Călătorii Timp liber

Vacanță la LAGO DI GARDA

      Îi spune Lago di Garda și este cel mai mare lac din Italia, având o circumferinţă de aproximativ de 144 de kilometri şi o suprafaţă de 370 de kilometri pătraţi. Te uiți în zare și pare că ești la malul mării, mai cu seamă că, pe plajă, destulă lume încearcă să-și coloreze pielea în culoarea ciocolatei. L-am descoperit eu însămi,  în nordul Italiei,  și mi-am înfășurat în el o părticică de vacanță. Mi-a transformat-o în poveste și vreau să vă ademenesc în ea. Poate nu pentru vara asta, ci pentru cea viitoare, dacă nu ne-o răpi-o vreo tulpină buclucașă, cu rădăcini misterioase…. E loc pentru toti, pe malurile uriașului lac. Localități întregi și-au găsit aici culcușul, adunând laolaltă provincii cu nume cunoscute :   Brescia, Verona şi Trento. Da, da, chiar și Verona îndrăgostiților este la o aruncătură de băț și tare-mi șoptește imaginația că și Romeo și-a dus,  măcar odată,  aleasa inimii pe malul Lacului di Garda…

     Stau în mijlocul lacului, pe un vaporaș turistic ce mă leagănă șmecher, secondat de vocea baritonală a unui ghid macaronar, care nu prididește să ne vorbească de ceea ce vedem , dacă facem ochii roată. Relieful din jur este , într-adevăr, seducător și nu-ți trebuie limbi străine ca să înțelegi asta…Partea de nord a lacului are aspectul unei depresiuni între munţii Alpi; spre sud, peisajul se lărgește, relieful devine uniform și se contopește  cu o câmpie ce Padana îi zice. 

Pe maluri, răsfirate colorat, așezări cuminți respiră aer medieval. Acesta face casă bună cu climatul  mediteranean, care îți bucură privirile cu o floră neasemuit de frumoasă. Vrei bucătărie italiană de calitate? Aici o vei găsi, în sumedenia de restaurante și terase, răsfirate pe maluri, dar și în măruntaiele micuțelor localități. Le enumăr, la întâmplare, punând-o cap de listă pe cea care m-a și găzduit : Peschiera del Garda, Bardolino, Desenzano, Sirmione, Riva de Garda, etc. Treci dintr-una într-alta le nesimțite, căci infrastructura este excelentă, aluneci ușor pe autostrăzi și nu-ți poți înfrânge nicio clipă oftatul de rigoare : “Oare la noi când…?”

    Toate limbile pământului se adună în jurul lacului Del Garda. Sunt turiști de pretutindeni pe care sfaturile prietenilor, experiențele anterioare sau prietenia cu Booking.com îi aduce aici, din cele mai îndepărtate colțuri ale limii, pentru a se bucura de o vacanță ca la carte. Am răsfoit și eu această carte și am dat peste o poveste frumoasă, pe care v-o spun și vouă, cu drag.

     Câteva fotografii făcute de mine, în fugă, sper să vă convingă că am avut dreptate.