Sănătate

Te doare ceafa? Iată ce ai de făcut!

Capul ne doare pe toți. “deci îl avem!” – glumesc mucaliții. Lăsând însă gluma la o parte, trebuie să admitem că acest simptom suparator poate sa afecteze toate grupele de varsta, fiind uneori un semnal de alarma pentru diverse afectiuni.

Durerea de cap poate  sa cuprinda fie fata, fie gatul, fie ceafa. Ea poate sa aiba un caracter ascutit, poate fi pulsatila sau poate fi resimtita ca o senzatie de presiune la nivelul intregului cap.

Durerea cu localizare la nivelul cefei este una dintre cele mai frecvente acuze intalnite in populatie, putand avea diverse grade de severitate in functie de cauzele ei. Acestea pot și ele mai multe : 

* afectiunile oculare netratate sau suprasolicitarea ochilor * situatiile tensionate sau stresul emotional * valorile crescute ale tensiunii arteriale * otita medie * tulburarile ce tin de tractul gastrointestinal* problemele stomatologice* spondiloza cervicala* contracturile musculare dureroase la nivelul cefei * pozitiile vicioase * inflamarea lanturilor ganglionare zonale * tumorile cerebrale * deshidratare.

Dacă ne doare capul rar – se întâmplă! Nu trebuie să intrăm in panică : doare și trece! 🤕 Dar exista situatii in care ar trebui sa mergeti cat mai repede la medic.

Spre exemplu, daca durerea de cap cu localizare la nivelul cefei se asociaza cu confuzie, lesin, probleme de vorbire sau convulsii trebuie sa va adresati de urgenta medicului. Totodata, febra, dificultatile de mers sau pierderea echilibrului, tulburarile de vedere, greata, varsaturile si amortelile sau chiar paralizia unei parti a corpului sunt semnale de alarma care atrag atentia asupra unei probleme serioase de sanatate.

De asemenea,  dacă durerea de ceafa care persista si se repeta (saptamanal) si dacă nu se amelioreaza dupa tratamentul antialgic. 

Iată ce veți de făcut, dacă vă doare des ceafa : 

Este imperativa evaluarea medicala. In momentul in care va prezentati la medic trebuie sa detaliati istoricul durerii de cap (cand apare, durata, felul durerii si la ce se ameliorează. Medicul va decide, in consecință,  daca este suficient tratamentul antialgic sau daca este nevoie de analize si investigatii suplimentare. Astfel, medicul poate opta pentru evaluari imagistice de tipul tomografie computerizata sau rezonanta magnetica, ambele oferind detalii cu privire la structura creierului. In functie de cauza durerii de cap cu localizare la nivelul cefei se va recomanda tratament tintit pentru fiecare problema in parte.

Pentru formele usoare de durere de cap cu localizare la nivelul cefei, unele dintre cele mai eficiente remedii pot fi:

  • hidratarea corespunzatoare (minim 2L apa/zi)
  • analgezicele si antiinflamatoarele non-steroidiene
  • evitarea pozitiilor vicioase (stat mult la birou)
  • aplicarea locala a compreselor cu gheata sau a compreselor cu gel termic.

Sursa foto : persomed.com.ua