Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 187. La Istanbul, Paradisul dintre… două avioane! 

Lamonza mea dragă – partenera de călătorii și depozitarul celor mai inedite amintiri din acestea, m-a tras azi de mânecă și m-a întrebat : “Noi nu mai zburăm nicăieri, madam?”. Am privit-o lung și am oftat. I s-a făcut milă de mine și mi-a vârât sub nas …o amintire legată de zboruri și avioane și despre un loc inedit, in care, intre doua zboruri, am petrecut câteva ore memorabile. Epusodul de astăzi este despre un anume fel de “sală de așteptare”…

….Tocmai am zburat, hăt departe, până-n China, cu avioanele companiei Turkish Airlines. Spun, “avioanele”, nu pentru că n-aș încăpea într-unul și-mi trebuie mai multe deodată, ci pentru că destinatia mea a fost atât de îndepărtată, incât drumul meu s-a împărțit în felii. Câte felii, atâtea avioane!

Ei nu, n-o să laud, în acest editorial, avioanele companiei turce, serviciile lor impecabile, drăgălăsenia însoțitorilor de bord și delicioasele gustări, servite când ti-e foamea mai dragă. Nu, și asta pentru că românii cam știu la ce mă refer, Turkish Airlines fiind o companie care ne plimbă din ce în ce mai des, de colo colo, prin lume. N-o să mă exaltez nici în fața Aeroportului din Istanbul, care poartă numele genialului lider Ataturk, cel ce și-a pus semnătura pe debutul Turciei moderne. Și asta pentru că Istanbulul nu mai este demult o destinație ermetică pentru români, deci spectaculosul aeroport vă este tuturor deja binecunoscut! 

O să mă refer, de data aceasta, la un ANUME loc din sus-numitul aeroport. Un loc în care rar de tot pătrunde românul de rând. Nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că luxul e cam mare să te bucuri de o așteptare petrecută la VIP LOUNGE-ul Companiei Turkish Airlines din Aeroportul din Istanbul. Gratie unei fericite amiciții “cu cine trebuie”, avut ocazia să mă aflu, preț de două ore, în mrejele unui loc de poveste, pe care rar ți-l poți imagina, în vârtejul unui aeroport internațional de anvergura celui purtând numele lui Ataturk. 

Așadar, astazi este despre așteptări, despre mileniul 3, despre lux,  eleganță și rafinament, despre mersul înainte al tărilor Planetei, despre oameni cu bani, dar și despre Cenușărese care pășesc sfioase în strălucitoare săli de bal, ale unei lumi aflată atât de departe de felul cum și-ar dori să fie țara lor…

Intrarea în  VIP Lounge-ul Turkish Airlines din Aeroportul Istanbul nu-i greu de dibuit, chiar și în condițiile agitației fără margini , care sufocă unul dintre cele mai importante noduri aeriene din lume. Intrarea e solemnă, zâmbetele unor turcoaice drăguțe, îmbrăcate oficial,  te întâmpină incă de la front-desk-ul elegant ce domină intrarea. Trebuie să-ți scanezi mai întâi biletul special, la aparatele ce o străjuiesc. Dacă ai codul de bare necesar, ușile  mecanice se dau în lături și…intri in Paradis. Cei peste 5000 de metri pătrați au beneficiat de iscusința unor designeri și arhitecți de nota 10 . O  multitudine de spații distincte concură la atingerea unui numitor comun : așteptarea cursei următoare să se trasforme , pentru tine, dintr-un supliciu, într-un prilej de sărbătoare. Fac, împreună cu cameramanul Marian, un tur de forță prin suprafața imensă, splitată pe două niveluri. Chiar la intrare, șiruri de vitrine , compartimentate în cuburi din sticlă prevăzute cu chei, adăpostesc bagajele călătorilor. Transparența sticlei transformă , iată, un anost “depozit” de bagaje , într-o inedită expoziție de rucsaci, mini-trolere, sacoșe și genți de voiaj. Odată ce ai scăpat , vremelnic, de “balastul” calătoriei, poți opta pentru oricare din variante : te poți tolăni pe confortabilele fotolii, la umbra unor exotici arbori de interior și să moțăi, ascultând, bunăoară, un pian la care cântă…. Omul Invizibil! Spun asta, pentru că scaunul pianistului este gol, însă clapele pianului se mișcă singure, generând o mirifică muzică de relaxare.

Dacă nu ești din cale-afară de ofilit, după precedentul zbor, poți alege să faci o partidă de biliard, în spatiul special amenajat. Sau te poți reîntoarce la metehnele de acasă, ocupând unul din locurile din fața șirului de computere, grupate într-o așa-zisă “zonă IT”.

În cinematograful special amenajat, tolănit pe fotolii ergonomice, poți urmări un mega-concert sau o producție hollywoodiană de ultima ora. Nu lipseste din “peisajul cinematografic” mașina de pop-corn, care te ajută să te simti ca în mall-ul de acasă! De ești plecat cu cei mici, un superb loc de joacă, separat prin pereți de sticlă, te mai scapă puțin de nervii pe care orice copil îi provoacă părinților,  pe timpul unor calatorii obositoare.

Iată și o ușă pe care scrie “Prayer room” – deci, de vrei să porți un dialog cu divinitatea care te ține teafăr, în vazduh, o poți face dincolo de porțile din lemn….De la divinitate, la cele “lumești”mm Iată și o sală de jocuri de noroc – spre care , dacă simte că ai bani de aruncat, Necuratul sigur te va impinge..

Vrei să stai, pur și simplu, cu ochii-n tavan sau înșurubați in ecranul telefonului mobil? Ai, la alegere, o sumedenie de spații elegante, cu scaune sau fotolii diferite ca design, în care să-ți abandonezi trupul contorsionat prin avioane. Și ai, firește , și Wi-Fi. Parola? Simplu de aflat : scanezi, la unul din aparatele de la intrare, boarding-pass-ul călătoriei ce te așteaptă,  și mașinăria îți scuipă un petec de hârtie, pe care îți apare parola, personalizată.

Iar dacă niciuna din îndeletnicirile de mai sus nu te incită, aruncă-te în brațele celei mai spectaculoase provocări – cea culinară! – un capitol la care cei de la Turkish Airlines stau magnific! Imaginați-vă, așadar, cei – repet! – peste 5000 de metri pătrați, “accesorizați” cu nenumărate atracții culinare. Trec peste vitrinele omniprezente , adăpostind munți de răcoritoare de toate felurile, trec și peste barurile crescute, din loc în loc, și din care nicio spirtoasă celebră nu lipsește, putându-te servi singur cu CE dorești și , mai ales, CÂT dorești…… Lumea se plimbă prin lounge făcând echilibristică  cu farfurii pline cu mâncăruri dintre cele mai diverse. Esti amator de salate? Baruri de salate împânzesc teritoriul! Îți place mâncarea asiatică? Dintr-un alt punct, te poți aproviziona cu paste sau orez, cu diferite sosuri și arome, inclusiv bețisoarele de rigoare. 

Dar ești în Turcia, sa nu uităm!,  deci plăcintele turcești iți vor fi pregatite chiar sub nasul tău, de către un bucătar dibaci, unul din urmașii sultanului Baiazid, și care va face din priceperea sa,  un mic show. Specificul locului este întarit și de barul de baclavale,  alte delicii turcești, loc aflat la o concurență acerbă cu vitrina cu prăjituri și torturi europene – un adevărat supliciu vizual, de unde, dacă ai probleme cu glicemia, riști să pleci în patru labe :  căci nu există stavile “din partea casei”, ci doar din cea a propiului discernământ. 

Mesele pline cu fructe de diferite proveniențe, locurile unde poți servi o cafea turceasca autentica, la ibric” și din nou, iei totul de la început, cu o poftă nebună de a încerca din toate – câte puțin sau mai mult – în funcție de lăcomia ce te caracterizează sau de timpul care te desparte de decolarea viitorului tău avion… Să vă spun, oare, cum arată toaletele publice? Mai că-ți vine să te deranjezi la stomac, pentru a le vizita cât mai des! 😁

…Prietena mea de la Agenția de la care imi cumpărasem biletele, imi spusese, la plecare: “Ar fi păcat să nu apuci să vezi Lounge-ul, pentru că “nu mai are mult de trăit”! La anu’ altul îi va lua locul, unul si mai grozav, intins pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați!”. 

… Îi mai privesc incă o dată, așadar, cu o nedisimulată simpatie pe turcii despre care, cândva, învătam la istorie. Aproape că-mi pare rău că nu suntem pașalâc turcesc – îmi spun, amuzată, în gând, întrebându-mă când va tropăi si România noastră pe calea progresului,  bătătorită deja de alții, de atâta vreme!

… Auzi tu, un lounge de 20.000 de metri pătrați!! Păi..nu merită, oare, să-ți programezi intervalul dintre cele două zboruri cam la o săptămână-două, pe care să le petreci , bine-merci  în Raiul celor de la Turkish- Airlines?!? 😂😂😂

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/