DanDANA! Ea și El Povestea mea

Studiu îngrijorător: Izolarea socială și singurătatea cresc riscul de mortalitate prematură

Lacrimile nu sunt arzătoare decât în singurătate. Singura surpriză a singurătăţii este moartea. Deşi pentru mine viaţa este un chin, nu pot să renunţ la ea”. Sunt cuvintele lui Emil Cioran despre singurătate, un subiect extrem de sensibil care a captat atenția multor generații de gânditori, de-a lungul istoriei omenirii.

Se pare că în aceeași măsură sunt interesați și oamenii de știință, întrucât problema singurătății reprezintă actualmente o amenințare la sănătatea publică.  

Singurătatea și izolarea socială pot reprezenta un risc mai mare pentru sănătate decât obezitatea, arată un raport științific.

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young, a afirmat că legăturile sociale reprezintă o nevoie umană fundamentală, care este crucială pentru bunăstarea și supraviețuirea unei persoane.

Holt-Lunstad a spus că datele studiului au arătat că o conexiune socială mai mare a redus riscul decesului timpuriu cu 50%.

“Există dovezi solide că izolarea socială și singurătatea cresc semnificativ riscul de mortalitate prematură”, a concluzionat ea. Exemple extreme arată că nou-născuții aflați în îngrijirea altor persoane, mamele fiind în detenție și neavând contact cu mama sau cu membrii familiei, nu reușesc să se acomodeze și de cele mai multe ori mor.

De asemenea, Holt-Lunstad a adăugat că adulții de vârstă mijlocie aveau un risc mai mare atunci când erau singuri sau trăiau singuri, comparativ cu adulții mai în vârstă, care traiau în aceleași condiții.

Prognozele indică faptul că singurătatea va atinge proporții îngrijorătoare însa până în 2030.

Holt-Lunstad susține singurătatea și izolarea socială să fie considerate un risc pentru sănătatea publică și solicită luarea de măsuri în acest sens.

Ea recomandă formarea competențelor sociale pentru copii și ajutor medical specializat. De asemenea, ea susține că oamenii ar trebui să se pregătească atât din punct de vedere financiar, cât și social, pentru pensionare.