Călătorii Timp liber

Prin Copenhaga, călăuziți de Mica Sirenă. Episodul 16. Micul rai pământean


Foto : Elena Cristescu

Un proverb chinezesc glăsuiește : “Când nu mai în buzunar decât doi bănuți , cumpără-ți cu unul o bucată de pâine , iar cu celălalt o floare.”

Ca turist bugetar, venit la Copenhaga dintr-o țară din Est, enunțul legat de cei doi bănuți din buzunar nu este chiar o ficțiune. Așa că…după ce am cumpărat, cu primul bănuț, sugerata bucată de pâine, am dat să-l investim pe cel de-al doilea… într-o floare. Conform recomandării înțeleptilor chinezi.  Dupa care, la unison, am conchis : “De ce să dăm al doilea bănuț pe o singură floare ( oricum, bănuțul nu ne-ar fi ajuns decât pentru o frunză! ), când putem admira o puzderie de flori la vestita Grădină Botanică din Copenhaga?!?

    Zis și făcut, iată-ne coborâte în stația de autobuz Nørreport,  fotografiind intrarea în Grădină, pregătite de o nouă provocare. Pentru mine personal  pregătirea a însemnat să-mi iau, de dimineață, un Claritine și câteva seturi de batiste de hârtie, anticipând că rendez-vous-ul meu cu florile și natura îmi va activa latentele  alergii estivale, care zac, mocnit, în străfundurile mele.


Grădina Botanică din Copenhaga este una dintre cele mai notabile ale Europei, ea adunând într-însa cea mai mare colecție de plante din Danemarca. O putem considera un Muzeu? Fără îndoială, însă unul viu, pentru că plantele respiră, o mireasmă specială, ce pornește dinspre grădină către împrejurimile Castelului Rosenborg, aflat peste drum.

    Grădina Botanică din Copenhaga a fost fondată în anul 1600, de atunci fiind mutată, în repetate rânduri, dintr-un loc în altul. Prezenta locație dateaza din 1870,  înăltață fiind  pe o parte a fortificațiilor antice din Copenhaga. Grădina funcționează astăzi ca parte a Universității din Copenhaga, aici fiind cultivată o uriașă colecție de plante destinată cercetării, educării și informării studenților , dar și a vizitatorilor. Scopul final? – Unul ce face parte din “natura” danezului : conștientizarea importanței naturii, atât la scară națională, cât și la nivel global. 





Poate că o să vi se pară ciudat, după ce v-am tot bombardat cu informații despre piperatele preturi daneze, dar intrarea în Grădina Bitanică este…gratuită! De fapt, avem de a face cu ceea ce se numește “Grădină publică”, locuitorii Copenhagăi și oaspeții orașului folosind-o pentru recreere. Ceea ce se vede din plin, cu ochiul liber : spațiile verzi sunt împânzite de danezi ieșiți să se bucure de puținul soare de pe cerul lor, de flori, arbori , dar și de rătăcite zburătoare, ce populează ecosistemul. Dar în frumusețea Grădinii, nu numai natura este vioara întâi, ci, alături de ea, o mulțime de alte elemente “ajutătoare” : frumoasele poduri peste ape, statuile ce îmbracă grădina, reamintind de vremurile de odinioară ale orașului. Priviti, bunăoară, acest superb pod, denumit “ de flori”, căci este în permanență înconjurat de flori : certificatul nașterii sale indică anul 1917!




De ai ales să vizitezi Grădina Botanică din Copenhaga, încalță-te comod : ai de străbătut mai mult de 9 hectare, care îți vor oferi ocazia de a număra aproximativ 15.000 de tipuri de plante, atât sub sticlă, cât și în aer liber ( vai de alergiile mele!)  Avand în vedere că ne aflam în nordul Planetei ( la o latitudine de 55 de grade la Nord) , plantările în aer liber sunt surprinzător de bogate. Dintre acestea, cu excepția anualelor de vară, toate plantele, inclusiv mulți exemplari de arbori fățoși, fac parte din categoria plantelor perene. Ca și în oricare grădina botanică a lumii, ele vin la pachet cu placuțele ce se ițesc din iarbă, anunțându-te în latină cu ce plantă ai de a face. Desigur, precizările sunt “pour les connaisseurs”!  Pentru noi contează doar frumusețea florii, pe care ne întrecem s-o surprindem fiecare , pe iPhone-ul său.



…Dar iată și o construcție superba, din sticlă, ce tronează în mijlocul grădinii, detașându-se de cele 27 de sere ale sale  : este celebra Palm House, care acoperă 3.000 de metri pătrați și care adăpostește colecții impresionante de orhidee din Thailanda, plante din Madagascar, begonii și ferigi, plus o impresionantă colecție istorică de Cycads. În ceea ce gazdele numesc “Casa Palmierilor” te vei simti ca într-o autentică pădure tropicală.



Iar dacă vei intra și în “Butterfly House” – Casa Fluturilor ( vezi că aici e cu bilet! 😩)  mare atenție să nu te ciocnești de unul din superbele exemplare, care-și flutură aripile încărcate de culori, printre plantele de o frumusețe rară.



Într-un alt spațiu al Grădinii, salvatorul aer condiționat  recrează inclusiv medii potrivite plantelor arctice. E recișor și bine aici, avand în vedere că afară astăzi temperatura a atins 27 de grade, ceea ce pentru danezi înseamnă arșiță în toată regula!
     Există și o clădire a Grădinii în care veți descoperi Muzeul Botanic și Ierbariul Universității. Peste 2 milioane de plante uscate aduna acesta din urmă și să nu vă mirați dacă vă veți ciocni aici de o mulțime de studenți, veniți să descifreze tainele naturii. 3 bănci genetice adăpostește Grădina Botanică din Copenhaga.

    Să vă povestesc, poate, și despre cafeneaua Grădinii, unde te poți delecta ( nu numai ) cu o cafea, servită între toate aceste minunății ale naturii? Nu, nu am să vă mai povestesc! Am să inchei doar cu o fotografie potrivită! 

…dar vă rog să nu salivați!

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate