De pe impresionanta carte de vizită a doamnei Profesor dr. MARIA DOROBANȚU extragem doar primele puncte : Membru al Academiei de Stiinte Medicale Profesor de Cardiologie si Medicina Interna la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, Sef Clinica de Cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Fondator si presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune, Doctor Honoris Causa al Universitații de vest – “Vasile Goldis” din Arad. Un șir întreg de performanțe profesionale vin să completeze elementele de mai sus : lucrări științifice publicate, titluri științifice obținute în țară și peste hotare, premii și distincții – toate fac din eminentul medic român o valoare națională . Am invitat-o pe doamna profesor doctor să se alăture Campaniei noastre și a făcut-o, acordându-ne un scurt interviu pe temă dată.
femeide10.ro : – Vă vom întreba, din capul locului, care este secretul siluetei dumneavoastră! Ne uităm cu admirație la felul cum arătați!
Prof.dr. Maria Dorobanțu : – As răspunde printr-o expresie care este foarte folosita astăzi : “un stil de viață sănătos”. Sigur, mâncând echilibrat, făcând puțin sport – așa, cat poate să facă o persoană obișnuită – Și având grijă ca această cantitate de alimente, consumată zilnic, să fie obisnuită, să nu depăsească anumite limite. Tuturor elementelor de mai sus li se adaugă și un teren genetic bun.
femeide10.ro : – Considerați că are vreo importanță felul în care arătăm, sau e exagetară obsesia unora de a se încadra în niște standarde. Sa nu uităm ca în popor există o vorbă : “grasă și frumoasă”. Mai este ea valabilă, oare?
Prof.dr. Maria Dorobanțu : – În niciun caz! De fapt, eu cred ca exagerările nu trebuie făcute în niciun sens – nici să fii foarte slab nu-i bine – in plus, acele standarde de care vorbiți trebuie adaptate și vârstei pe care o traversăm. Dar, una peste alta, conceptul de “gras și frumos” nu este valabil, pentru că el se transformă în “gras și nesănătos”.
femeide10.ro : – Ei, iată, aici am vrut sa ajungem de fapt : cum amprentează excesul de greutate sănătatea noastră și, în primul rand INIMA, caci doar stăm de vorba cu unul dintre cei mai eminenți cardiologi din România?
Prof.dr. Maria Dorobanțu : – Kilogramele în plus din păcate inseamnă acumulare de tesut adipos, in special în zona viscerală. Ați observat că aproape toate persoanele supraponderale au o circumferință abdominală mult crescută? Iar tot ce depășește 88 de cm în talie, la o femeie și peste 102 cm la bărbat, se încadreaza in această zona de obezitate. Înainte, ca și acum, folosim în aprecierea obezității raportul între nr de kg și inălțime, asa numitul “indice de obezitate”. De ce am pornit totuși cu prima definiție? Pt faptul ca aceasta este folosita in majoritatea definițiilor internationale ale sindromului metabolic – care înseamnă cumul de factori : obezitate, hipertensiune, dislipidemie, ca factori de risc în apariția diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale. Această obezitate “de tip visceral”, cum se mai numește, inseamnă creșterea marcată a acelor celule numite adipocite, care sunt adevarate laboratoare ale organismului, care produc acele substanțe care duc la bolile de care v-am vorbit. Prin creșterea numarului de kg si in special a obezității, persoana in cauza este supusă riscului de a face hipertensiune arterială, diabet zaharat. Iată deci că acest concept de “gras și frumos” nu mai este valabil, ci trebuie înlocuit cu “gras și…în timp NESĂNĂTOS”.
femeide10.ro : – In momentul in care pe ușa cabinetului dvs intră un pacient si vedeți că este supraponderal, care este primul dvs impuls?
Prof.dr. Maria Dorobanțu : – Acela de a-l evalua cu atenție, pentru a vedea dacă are un nivel de tensiune corect, dacă inima îi functioneaza corect, iar apoi, prin analize, daca nu cumva este diabetic. Mai e ceva : persoanele obeze au tulburari de somn, pe care uneori nu le sesizează, doar anturajul le poate sesiza. Spre exemplu, acea tendință de a adormi în timp ce vorbește, chiar in timp ce conduce. Devine deci foarte riscant. Dar primele manifestări, sunt cele sesizate de anturaj. Spre exemplu sforăitul. Sforăitul apare uneori din cauza unor tulburări de tip ORL. Dar dacă acestea nu există, atunci sforăitul nocturn, chiar si atunci cand alterneaza cu perioade de liniste, cand persoana de alaturi poate crede că ar putea fi ceva in neregulă cu respectivul – este o prima manifestare a “apneei obstructive de somn “ și care poate fi favorizata de obezitate. De ce? Se ridica diafragmul, capacitatea respiratorie se reduce și in felul acesta posibilitatea de ventilație corecta a plamânului scade. Scade concentrația de oxigen, in timpul pauzelor acestora între “sforăituri”. Uneori, aceste pauze sunt de câteva secunde. Persoana respectivă este expusă riscului de a-i i crește tensiunea arterială, de a-i aparea tulburări de ritm cardiac : fibrilația atrială sau uneori, mai rău, cred că ați auzit de persoane care mor în somn. Mor, pentru ca fac aritmii, mai ales persoanele grase. Deci iată gandul care apare în momentul in care pe ușă imi intra o pacientă obeză.
femeide10.ro : – Care este cea mai bună modalitate de a slăbi, din punctul dvs de vedere?
Prof.dr. Maria Dorobanțu : – Eu nu sunt medic nutriționist, dar eu spun că o dietă echilibrată, fără exagerări nici într-un sens, nici în celalalt, echilibrată și ca tip de alimente, și in ceea ce privește cantitatea lor, asociată obligatoriu cu sport. Macar plimbări zilnice, dar într-un pas mai alert. Eu recomand pacienților mei să-și cumpere un câine și să-l plimbe! Și acest lucru să se întample de 3-4 ori pe săptămână, minim o jumătate de oră – o oră ar fi ideal. Apoi mersul pe bicicletă, înotul – deci nu sporturi de performanță ; mișcarea este absolut obligatorie în acest sens. Și mai este ceva : să nu mananci seara târziu, când toate caloriile pe care le-ai consumat, se depun. Sa mănânci nu mai tarziu de 7-8 seara, în asa fel incât să fie timp să te miști puțin după aceea – iar miscarea contează ca să nu depunem tot ce am ingerat.
Și mai este ceva și as vrea să atrag atenția, cu aceasta ocazie. Eu am facut niste studii epidemiologice – 4 astfel de studii, in intervalul 2005-2021, la distanțe de 4-5 ani intre ele, studii de depistare a hipertensiunii, a obezității, a diabetului zaharat , in populația adulta a țării – intre 18 și 80 de ani. Am mers prin țară cu o caravană medicală, prin localitățile țării, alese însă, și ele și indivizii respectivi, in funcție de vârstă, sex, proveniență ( rural, urban) . Ce pot să va spun este ca obezitatea la noi în țară este prezenta la un nr foarte mare de indivizi : peste 60 la sută. La cei care sunt hipertensivi, obezitatea tinde să depăsească 80 la sută, dovedind, iată, legatura cu ceea ce v-am spus. Grav este însă că inclusiv tinerii au prezente diferite grade de obezitate in proporție de 29 la sută! Sunt dislipidemici, ceea ce dovedește un stil de viață nesănatos,apoi mănâncă nesănătos, pe la fast-fooduri. Sunt dislipidemici in proporție de 40 la sută, sunt si hipertensivi, in proporție de 10 la sută. Iar în întreaga populație adultă prevalența hipertensiunii este de 46 la sută!
femeide10.ro : …aproape jumătate!!!
Prof dr. Maria Dorobanțu : – Exact! De aceea ma concentrez acum, alături de colectivul pe care-l conduc și prin Fundația “Viața fara hipertensiune”, să aprofundez cauzele care conduc la aceste cifre deloc imbucurătoare la populația tânără. Pt că există iată riscul ca acești tineri să dezvolte arteroscleroză precoce și infarct de miocard la vârste foarte tinere. Și atunci e necesar să facem niște programe de preventie primară la această categorie de pacienți. Deci, dupa cum vedeți, obezitatea este un lucru frecvent întâlnit, la toate vârstele. Ați vazut si dumneavoastră copii care sunt obezi și aici trebuie insistat și făcut prevenție primară la această categorie de vârstă. Pentru că dacă acești copii ajung la 30 de ani- 40 de ani, va fi mai greu le schimbi obiceiul. De mici ei trebuie învățați să mănânce sănătos, să facă mișcare și atunci vor crește șansele ca ei să nu devină obezi în viața adultă.
femeide10.ro : – Foarte interesante informații, sper să le proceseze cu mare atenție toate cititoarele noastre, în numele cărora vă mulțumim din suflet!
Comentează