Bombănelile Marinei Editoriale

Stați acasă! Bătaia, violul și crima vă pândesc de după…ecran! 

 

Violența naște violență. Nu mai știu cine a zis-o, dar cu siguranță, a nimerit-o. Uitați-vă la atitudinea publicului de la un meci de box, față de cea a spectatorilor unei reprezentații de balet! Nu sunt clienta fidelă nici a primului, nici a celui de-al doilea gen de evenimente. Eu…privesc la televizor. Din dorința de a mă informa, din curiozitate, din reflex profesional. Privesc…și mă-ngrozesc! Din 10 știri, in 7 se înghesuie violența. Televizorul bubuie sonor genericele deja binecunoscute ale “Breaking-news-urilor”, care îți mișcă sufletul din loc, mutându-ți privirea de la orice făceai înainte prin casă,  către ecranul televizorului. Rar de tot un “Breaking news” anunță un lucru bun. De fapt…oare se mai întâmplă și lucruri bune în jurul nostru? Cum nu! Am ajuns să ne bucurăm când se redeschid terasele sau se anunță temperaturi în creștere! Căci – nu-i așa? – fericirea stă în lucrurile mărunte! În rest…totul e în nuanțe cenușii, creionând un Prezent care face parte parcă dintr-o altă dimensiune : printre știrile care ne amenință cu șomaj, scăderi de pensii, închideri de școli și noi restricții, se înghesuie cele din ce în ce mai multe, cu miez violent, miros de sânge și iz de thriller.

În jurul nostru coronavirusul ucide prin spitale, oamenii sar de pe case, vecinii se căsăpesc între ei, copiii sunt violati de propriii părinți, iar pe scaunul stomatologilor au loc orgii sexuale cu paciente anesteziate pentru a le fi scoase măselele. Întregi foiletoane , sprijinite pe crime odioase, priponesc în fața televizoarelor, cu sufletul la gură, o nație tembelă, fericită că, iată, capra vecinului e infinit mai răpciugoasă decât a lor , deci e mai bine să se mulțumească cu ceea ce au și să nu-si dorească mai mult. Iar lucrurile nu se opresc aici.  Pe aceleași mici ecrane,  SMURDUL extrage fragmente umane dintre fiare contorsionate de evenimente rutiere cu șoferi bezmetici , în școli – atunci când ele există și în mod real, nu numai online – copiii se căsăpesc între ei, iar polițiștii sunt agresați și ei, după ce , la rându-le, ieșindu-și din pepeni, terorizează populația. Violența răzbate până și în desenele animate care îi hrănesc pe copiii noștri, pregătindu-i de fapt pentru lumea căreia vor trebui să-i facă față. Personajele încărcate de bunătate ale lui Disney : Mickey Mouse, Daisy, Bambi, cei 101 dalmațieni și toți cei asemenea lor, se retrag, cu coada blândeții între picioare, în istorie, lăsând locul unor arătări hidoase, unor monștri cu glas uman, care se luptă între ei pentru a cuceri Universul și odată cu el, pe prichideii încremeniți în fața televizoarelor. 

“Știrile rele vând” – încearcă să se justifice jurnaliștii “de tip nou”, frecându-și bucuroși palmele la întâlnirea de a doua zi, cu cifrele de audiență. 

Iar noi?…Noi ne îngrozim, zi de zi, privind spre “cutia magică” în care se îngrămădesc semnele unei lumi bolnave, căreia îi suntem când spectatori, când victime. Îngroziți de ceea ce se petrece în jurul nostru, începe să ne fie frică să ieșim pe străzi, să circulăm cu mașina, să socializăm cu necunoscuți, ba chiar să fim prea familiari până si cu cei din familie, cu vânzătorul de la colț sau cu dentistul la care mergeam de-o viață. În plus, ni se inoculează, încet dar sigur, sentimentul că trăim într-o țara de descreierați, de violatori, criminali și înfractori, o țară numai bună de părăsit sau de vorbit de rău, pe la colțuri…

…. Înaintând cu prudență printr-un Prezent răsucit cu susu-n jos, așteptăm, în fiecare zi  cu nerăbdare să ajungem acasă, pentru a afla, cu o curiozitate morbidă, câți oameni au sfârșit, în jurul nostru, rapuși de Coronavirus, de bolizii de pe șosele, de medicii incompetenți sau de semeni cu mințile plecate de-acasă. “O țară de kkt” – este concluzia la care ajungem, vrand-nevrand, oamenii normali, cinstiți, cuminți și corecți devenind adevărate rarități, ba chiar accidente ale naturii…

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : RILASTIL AQUA INTENSE

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate