DanDANA! Povestea mea

Rugăciunea mi-a schimbat viața

Pentru mulți oameni, rugăciunea se limitează la niște vorbe învățate pe de rost. Dar a te ruga înseamnă a te adresa lui Dumnezeu ca și un copil față de tatăl său. Pe pământ pot să se roage mii de oameni în același timp și Dumnezeu nu pierde din vedere nici măcar un gând al lor. Am învățat acest lucru de-a lungul vieții, când îmi pierdusem speranța că ceva bun s-ar mai putea întâmpla în viața mea, după atâtea pierderi.

Astăzi recunosc, rugăciunea mi-a schimbat viața. Cineva de acolo de sus a auzit plângerile mele, nevoile mele și, chiar dacă uneori răspunsul nu venea sau primeam un cu totul alt răspuns decât cel așteptat, am învățat treptat să mă încred în Cel care poate totul. Oricum, nu aveam un alt tată care să mă susțină. Și, cum toate au un rost pe lumea asta, am acceptat ceea ce nu mai puteam schimba. Și să privesc sus cu mâinile în rugă, uneori cu ochii în lacrimi, și să aștept în tăcere răspunsul lui Dumnezeu.

Regele Solomon a condus timp de mai mult de patruzeci de ani cel mai puternic regat în istoria Israelului și a recunoscut puterea de necontestat a rugăciunii. În ciuda căderilor și a păcatelor care ne aduc viața la disperare, dintotdeauna a existat calea rugăciunii. Pentru iertare, pentru ajutor, pentru schimbare, pentru intervenție divină în viața noastră, sub toate formele.

Solomon a fost, în secolul X înaintea erei noastre, al treilea rege al Israelului, după tatal său, regele David, și regele Saul. Era faimos pentru înțelepciune și apreciat pentru a fi construit marele Templu al lui Dumnezeu la Ierusalim și pentru a fi adus o perioadă de pace și prosperitate fară precedent în regat.

În ciuda unei vieți tumultoase, a rămas în istorie datorită înțelepciunii sale proverbiale. Povestea sa ne oferă lecții valoroase pe care le putem aplica și în viața noastră.

Dumnezeu este onorat prin perfecțiune

Respectând întocmai indicațiile primite direct din partea lui Dumnezeu cu privire la construirea templului, Solomon și poporul său au putut să îi aducă slava cuvenită lui Dumnezeu. Ori de câte ori facem ceva după posibilitatea noastră, îl onorăm Dumnezeu.

Înțelepciunea adevărată vorbește despre Dumnezeu

Primind acest dar, Solomon a reușit sa devină într-atât de înțelept, încât oameni din toate națiunile îi cereau sfatul. Prin aceasta, Solomon a demonstrat că adevărata Sursă a înțelepciunii sale și a alegerilor sale corecte era Dumnezeu.

Oamenii de succes ar trebui să fie integri

La fel ca în cazul nefericit al exprienței lui Solomon, oamenii sunt tentați să uite de Dumnezeu atunci când se bucură de succes și prosperitate. Bine ar fi ca succesul să fie însoțit de modestie și umilință.

Anturajul greșit corupe chiar și cel mai bun caracter

Nici Solomon nici noi nu suntem imuni la influența prietenilor noștri. Mai mult, devenim asemenea celor alături de care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Oricine ar trebui să administreze bine și corect ceea ce are

Dorința împăratului Solomon a fost de a judeca drept situațiile ivite și înțelepciunea sa a fost evidentă în numeroase ocazii.

Gelozia și invidia nu sunt benefice niciodată

Dorința de a fi sau de a avea mai mult decât alții nu duce decât la frământări și tensiuni inutile, deoarece ne împiedică să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat.

ndria de a acumula posesiuni materiale durează doar atât cât acestea există

Însă, într-o clipă, totul poate dispărea și vanitatea dispare ca un fum.

La sfârșitul vieții, Solomon afirmă că totul e deșertăciune, e trecător. De aceea, este bine să apreciem fiecare zi, să nu irosim timpul pe care îl primim și să nu consideram că merităm tot ce avem.

O lecție extraordinară pe care noi, astăzi, o putem învăța de la Solomon, este că rugăciunea poate schimba vieți. A fost nevoie de o singură rugăciune ca Dumnezeu să schimbe radical viața lui Solomon. Când omul se confruntă cu o situație incertă, dificilă, tensionată, poate să iși ia un timp pentru rugăciune și meditație.