Bombănelile Marinei Editoriale

1 aprilie, rătăcit într-o lume guvernată de Pinocchio

                       

Astăzi e 1 aprilie și mă tem că sărbătoarea copilăriei mele, în care toți ne duelam în păcăleli mai mult sau mai puțin nevinovate,  astăzi și-a pierdut consistența. 

Țin minte că dintotdeauna m-am întrebat care este deosebirea dintre pacăleală și minciună, unde este granița care le desparte. În sinea mea se clădise convingerea că, spre deosebire de minciună, care poate naște consecințe dramatice, păcăleala e un lucru nevinovat, o glumă simpatică, un joc drăgălaș al imaginației, care-l poate tulbura pe moment pe interlocutor, după care se dizolvă într-un zâmbet îngăduitor. Păcăleala e precum o boare de primăvară, comparativ  cu tsunami-ul în care se poate transforma o minciună. 

Și ce bucurie lăuntrică simțeam, cândva, văzând înscrisul “1 aprilie” dezgolit, în calendar, de desprinderea ultimei file a lui martie! Rotițele imaginației se puneau în funcțiune, ticluind cele mai năstrușnice păcăleli, menite să-i aducă pe cei din jur în diverse praguri : al veseliei, al disperării de moment, al dorinței de “revanșă”. Noi însine deveneam prudenți, în această zi, punând sub semnul îndoielii cam tot ce ni se spunea de către ceilalți.  Totul putea fi o păcăleală, iar ideea de a cădea în plasa celuilalt nu era deloc confortabilă. Deveneai un soi de fraier, “ușor de păcălit”. Și ferească Dumnezeu ca, din imprudență, partenerul să-i vină  taman atunci să-ți spună “te iubesc!”. “Ahaaaa! Deci e o păcăleală!” – era replica pe care declarația sa de iubire o primea, la schimb, înecându-i toate corabiile cu care era gata să navigheze către sufletul tău. 

    Astăzi e 1 aprilie și …parcă nici nu-mi vine să-mi mai exersez plăcerea de a păcăli pe cineva. Căci păcăleala, așa cum o definește dicționarull ( “glumă, farsă, șotie” – DEX) , nu mai are nicio șansă de supraviețuire, în tandem cu atotputernica sa rivală,  minciuna. Trăim în vremuri sufocate de minciună, vremuri în care denaturarea realității a devenit firească precum spălatul pe dinți, dimineața. Ni se servesc minciuni pe bandă rulantă, e un foc încrucișat din toate direcțiile, care ne ciuruiește încrederea, punând-o pe butuci. Pe minciuni se clădesc imperii financiare, se guvernează popoare, se ciopârțesc destine și se croiesc drumuri – convenabile pentru unii, tragice pentru cei mai mulți. Și ce păcăleală să mai inventezi astăzi, de 1 aprilie, spre a fi eficient și amuzant, când tu însuți trăiești o uriașă păcăleală planetară, în care pericolul real e amestecat cu farsa, groaza pășește umăr la umăr cu relaxarea,   numărul morților se amestecă cu cel al vaccinurilor salvatoare iar explicațiile deștepților lumii se bat cap în cap, spărgându-se în al tău, din care iese miros de creier ars? 

    Cu ochii pe televizor – cornul abundenței, în materie de minciuni și păcăleli – aștept curioasă cum vor celebra astăzi ziua de 1 aprilie iscusiții artizani ai neadevărurilor.  Iar dacă povestea lui Pinocchio ar deveni realitate, sunt sigură că o mare de nasuri supradimensionate ne-ar străpunge ecranul…

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : PRODUSE NATURALIS