DanDANA! Ea și El Povestea mea

Reflectii, după crima de la Buftea

 

Dubla crimă săvârșită duminică în Buftea mi-a dat fiori și m-a pus serios pe gânduri, asupra unui subiect extrem de sensibil: infidelitatea.

Din relatările presei a reieșit că bărbatul irakian și-a ucis soția din gelozie.  Din nefericire, mama femeii a fost prezentă în casă într-un moment total nepotrivit. Rezultatul? Toți trei și-au pierdut viața... Gelozia e cruntă. Transformă un om rațional într-unul irațional, capabil să ucidă cu sânge rece.

Într-o casnicie, dacă unul dintre soti este infidel, indiferent de motivația care-i împinge la așa ceva, inevitabil se ajunge la conflict. Iar atunci când cei doi fac parte din culturi diferite, situația se complică și lucrurile pot degenera.

Și totusi, de ce oamenii înșeală, când știu pot face mult rau persoanei lângă care au ales să trăiască? De ce înșeală oamenii când știu că adulterul este principalul motiv de divorț iar în cazuri extreme,poate declanșa crima?

Oamenii înșeală din diverse motive, dar cei mai mulți nu au însămaturitatea psihică să facă ceea ce trebuie, în pofida a ceea ce simt din punct de vedere emoțional.

Exista multe snicii în care bărbații își caută alte partenere în detrimentul soțiilor. Se pare că nici femeile nu sunt străine de aceste practici. Care ar fi motivele pentru care fac asta? Să fie vorba de insatisfacție în plan sexual? Poate vârsta mai tânără, ar fi un răspuns...

Dar ce putem spune de cei trecuți de prima tinerețe? Neînțelegerile îi determină să se refugieze în compania altei persoane? Distanța, faptul că nu locuiesc permanent împreună îi face să dorească apropiere de o altă persoană, care să fie cel puțin prezentă? Este posibil. A fost dovedit faptul că distanța rupe foarte ușor relațiile.

Enumăr câteva motive întemeiate pentru care nu e de dorit săți înșeli partenerul de viață: În primul rând, forma extremă de a face cuiva rău într-o relație este de a înșela. Atunci când ai înșelat, căsnicia ta începe să se destrame. Chiar dacă partenerul nu a aflat, tu știi că ai făcut-o.Iar dacă află, te poți aștepta la ce-i mai rău.

Pe lângă faptul că înșeli, inevitabil trebuie să minți, să te furișezi, să te ascunzi și să fii fățarnic. Pe scurt, să fii și să te simți murdar.

Aș continua cu o regulă de bun simț elementar care poate fi aplicatăpe toate planurile, de la sentimental la social. Un vechi proverb spune: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.” Așadar, e necesar un minimum de respect persoanei cu care ai hotărât să-ți petreci tot restul vieții.

Iată câteva întrebari pe care fiecare om normal, ar trebui să și le pună, în caz că are tendința de a călca strâmb: Cum va reacționa partenerul dacă va afla acest lucru? Cum mă voi simți după aceea? Cum m-aș simți daca mi-ar face el acest lucru? Cum mă vor privi ceilalți oameni dacă află că mi-am înșelat partenerul de viață?

Un alt motiv pentru care partenerii nu ar trebui să se înșele, ar fi acela că ei pot contacta diverse boli cu transmitere sexuală.

Dar cel mai de temut motiv pentru care oamenii nu ar trebui să facă acest lucru, este crima. Realitatea confirmă că se poate întâmpla așa ceva.

Nu știm cu certitudine ce s-a întâmplat în acea familie de la Buftea, dacă motivele geloziei erau justificate sau nu. Dar, indiferent de circumstanțe, adulterul nu poate justifica o crimă. Un criminal rămânecriminal, indiferent de motivația care-l împinge să facă acest gestoribil. Agresorul devine dintr-o dată judecător și executor, aplicând o pedeapsă extremă cu de la sine putere, considerând ca-și face (singur)dreptate.

Crima de la Buftea constituie un semnal de alarmă în acest sens, valabil pentru toți cei care se complac în situații incerte. Soluția ar fi rezolvarea în cel mai scurt timp a situațiilor neclare, ce pot degenera în tragedii. Evident și cunoașterea profilului psihologic al partenerului de viață, situații precedente care ridică semne de întrebare, cum ar fi vorbele dure sau amenințările.

Dacă oamenii ar putea privi în perspectivă și ar anticipa consecințeleangrenării în legături care nu-i avantajează, cu siguranță am avea parte de mai puține tragedii de genul celei petrecute recent. Și poate astfel nu vom mai ajunge să privim neputincioși situatii îngrozitoare de genul acesta.

 

Publicitate