Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 256. La Grand Palais, în Paris

Astăzi voi deschide valiza cu amintiri ( Lamonza) și voi merge țintit la “raionul” Paris. Sunt îndrăgostită de Orașul Luminilor încă de la școală și mă trezesc deseori fredonând  șansonete în gând și imaginandu-mi că sunt la Paris și îi cutreier fiecare ungher. 

În fotografia alăturată mă aflu între două obiective importante ale orașului. În stânga mea, provind oriunde numai la mine nu!😁, mareșalul Charles de Gaulle le reamintește trecătorilor de prezența sa strălucitoare în manualele de istorie ale francezilor. Iar în dreapta mea se află vestitul Grand Palais des Champs-Elysées, cunoscut și ca Grand Palais (tradus în română el ar suna cam așa : Marele Palat) Grand Palais este comous dintr- un sit istoric întins, o sală de expoziții și un complex muzeal. Toate localizatr îm  localizat în Champs-Elysees ( nu vă vine deja să fredonați celebrul cântec?!?😇) , mai precis  în arondismentul 8 din Paris. să vă zic două vorbe despre Palat, că nu se știe niciodată : dacă vă va da cineva extemporal la “Cultură generală” și …dați foaia goală?!?😁😁


Așadar, construcția palatului a început în 1897,  pe locul in care a fost demolat Palatul Industriei. Noua construcție urma să facă parte din lucrarea de pregătire pentru Expoziția Universală din 1900 – Parisul fiind ales ca oraș-gazdă al acelui eveniment mondial. 

Grand Palais este unul dintre obiectivele turistice cele mai cunoscute din Paris și asta și datorita acoperișului sau de sticla impresionant, la care au pus umărul (și mintea!)  trei arhitecți diferiti. Proiectul a fost pus însă in aplicare de unul singur :  celebrul arhitect francez Charles Girault, caruia i s-a dat apoi mana libera sa proiecteze și Petit Palais (Micul Palat). Cladirea despre care vă povestesc azi este o combinatie intre fatada din piatra in stil clasic, fier in stil art-nouveau si sticla.

Deși anii au trecut și pe pământ s-au înălțat multe și felurite cinstrucții , Grand Palais este si in momentul de fata cea mai mare cladire din fier si sticla din lume. Pe vremuri , acest titlu i- a apartinut cladirii Crystal Palace din Londra,  distrusa între timp de un incendiu. Marele Palat din Paris cu stilul de Belle Epoque contine 9400 de tone de fier, are 15000 de metri patrati de sticla si aproximativ 5000 de metri patrati de acoperis din fier si zinc. Exteriorul este din piatra si este decorat cu mozaic colorat si diferite sculpturi.

   Pentru mai mult de 100 de ani, Grand Palais a reprezentat o sala publica de expozitii, găzduind o multime de evenimente importante, de la expozitii de masini de epoca pana la prezentari de moda.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/