Bărbați de 10 Femei de 10

Florin Zamfirescu : ” Femeia este minusul spre care se revarsă plusul bateriei vieții!”

Un talent uriaș, un actor minunat, un bărbat fermecător ( vârsta nu i-a afectat deloc șarmul, ba dimpotrivă, aș zice! ), un interlocutor plăcut, indiferent despre ce anume-l provoci să vorbească : despre profesie, despre furtunile din viața sa personală, sau despre lumea în care trăim și pe care se încăpățânează s-o critice, pentru ca apoi s-o facă mai bună. Florin Zamfirescu a găsit răgazul să intre în jocul Femeilor de 10 și să se dezvăluie lor, vorbind despre sine , dar și despre Ele. Iar una dintre femeile cele mai dragi lui este Raluca. Raluca Zamfirescu, sora dragă a marelui nostru actor, actrița ea însăși. Cei doi vor fi prezenți sâmbătă, la emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10” , în cadrul rubricii “O relație între frați,  de 10”.
Până una alta,  maestrul Florin Zamfirescu  a răspuns, cu șarm, întrebărilor noastre.

Marina Almășan: – Reporterii se dau în vânt după împărțeala : “Puncte forte, Puncte slabe”. Puteți să vă caracterizați și dvs, folosind aceste două categorii?
Florin Zamfirescu: – Punctele mele forte? Pasiunea, curiozitatea, tenacitatea insistența și uitarea necazurilor. La puncte slabe aș imageenumera credulitatea, pofta, mania și împăciuitorismul. Mi-e teamă de scandal și las prea mult de la mine. Apoi se adună si… izbucnesc… Nerăbdarea și timiditatea nu știu unde să le așez. De fiecare data cand “am împărțit” ceva, partea mea a fost cea mai mică. Nu neapărat din generozitate, ci fiindcă mi-a ajuns strictul necesar… Și am sesizat după aia că soarta mi-a dăruit înzecit. Cred că e o formulă secretă, care la mine a funcționat întotdeauna.

Marina Almășan : – Ne-ați dezvăluit-o, deci nu mai e secretă! ?Ce anume ați schimba , din parcursul dvs, dacă ați avea șansa de a o lua de la început?
Florin Zamfirescu: – Oh, aș schimba atât de multe! Aș fi mai atent la proiecte și nu m-aș mai apuca de unele din ele. Aș fi și azi la prima căsnicie, în sensul că nu aș mai alege ca maimuța, doar mărgele… Sunt multe lucruri făcute, de care sunt mândru, dar ar fi destule de reparat.

Marina Almășan : – Balanța oricum înclină către primele. Ați avut o viață în care ați făcit lucruri bune cât alții în 10 vieți! Vă rog să încercați un Top 5 cele mai importante momente din viața dvs
imageFlorin Zamfirescu : – Top 5? Să încerc:
1 primul meu mare succes, elev fiind, la un” Dialog la distanță”, la TVR
2 intrarea la IATC
3 nașterea copiilor mei
4 “D’ale carnavalului” la Lucian Pintilie
5 ziua când am devenit asistent la IATC

Marina Almășan: – Îmi pare rău că nu v-am pus să faceți un Top 10! Care este rolul în care v-ați regăsit cel mai bine?
Florin Zamfirescu : – Miroiu din ” Steaua fără nume” … L-am jucat în liceu, la admitere, în anul trei, la teatrul Giulești și apoi la TVR… Dar Ion nebunul, din “Năpasta”, mi-a schimbat viața.

Marina Almășan: – Există vreun rol pe care v-ar fi plăcut să-l jucați, imagedacă opera respectivă ar fi fost pusă-n scenă/ecranizată? Un personaj de care vă simțiți atras?
Florin Zamfirescu: – Opera respectiva s-a dramatizat, dar nu am jucat eu rolul. Este vorba de Raskolnikov, de Dostoievski .

Marina Almășan : – Părăsim puțin scena, intrăm pe cea a vieții. Ați fost și sunteți un bărbat cu un șarm incontestabil, ceea ce v-a atras simpatia ( și nu gresesc când spun dragostea) multor femei. Ce credeți că le atrage la dvs?
Florin Zamfirescu: – Imi place să cred că le-a atras capacitatea mea de a iubi. Dar mă tem că asta le-a și respins, mai apoi.

 

imageMarina Almășan : – Nu le-ați găsit pe cele care trebuie! ? Pentru că dialogăm pe un site al Femeilor de 10. Numiți trei astfel de femei, care au avut un rol deosebit în viața dvs.

Florin Zamfirescu : – Ehei, îmi ceri prea mult… Desigur, mama. A fost apoi o “îngeriță” din cartea de rugăciuni, partenera mea de vis din copilărie. Apoi, cu certitudine, a fost prima mea iubire din clasa întâi și până la terminarea facultății, despre care nu am vorbit niciodată până acum și nici nu voi spune mai mult…

Marina Almășan: – Offf…Nu insist, căci nu vreau să vă pierd, înainte de a va mai pune câteva întrebări. Vă regăsiți, bunăoară, într-o lume condusă de femei? ce semnificație are pt dvs sintagma “femeia la cratiță”?
Florin Zamfirescu : – Aceasta sintagma o folosea și bunicul meu. Pe imagemama nu a dat-o la școală din acest principiu. Nu sunt de acord! Femeia este cel mai minunat element produs de Creator pe pământ. Este minusul spre care se revarsă plusul bateriei vieții… Hi, hi, hi!

Marina Almășan: – Hm. Minus, ziceți. Bine că nu ați continuat, plasându-i pe bărbați la polul pozitiv, caci ar fi ieșit scântei! Numiți-mi una din femeile Lumii – din Prezent sau trecut – pe care o admirați . Firește, trebuie să și argumentați.
Florin Zamfirescu: – Femeia faraon Hatshepsut. I-am cercetat existența. In pofida opoziției masculine, a condus Egiptul acum mii de ani, pentru ca apoi să fie pedepsită prin încercarea de ștergere a memoriei… N-au reușit!

Marina Almășan: – Și totuși, e atât de puțin mediatizată.. Acum aș vrea să trecem de la Ele, la Ei+ Ele. E în firea lucrurilor, ca femeile și bărbații să se îndrăgostească și s-o pornească, doi câte doi, pe drumul vieții. Și, totuși, oricât de pătimașă ar fi fost la început, dragostea, oricât de înalte dorințele comune, de multe ori cei doi sfârșesc pe drumuri diferite. Uneori, după războaie aprige și urâte. Unde greșesc, unii și alții?
Florin Zamfirescu: – Avem încă o concepție greșita asupra relației bărbat-femeie. În primul rând, niciunul nu este proprietarul celuilalt. In al doilea rând nu relația sexuală trebuie să primeze. Nu se știe încă imagedeosebirea între dragoste si sex. Culpabilizarea în cuplu duce la ruptură. Aici ar fi mult de discutat, nu avem loc. Se zice că dintr-o prietenie nu se naște o iubire, posibil doar invers.
Primul semn al unei fisuri între iubiți este familiarismul. Dispariția respectului și a admirației. E limpede că familia actuala este în impas. Unii se tem că ar putea să și dispară. Eu nu cred, deși acum, experimentele genetice pot crea un om al viitorului, asexuat, capabil să părăsească scoarța terestră fără regrete. Capabil de clonare…Sau, poate că cineva, sau ceva ne va opri a doua oară de a mușca fructul oprit. Cine știe?

Marina Almășan: – Sincer, din tot ce-ați spus, mă încântă perspectiva clonării. M-aș bucura să fie populată lumea de mai mulți ” Florini Zamfirescu”!  ?Ar fi, cu siguranță, mai frumoasă… Să revenim la oile noastre. Pardon! La femeile de 10! V-am invitat să acordați un interviu pentru site-ul care poartă acest nume: “Femei de 10”. Ce înseamnă această categorie, în viziunea dumneavoastră?

Florin Zamfirescu: – Femei de nota 10… Hîm, sunt diferite – amanteimage de 10, soții de 10, mame sau colege de 10, surori de 10 – na, ca să promovăm puțin emisiunea voastră  de sâmbătă!  Bărbaților le plac femeile de 10, dar amantele de zece îi sperie, deși sunt dorite. Nu prea ai curaj s-o curtezi și din cauza asta pot rămâne singure. Cunosc cazuri. Celelalte “de zece” nu au nici o problemă, sunt minunate. A, mai sunt și femei de afaceri de zece… Independente, inteligente, culte și frumoase. Se spune că n-au suflet. N-am încercat!

Marina Almășan : – Timpul nu e pierdut! Sunt din ce în ce mai multe! Acum, pe final, din toate rolurile sau lecturile dvs, vă rog să alegeți un citat/vers, potrivit pentru a le fi dedicat cititoarelor noastre și admiratoarelor dvs.
Florin Zamfirescu : “Căci oamenii, din cer or să-și aleagă/
Atât frumos, cât pot să înțeleagă”. Sonet.Michelangelo.

Marina Almășan: – Eu v-am ales astăzi pe dumneavoastră. Și-mi pare tare bine! Vă mulțumesc! Abia aștept să vă vadă telespectatorii noștri, alături de sora dumneavoastră!
Așadar, ora 15, TVR2! 😉
Iată și un fragment din emisiune – Dați click! : IMG_2182