Sănătate

Care sunt simptomele carenței de fier: află dacă suferi de acest deficit!

Carența de fier este una dintre cele mai frecvente probleme nutriționale, având în vedere că 1 din 3 persoane se confruntă cu ea, în special primăvara. Simptomele acestui deficit pot fi confundate cu semnele altor afecțiuni, motiv pentru care sunt ignorate de multe ori. De aceea este indicat să nu tratezi cu superficialitate stările cu care te confrunți, mai ales dacă durează o perioadă mai lungă, ci să obții un diagnostic clar după efectuarea analizelor recomandate de medic.

Persoanele mai predispuse să sufere de carență de fier sunt femeile însărcinate și vegetarienii, însă nici celelalte categorii nu sunt excluse. Atunci când corpul nu are suficient fier, nu poate produce cantitatea necesară de hemoglobină (se gasește la nivelul globulelor roșii și are rolul de a transporta oxigen prin organism), ceea ce înseamnă că și funcționarea organelor va fi afectată.

Citește în continuare care sunt simptomele carenței de fier și din ce alimente poți să procuri acest mineral.

Simptomele carenței de fier

Simptomele carenței de fier trec de multe ori neobservate fiindcă sunt ușoare.

  • Oboseală;
  • Lipsa puterii de concentrare;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Amețeli;
  • Insomnii;
  • Stare de agitație;
  • Mâini și picioare reci;
  • Unghii fragile;
  • Ritm cardiac crescut;
  • Dureri de cap;
  • Dureri în piept;
  • Piele palidă.

Adresează-te unui specialist dacă ai mai multe dintre aceste simptome și suspectezi că te confrunți cu un deficit de fier.

Surse alimentare bogate în fier

Pentru a preveni deficiența de fier este recomandată o alimentație echilibrată. Pe lângă suplimentele alimentare cu fier, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească următoarele:

  • ficat de pui;
  • fructe de mare(scoici, midii sau stridii);
  • fasole;
  • sfeclă roșie;
  • semințe de quinoa
  • spanac;
  • fructe confiate (prune, stafide, caise);
  • fistic;
  • migdale;
  • caju;
  • cereale fortificate cu fier;
  • tofu (varianta ideală pentru vegetarieni);
  • semințe de dovleac.

Nutriționiștii recomandă ca alimentele bogate în fier să fie asociate cu alimente care conțin vitamina C fiindcă favorizează absorbția fierului în corp. Este important de reținut că fierul vegetal se absoarbe mai greu decât cel din surse animale.

Carența de fier poate avea impact direct asupra activității de zi cu zi, de aceea este indicat să analizezi fiecare semn pe care ți-l transmite corpul tău. Deficiența poate evolua în timp și poate ajunge chiar la anemie.

Carența de fier este una dintre cele mai frecvente probleme nutriționale, având în vedere că 1 din 3 persoane se confruntă cu ea, în special primăvara. Simptomele acestui deficit pot fi confundate cu semnele altor afecțiuni, motiv pentru care sunt ignorate de multe ori. De aceea este indicat să nu tratezi cu superficialitate stările cu care te confrunți, mai ales dacă durează o perioadă mai lungă, ci să obții un diagnostic clar după efectuarea analizelor recomandate de medic.

Publicitate