Sănătate

Ți se zbate ochiul? Iată ce spun medicii, iată ce spun babele! 

 

Dacă ți se zbate ochiul, medicii vor spune că “ai spasme”.   Oricine le experimentează cel puțin odată în viață. Aceste spasme sunt contracții ale mușchilor care se poziționează în jurul sprâncenelor. Nu sunt puternice și nici nu durează multe. Atunci când nu ai energie, acest lucru duce la slăbiciunea musculatură și, evident, spasme.

Principalele cauze care determină fenomenul de miochimie, ( așa se numește, în termeni medicali!)  sunt: lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivelul ochilor, anxietate, exces de cofeină sau alţi excitanţi, droguri, alcool. Sau și din cauza cofeinei. 

Care sunt remediile?

În general, ochiul se linişteşte de la sine dacă te odihneşti sau dacă ai răbdare să fie eliminată din corp toată cofeina pe care ai consumat-o. Dacă nu se calmează singur poţi să încerci o compresă cu apă călduţă, care relaxează muşchii, sau lacrimi artificiale ca să elimini uscăciunea ochiului de pe lista cauzelor posibile.

Dar tradițiile ce spun? 

În credința străveche, faptul că ți se zbate ochiul drept este considerat un semn bun, asociat cu nașterea sau cu o veste bună, iar dacă ți se zbate ochiul stâng, este un semn rău care îți va aduce numai ghinion. Evident, acest lucru nu are nicio susținere reală și este bazată pe o superstiție inoculată în rândul unor popoare.

Se pare că nu suntem singurul popor care crede în aceste supertiții legate de spasmele ochilor. Și chinezii au dat o semnificație asemănătoare fenomenului. Astfel, ei cred că spasmele ochiului drept aduc noroc bărbaţilor şi ghinion femeilor, pe când la ochiul stâng inţelesul este opus. Ei mai ţin seama şi de partea ochiului care se zbate. Pleoapa superioară aduce noroc, pe când cea inferioara aduce ghinion.

Sursa foto: ufaeyeclinic.ru