Bărbați de 10

Reconstituirea unei vieți…

 

  

L-am cunoscut pe scena Teatrului ” Tudor Vianu ” din Giurgiu.

Venise cu regizorul Sergiu Nicolaescu si cu intreaga distributie a filmului ” Noi , cei din linia intai ”. Aparusera profetic inainte de derularea peliculei si nu stiam ca vor muri pe ecran ca si in realitate.

 ” Nemuritorii ” , film semnat de acelasi regizor , era incercarea disperata de negarea a realitatii dar si plasarea in transcendenta mai confortabila  , privita din prisma vesniciei ,  a unei istorii perene.

 Ma captivase in ” Ultima Noapte de Dragoste… ” , titlu ce-l amputam mereu la jumatate ,  oripilat de flagel , precum Camil Petrescu insusi , ce facuse Primul Razboi in pantofi.Nu intelegeam de ce atata gelozie…Evident , pe atunci nu iubeam.

 ” Reconstituirea ” , considerat cel mai bun film al lui , mie sincer mi-a produs emotia din fata unui tablou de Goya. A reface un scenariu fatal si a ajunge la acelasi deznodamant e chintesenta vietii noastre precare.Lucian Pintile ne arata nu ca suntem oameni , aceasta o stiam prea bine , ci ca suntem muritori , lucru pe care l-am detestat mereu.

 In ”Mircea ” e intalnirea cu sfarsitul semet al senectutii voievodale.Cu cat devenea mai in varsta , cu atat Ctitorul Coziei era mai de neinfrant.

 Vladamir Gaitan a adus din Suceava , Patriarhala Cetate de Scaun a Moldovei , fiorul religios si jertfelnic al lui Stefan cel Mare si Sfant.In fiecare an , un film.Dupa fiecare victorie , o Manastire. 

 Acum e destul timp de reculegere.Am ramas fara ei.

    Cosmin    Stefan  Georgescu  ,  10  Noiembrie  2020  ,  Franta