Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din …valiza LAMONZA. Episodul 16. Acasă la… “Gangnam Style”!

….Nici nu a apucat să se facă liniște, în valiza mea LAMONZA de pe șifonier și din nou azi m-a trezit o gălăgie venind dinăutrul său! De data aceasta, ritmul era altul, unul de discotecă, așa că mi-a stârnit curiozitatea, mai ales că valiza prinsese să se miște , pe dulap, în ritmul muzicii și risca să ne cadă în cap, așa că…am dat-o jos de acolo, am deschis-o și, cotrobăind  puțin printre amintiri, am dat de una eminamente muzicală, cea din călătoria la Seoul, când m-am intersectat de cateva ori cu binecunoscutul hit “Gangnam Style”….

….Nu știu câți români pot spune mai mult de o frază despre muzica și vedetele coreene, dar cu siguranță, nu există niciun consumator de pop, rock sau dance, care să nu știe cine este PSY. Celebra sa melodie “ Gangnam Style” a făcut, cu câțiva ani în urmă, înconjurul lumii, fiind deosebit de populară chiar și în discotecile din România.
Fiind în Coreea, m-am ciocnit de câteva ori de numele lui Psy, și chiar de cel al celebrei sale melodii.
Artistul ușor mai rotunjor, în vârstă de 40 de ani, poartă în realitate numele Park Jae-Sang și este unul dintre cei mai cunoscuți rapperi, cântăreți, cantautori, dansatori și producători de discuri din Coreea de Sud. Clipurile ce poartă semnătura lui Psy aduc o notă aparte în peisajul muzical coreean : sunt pline de umor. Iar spectacolele sale – incendiare. Hit-ul “Gangnam Style” este un single K-pop, lansat în anul 2012 și aparține celui de-al șaselea album al său și s-a situat de la bun început pe primul loc în clasamentul muzical național din Coreea de Sud.
La 21 decembrie 2012, “Gangnam Style” devenea primul videoclip de pe YouTube care a atins cifra record de un miliard de vizualizări, depășind ceva mai târziu, în martie 2013, ca număr de vizualizări chiar și piesa “Baby” a lui Justin Bieber.
Ce reprezintă, de fapt, acest “Gangnam Style”? În timp ce traversam Seoulul de la un capăt la altul, la un moment dat mi-a atras atenția , prin culoare și forfotă, cartierul prin care treceam. Am observat o plăcuță pe care scria “Gangnam District”. “-Gangnam?!? “- mă uit spre ghidele noastre. “-Același Gangnam din hitul lui Psy? “- Da, Gangnam este un district celebru al Seoulului, cu foarte mulți tineri, cu o viață efervescentă recunoscută în întregul oraș, ceea ce a dus la apariția așa-numitului stil de viață “Gangnam” . Despre traiul de zi cu zi al oamenilor din acest cartier a și cântat Psy, asociind o coregrafie hazlie interpretării sale.

 

În septembrie 2012 „Gangnam Style” a fost recunoscut de Guinness World Records
drept cel mai „plăcut” videoclip de pe YouTube. Acesta a câștigat ulterior premiul „Cel mai bun videoclip” la MTV Europe Music Awards, organizat în același an. Videoclipul a devenit o sursă de parodii pentru întreaga lume. În ultima zi a anului 2102, in cadrul unui concert transmis în direct din Times Square – celebra piață newyorkeză, peste un milion de oameni au aplaudat un duet de zile mari : Psy și-a interpretat hitul alături de vestitul rapper american MC Hammer.

Până la sfârșitul lui 2012, piesa a dominat topurile muzicale din peste 30 de țări, iar mișcări sale de dans au fost încercate de mai mulți lideri politici cunoscuți, în dorința lor de a câștiga popularitate. Îi vom numi aici pe prim-ministrul britanic David Cameron, președintele american Barack Obama și chiar și secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care a considerat melodia ca fiind o „forță pentru pacea mondială”.

Comercianții nu au scăpat ocazia pentru a invada rafturile magazinelor cu produse inscripționate cu titlul melodiei sau cu portretul fotografiat sau caricaturizat al autorului acesteia. Nu exista practic familie în Coreea, în care să existe tineri și să nu găsești un tricou, o cană, un memory-stick sau o păpușă asociată vedetei Psy.


Deși au trecut deja 5 ani de la marea lovitură dată de artistul coreean, melodia sa este în continuare ascultată cu plăcere pretutindeni în lume,  el însuși rămânând una din vedetele preferate ale coreenilor. Mă bucur , iată, să mă pot fotografia eu însămi cu explozivul Psy, chiar și așa, virtual, la K-Style Hub, unde, grație unei inițiative năstrușnice, vizitatorii își pot face poze cu idolii lor.

…..Și, culmea, a doua zi, într-un interviu pe care aveam să-l ofer unei emisiuni muzicale de pe Canalul Coreean de televiziune MBC ( cu ocazia unui alt interviu,  pe care mi-l acordă MIE băieții de la populara trupă “24 K”) sunt rugată să mă refer, printre altele, la genul muzical K-pop.

O clipă m-am simțit pusă în încurcătură. M-am repliat însă urgent , ba chiar m-am bucurat să pot vorbi, în fața colegilor coreeni, despre succesul pe care l-a avut, și în România, starul lor K-pop, PSY!

 

 

Vă invit să revedeți, mai jos, celebrul videoclip al lui Psy:

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/