Sănătate

Putem, oare, să ne ferim de diabet? Sau…suntem neputincioși în fața lui? 

 

Diabetul zaharat este o boală cronică ce apare ca urmare a creşterii glicemiei în sânge. Asta din cauza nefolosirii corespunzatore a insulinei de către organism. Consumul de zahăr, e clar, trebuie digerat şi apoi absorbit. Un consum crescut înseamnă o suprasolicitare a pancreasului, iar în timp această solicitare alături de alţi factori duce la epuizarea secreţiei şi practic se instalează diabetul. Dar , oare, putem face ceva , pentru a-l preîntâmpina? 

Obezitatea este principala cauză de instalare a diabetului, pe lângă moştenirea genetică, stresul şi sedentarismul. Potrivit medicilor, o persoană supraponderală are un risc de două ori mai mare de a dezvoltă diabet, iar în cazul unui obez riscul creşte de 7 ori. De aceea, pentru a evita instalarea acestei maladii, evitaţi factorii de risc.

De aceea, soluția este să încercăm să facem mai multă mişcare, să ne controlăm greutatea, şi nu înseamnă să renunţăm la dulciuri, pentru că nu, efectiv, doar consumul de dulciuri este responsabil de apariţia diabetului, este o boală multifactorială. Dar să mâncăm echilibrat. Să nu uităm de crudităţi, fructe legume şi dulciuri doar să gustăm în cantităţi mici. Cam asta sfătuiesc medicii. 

Și totuși, ce avem de făcut, în momentul în care se descoperă existenţa unei glicemii crescute?  Instituim o dietă. Dietă restrictivă vis-a-vis de tot ce înseamnă glucide. În principal dulciurile concentrate de tipul prăjituri cu creme, îngheţată, deci tot ce înseamnă dulce, foarte concentrat. 

Primii care trebuie să fie atenţi la aceste recomandări sunt cei care au avut în familie un caz de diabet sau persoanele care nu au o greutate normală. Există şi multe semne care pot anunţa instalarea diabetului.

Primul  semn clar este faptul că se transpiră. Transpiră mai mult decât până la un anumit moment. Dintr-o dată transpiră foarte puternic, nu numai pe anumite zone, pur şi simplu din cap până în picioare: oriunde; şi pe braţe şi pe coapse, deci nu neapărat numai faţă, gât, palme; deci pur şi simplu pe tot corpul. Este o transpiraţie care poate să fie rece, sau care poate să fie caldă.

Organizaţia mondială a sănătăţii preconizează că până în anul 2030 aproape 1 milion 400 de mii de români vor suferi de această boală. Pentru a o preveni asiguraţi-vă că evitaţi obezitatea şi hipertensiunea arterială, iar dacă sunteţi predispuşi să faceţi diabet verificaţi-vă constant nivelul glicemiei.

Sursa foto : profile.ru

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.