Diverse

De ce ne dă fiori numărul 13? 

 

Astăzi  este zi de 13. Mulți dintre voi, poate, v-ați trezit cu un fior pe șira spinării. Paradoxal sau nu, in unele culturi, precum cea din Egiptul antic, numarul 13 era vazut drept unul norocos. In acelasi timp, cifra 4 a dat nastere unor numeroase fobii, in special in Asia. Potrivit unui studiu de acum cativa ani, peste 80% din inaltele cladiri americane nu includ etajul 13!

Și totuși, de ce, oare,  unii oameni considera ca numarul 13 este unul cu ghinion? Iar acesti „unii” nu sunt deloc putini. În SUA, bunăoară, s-a estimat ca depasesc 10% din populatie și nici cu România nu ne e rușine! Iată câteva posibile explicații ale acestei superstiții. 

Un mit de demult legat de frica față de acest numar este asociat cu cel mai vechi document juridic din lume, Codul lui Hammurabi, din care se spune ca s-a trecut in mod intentionat cu vederea peste cea de-a treisprezecea lege. In realitate, aceasta omisiune nu a fost nimic mai mult decat o eroare facuta de unul din primii traducatori ai textului, care a „sarit”peste unul din paragrafe. 

Matematicienii, oamenii de stiinta si numerologii atrag atentia asupra importantei numarului 12, considerat unul „perfect” in lumea antica. Vechii sumerieni au pus la punct un sistem numeric bazat pe 12; cele mai multe calendare ale lumii inglobeaza 12 luni; fiecare zi cuprinde 12 ore din punct de vedere antimeridian, si 12 ore postemeridian, etc. Se pare ca soarta ingrata de a fi urmatorul numar dupa perfectul 12, l-a facut pe 13 sa para cumva „schiop”, „prost”, de rau augur ori cu ghinion!

La cina cea de taina au participat 13 persoane, inclusiv Iisus. Se spune ca Iuda Iscariotul – cel care l-a tradat pe Iisus – a fost cea de-a treisprezecea pesoana ce a luat loc la masa!

Cumva asemanator, intr-o legenda norvegiana, apar 12 zei stand la masa, carora li se adauga un al treisprezecelea neinvitat, zeul Loki. Loki l-a ucis cu acest prilej pe unul din ceilalti zei, o crima ce a avut consecinte devastatoare, constand din moartea altor zeitati, o serie de dezastre naturale si disparitia rasei umane de pe pamant cu exceptia a numai doi oameni.

In unele superstitii crestine, se crede ca Iisus a fost rastignit intr-o zi de vineri 13. Cercetatorii au analizat acest aspect si au ajuns la concluzia ca Iisus ar fi murit probabil intr-o zi de vineri, dar pe 3 mai. La fel, unii crestini au credinta ca Abel a fost omorat de Cain intr-o zi de vineri 13.

Potrivit traditiei, scara ce ducea pe  platforma spanzuratorii era formata din 13 trepte. Intr-o legenda, se zice ca in latul facut de calaul spanzuratorii funia era rasucita de 13 ori (desi se pare ca era de fapt rasucita numai de opt ori).

Apollo 13 este singura misiune spatiala americana soldata cu un esec.

Pe 13 octombrie 2013, intr-o zi de vineri, a avut loc arestarea si executia in masa a cavalerilor templieri.

Conform traditiei, se spune ca la un sabat sau o intrunire a vrajitoarelor (ori vampirilor,dupa unii) participa nici mai mult nici mai putin de 13 membri!

Dupa o straveche superstitie, daca numele tau consta din 13 litere, esti sortit sa ai „norocul diavolului.” Intamplator sau nu, numele a cativa criminali in serie este format din 13 litere: Charles Manson, Jack the Ripper (Jack Spintecatorul) , Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy si Albert De Salvo.

Multa vreme, copiii deveneau „oficial”adolescenti la varsta de 13 ani, iar adolescenta, precum multi dintre noi stiu, este o faza a vietii tare, tare ciudata!

Spre sfarsitul anilor 1800 s-a format un grup avand drept scop inlaturarea superstitiilor despre ghinionul numarului 13. Acest grup, autointitulat „Clubul treisprezece” („The Thirteen Club”) voia, printre altele, sa demonteze legenda potrivit careia daca 13 oameni stau la aceeasi masa, unul din ei urmeaza sa moara in urmatorul an. Membrii clubului se intalneau in ziua de 13 a fiecarei luni, participau la un dineu format din 13 meseni, si, chiar mai rau decat atat, varsau in mod intentionat sare pe masa. De asemeni, cei care intarziau la dineu era amendati simbolic cu 13 centi. Printre membri acestui club s-au numarat cinci presedinti americani: Benjamin Harrison, Grover Cleveland, William McKinley, Theodore Roosevelt si Chester A. Arthur.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.