Călătorii Timp liber

Încă e vacanță! Iată ce ne sfătuiește Paulo Coelho, în materie de călătorii. 9 reguli ale sale 

 

Ați citit, cu siguranță,  „Alchimistul” lui Paulo Coelho. Atunci sigur ați dat de părerea autorului cu privire la magia  călătoriilor, care, potrivit spuselor sale,  ar consta în faptul că ne ajută să găsim fericirea în lume. Iată gândurile sale, despre esența călătoriilor. Noi le-am spus “Regulile lui Coelho”. Și am numărat 9! 

„1. Evită să vizitezi muzeele. Sună ciudat, nu? Dar atunci când te afli într-un oraș străin, n-ar fi interesant să-i afli prezentul și mai puțin trecutul? Oamenii se consideră datori să meargă la muzee, pentru că au învățat din copilărie doar acest mod de a se apropia de cultură. Este important să mergi la muzeu, însă atunci când vei ieși de acolo, vei ști că ai văzut ceva important, dar ce anume, nu vei mai ține minte.

2. Mergi la baruri. Acolo vei putea surprinde viața orașului. Nu am în vedere discotecile, ci acele locuri, în care localnicii se întâlnesc și sunt dispuși să vorbească despre orice. Cumpără-ți un ziar, stai cu el în față și urmărește ceea ce se întâmplă în jurul tău. Dacă cineva începe o discuție, întreține dialogul, chiar dacă tema ți se pare neinteresantă. Nu vei vedea frumusețea drumului, dacă vei privi spre ea prin crăpătura ușii întredeschise.

3. Fii deschis. Cei mai buni ghizi sunt localnicii. Ei cunosc totul și se mândresc cu orașele lor, chiar dacă nu lucrează la vreo agenție de turism. Poți pur și simplu să ieși în stradă, să-ți alegi un om și să-l întrebi cum să ajungi undeva. Dacă îți reușește asta cu primul om, îți va reuși și cu al doilea. Vei găsi niște ghizi care te vor acompania întreaga zi.

4. Călătorește singur, iar dacă ești căsătorit – cu partenerul. Numai așa îți poți părăsi cu adevărat țara de baștină. Dacă mergi cu un grup, doar mimezi o călătorie, pentru că vorbești tot în limba ta, vorbești cu oamenii tăi mai mult decât cu cei pe care îi descoperi.

5. Nu compara nimic: nici prețurile, nici curățenia, nici calitatea vieții, nici transportul, nimic! Călătorești nu pentru a dovedi că trăiești mai bine sau mai rău decât acasă. Cunoaște viața altora și găsește ceea ce ai putea să înveți de la ea.

6. Închipuie-ți că te înțeleg și ceilalți. Chiar dacă nu vorbești în limba respectivei țări, nu-ți fie frică. Am fost în multe țări, în care nu puteam desluși niciun cuvânt și oricum găseam ajutor, obțineam sfaturi importante și găseam chiar și prieteni. Unii oameni se tem să se rătăcească în timpul călătoriilor, dacă rămân singuri. E destul să ai în buzunar cărțile de vizită ale hotelului tău și, la urma urmei, poți ruga un taxi să te conducă.

7. Nu face prea multe cumpărături fizice. Cheltuiește bani pe lucruri pe care nu va trebui să le cari: bilete la teatru, vizite la restaurant, excursii. Într-o piață ca a noastră, a pieței globale și a internetului, poți cumpăra orice.

8. Nu încerca să călătorești prin toată lumea în doar o singură lună. E mai bine să rămâi 4-5 zile într-un singur oraș, decât să vizitezi 5 orașe timp de o săptămână. Orașul poate fi comparat cu o femeie capricioasă, care are nevoie de timp pentru a se arăta din toate părțile, ca să te cucerească.

9. Călătoria este o aventură. Henry Miller zicea că e mai bine să descoperi o biserică necunoscută, de care nu auzisei până atunci, decât să mergi la Roma și să te consideri dator să mergi la Capela Sixtină. Mergi și într-acolo, dar savurează fiecare colțișor, simte libertatea și află ceea ce nu ai știut. S-ar putea ca asta să-ți schimbe viața”, mărturisește Coelho.