Cu ochii pe ecran Timp liber

“Gambitul Damei” – un film de 10 și nu numai pentru șahiști! 

 

Pandemia a schimbat, fără doar și poate, obiceiurile românilor. Unii au făcut cunoștință cu munca la domiciliu, alții – cu școala online, foarte mulți și-au descoperit pasiuni nebănuite, gospodinele au excelat în a face curățenii succesive, iar televizorul ne-a devenit cel mai bun prieten, înlocuind călătoriile și mersul la mall. Tot mai des auzim în jurul nostru cuvântul “Netflix”. Faimosul canal de filme ne transportă, la orice oră din zi și din noapte, în lumea mirifică a filmului, oferindu-ne fix ceea ce dorim : seriale, comedii, drame, siropoase filme de dragoste, incitante filme de aventuri,  documentare remarcabile. 

Astazi vă vom vorbi despre “Gambitul Damei” – unul din filmele care troneaza pe primele locuri în preferințele consumatorilor. Fiind vorba de revista “Femeilor de 10”, cititoarele noastre vor fi încântate s-o cunoască pe Beth, șahista de nota 10 care a îngenuncheat lumea internațională a șahului. 

“Gambitul Danei” este povestea spectaculoasă a ascensiunii spre vârf a unui adevărat fenomen în materie de sport al minții. Acțiunea filmului se petrece în anii ‘60. Beth Harmon ( interpretată de actrița Anya Taylor-Joy) este o fetiță nefericită, crescută într-un orfelinat cu reguli stricte. Marcată de dramele la care a asistat, până să ajungă aici ( un tată inexistent, o mamă denaturată,  care ajunge să se sinucidă sub ochii fetiției) , Beth descoperă lumea miraculoasă a șahului, călăuză fiindu-i, în subsolurile orfelinatului, omul de serviciu – singuraticul și taciturnul Mr.Shaibel.  Caracterizată prin geniu, determinare, ambiție dar și prin câteva înclinații autodistructive( alcool și droguri) , Beth evoluează încet-încet, devenind la doar 20 de ani, o celebritate internatională în lumea șahului – o lume atât de restrictivă în ceea ce le privește pe femei. Sprijinită de mama sa adoptivă ( a cărei prezență alături de Beth este scurtată de o boală nemiloasă), și de prietenii șahiști cunoscuți în numeroasele competiții), eroina ajunge , încet-încet, în vârful ierarhiei, ajungând să-i înfrângă pe marii șahiști ai lumii. Chipul tinerei americance ajunge pe copertele LIFE Magazine, ea participă la shootinguri în întreaga lume și adună în jurul sau o mare de fani, la fiecare din competițiile la care participă.

    Excelent alese personajele, excelent redată, de fiecare dată,  tensiunea competițională și comportamentul eroinei principale în fața tablei de șah. Întrebarea care ne vine instantaneu în minte este , fără îndoială : Are, oare, vreo legătură cu viața reală, filmul pe pe Netflix? Se pare că , din păcate, nu. “Gambitul Damei” este o ecranizare a romanului cu același nume, semnat de Walter Tevis. Deci, este sută la sută ficțiune. Beth Harmon n-a existat niciodată, ceea ce nu înseamnă că  lumea șahului n-a oferit destule nume reale ale unor personaje care au intrat în istorie, cum ar fi Bobby Fischer, Boris Spassky sau Anatoly Karpov. 

Excelent făcut, filmul merită să fie vizionat, așa că…dați năvală pe Netflix! Aveți toate șansele ca, de a doua zi, să va lucați de șah! 😁

Iată și trailerul filmului : 

https://youtu.be/akXPLYNTgmM