Călătorii Timp liber

Rendez-vous la Paris, cu Salvador Dali

După ce măsori cu pasul cartierul parizian Montmartre, parcă te simți și tu oleacă artist. Nu aștepta să-ți treacă sentimentul, ci grăbește-te să-ți investești pofta de artă în așa-numitul “Spațiu DALI”, singura expoziție din Franța dedicată operei lui Salvador Dali. N-ai cum s-o ratezi, chiar dacă e una micuță, pitită pe una din străduțele ce roiesc în jurul celebrei Piețe Tertre din Montmartre, acel loc din Paris unde un pictor iscusit te poate convinge că esti frumoasă și că-i poți servi drept model. Nu-i de ici de colo, să pozezi pentru un pictor, în inima Parisului, nu-i așa?
Dar să revenim la Dali…
11 Euro pentru un parizian nu-i mare lucru, și nici pentru un turist venit dintr-o țară a lumii civilizate. Pentru un român poate parea un preț piperat, având în vedere că ” Spațiul Dali” (aceasta este denumirea oficială) este unul micuț. Însă valoarea lucrărilor expuse, aparținând marelui artist, este uriașă. La urma urmei, de ce să nu-ți dai rendez-vous cu Dali, la Paris? Contemplându-i sculpturile și grafica, atât de stranii și bizare majoritatea dintre ele, citind poveștile care se ascund în spatele fiecareia, savurându-i vorbele de duh, împrăștiate pe pereți ( ” Diferența dintre mine și un om nebun este că eu nu sunt nebun!” caută să le răspundă artistul celor care, privindu-i lucrările, se îndoiesc poate de sănătatea sa mintală) realizezi “pe propria piele” că, de fapt, te afli față-n față cu peste 300 din operele unuia dintre cei mai mari artiști ai omenirii. În Muzeul Dali poți petrece 10 minute sau 10 ore. Asta dacă ești snob, și vrei să “bifezi” un obiectiv, sau dacă chiar ești îndrăgostit de artă și vrei să pătrunzi spiritul artistului, admirându-i lucrările nu în albume de artă, ci în realitate.
Expoziția pariziană nu face decât să te convingă, odată în plus, de spontaneitatea lui Salvador Dali. Artistul se autodefinește: “Filozofia mea este cea a omului care muncește și se joacă în același timp, cu alte cuvinte gândește și acționează, pentru care viața nu este decât o rezultantă a gândirii sale, iar gândirea sa este exprimată în mod constant printr-o joacă”..

Părăsești Spațiul Dali din Paris cu sentimentul că lumea nu este chiar așa cum ai văzut-o tu până acum și ți-e ciudă că tu nu ai avut imaginația de a o răstălmăci atât de neașteptat, cum a făcut-o geniul catalan.

image

image

image

image

image

image

image