delicat corzile vocale.

Se pot face și operații de schimbare de voce la copii, pentru cei care au, de exemplu, o voce prea groasă pentru vârstișoara lor și sunt, evident, supuși oprobriului și ironiilor celorlalți copii – modele de inocență și drăgălășenie în mai toate colectivele școlare. Lor, mama și tata le pot plăti o salutară operație de frăgezire a glasului.

Iar aceia care au făcut operație de schimbare de sex își pot scurta drumul către noua identitate, ajutându-se și de o schimbare a sonorității vocale.

Nu găsesc niciodată nimic rău în modificările estetice chirurgicale sau mai puțin invazive. Nu sunt genul de persoană care mustăcește sau strâmbă din nas auzind de implanturile cu silicon, de liftinguri sau de botox și injecții cu hialuronic. Trăim vremuri în care ne e îngăduit să arătăm așa cum vrem, mai ales că, până la urmă, trupurile în care locuim sunt doar învelișuri. Elementul care ne dă unitate și ne face să ne definim ca noi înșine este întotdeauna invizibil, căci spunem „Acesta sunt eu” sau „Aceasta sunt eu”, fără să mințim, și atunci când din oglinda așezată în fața noastră ne privește o fetiță blondă cu zulufi, care abia a împlinit șase ani, și când vedem o doamnă vopsită roșcat, cu riduri fine la colțul ochilor, care are 56 de ani. E aceeași, aceeași ființă. M-am mirat, însă, pentru că mi se pare că vocea vine din interior și ne reflectă pe noi, așa cum suntem. Vocea vorbește despre cine suntem cu adevărat, e o vibrație a sufletului. Citește mai departe…

Uscatoare rufe