Îl vedeți în imagine și, poate, mulți dintre voi îl și recunoașteți. Caci el face parte din istoria unor vremuri pe care mulți dintre noi le-am trăit.
Personal, marturisesc că de mică îmi doream să urc în acest turn, pe care de atâtea ori l-am văzut la televizor, în reportajele despre “țările prietene” ale Republicii Socialiste România”. Era al Germaniei Democrate și aparținea Televiziunii publice din această țară! Și, potrivitmproverbului, “ai grijă ce-ți dorești, ca se îndeplinește”, iată că și a mea a prins viață, intr-o pasageră călătorie în Berlin, în vremuri în care nu mai există nici trecuta RDG, nici Berlinul de Est, nici destule alte simboluri ale Trecutului. Turnul Televiziunii din Berlin a rămas însă la locul său, și pe harta orașului și în istoria sa, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice ale capitalei Germaniei.
Ma aflu așadar în “Fernsehturm”, în miezul orașului. De altfel, Turnul poate fi vă zit de hăt-departe, devenind unul din reperele de bază pentru turiștii îngroziți să nu se rătăcească. După câteva fotografii făcute la baza lui, în zile diferite ale călatoriei mele, iată a sosit și clipa vizitei propriu-zise, organizată de gazde special pentru noi, jurnalistii din România, dornici la rându-ne să promovăm acest important obiectiv berlinez.
Filmul VR care ni se ofera in dar ne dezvaluie felul spectaculos in care s-a inaltat cea mai semeață constructie a Germaniei. Autorul acesteia este fosta administrație a RDG, iar perioada de grație – între anii 1965-1968. Inspirați de “frații de la Răsărit” – i-am numit aici pe sovietici – edilii și-au dorit ca acest turn să devină un simbol al Berlinului de Est. Și a si devenit, dovadă faltul că , așa cum spuneam, încă din copilărie auzisem cu toții de el!
I se mai spune “Turnul Alex”, fiind plasat foarte aproape de Alexanderplatz. Metroul te duce chiar acolo, iar Turnul n-ai cum să-l ratezi. Silueta sa semeața se profilează pe cerul Berlinului, care, dacă ai noroc, este senin, oferindu-ți o vizibilitate maximă, de la înălțime.
La început Turnul numara 365 metri, însă a fost băiat cuminte, a mancat tot și …a crescut! Acum are 368, dar asta datorită antenei montate în anii ‘90, care i-a adăugat ultimii metri, făcand ca, Într-o competiție a turnurilor similare din Europa, Turnul Televiziunii din Berlin să ocupe un meritoriu loc 4 ( pe primul loc se află turnul moscovit Ostankino) .
Orice vizită începe cu un bilet ( de 27 de Euro, dacă nu deții legitimație de presă!) , apoi cu un control de tipul celui de la aeroport, după care urci spre văzduh, amestecându-te cu puhoiul de turiști, veniți din întreaga lume.
Ne aflam, iata, in sfera din vârf, unde se află o punte de observație ; liftul rapid ne-a adus aici in doar 40 de secunde, “economisind” cele 986 de trepte, pe care altminteri le-am fi urcat🫣!
Înălțimea turnului este, până aici, de 204 m, iar azi, fiind o zi senină, am reușit să vedem până hăt departe, in zare ; zic unii, că vizibilitatea bate până spre 42 km! Panorama este într-adevăr, spectaculoasă : vezi Berlinul circular, rotindu-te în jurul axului Turnului și fotografiind de zor, prin geamurile ce îmbracă, platforma de observație.
De e ora prânzului, îl poți servi cu succes la Restaurantul Rotitor el va executa o tură completă, în doar 30 de minute, făcand ca orașul să se învârtă în jurul tău, in timp ce savurezi bunătățile oferite de gazde. În cazul meu, nu era înca ora de masa, dar tot am acceptat sa mi se faca cinste cu o inghetata delicioasă, salvatoare într-o zi caniculară de vară, chiar și în răcorosul Berlin!🥰
Comentează