Timp liber

Povestea unui cântec : «LOVE ME TENDER», Elvis Presley

 

Astăzi, dacă ar mai fi trăit, Elvis Presley ar fi fost sărbătorit de fanii săi din întreaga lume. Căci Elvis s-a născut într-o zi de 16 august. Dar Elvis nu mai este… Au rămas însă cântecele sale nemuritoare. Astăzi vom vorbi despre unul dintre ele. Și nu unul oarecare, ci unul dintre cele mai frumoase,

E greu să-ți imaginezi că ar putea exista vreo femeie pe lumea asta, care să nu tresară atunci când ascultă melodia “Love me tender” a marelui Elvis Presley. Se știe că starul american nu-și compunea el însuși melodiile, dar știa al naibii de bine să și le aleagă. Bunăoară, cea la care ne referim a fost inclusă în lista celor 500 de “cele mai frumoase melodii ale omenirii”, întocmită de revista “Rolling Stone”.

Nu trebuie în niciun caz să ținem cont de ceea ce spun versurile melodiei – ele nu au nicio legătură cu realitatea. Melodia se inspiră din străvechea baladă «Aura Lee», compusă de R.Poulton și W.Fosdick în 1861, ea însăși bazată pe o melodie străveche. «Aura Lee» era interpretată în manieră country, era lentă și foarte lungă.
Până să ajungă “pe mâinile lui Elvis Presley”, cântecul a mai suferit o serie întreagă de transformări.
Ceea ce este de remarcat, este că piesa a devenit celebră mult înainte de a fi “editată”.
Presley a cântat-o pentru prima oară pe 9 septembrie 1956, la show-ul lui Ed Sullivan. Ea a fost remarcată instantaneu, casa de producție primind a doua zi circa un milion de cereri pentru melodia respectiva.
Nu a rămas deoparte nici Studioul cinematografic “20th Century Fox”. A fost luată urgent decizia ca filmul în care juca Elvis să fie redenumit : «Love me tender». Westernul se intitula initial «The Reno Brothers» și peste noapte s-a transformat în  «Love Me Tender». Filmul a apărut pe marile ecrane în 1957 și a avut un succes fulminant, spun unii, datorită melodiei “Love me tender” inclusă în coloana sa sonoră. În orice caz, destinul melodiei a fost mult mai strălucitor decât al filmului în cauză.
Haideți să lămurim acum problema drepturilor de autor ale cântecului nostru. Oficial, le dețin , pe de o parte, soția lui Ken Darby, cel care a refăcut versiunea inițială a melodiei și, pe de alta, interpretul său, Elvis Presley.
Întrebat de ce a trecut-o , ca și coautor al melodiei sale, pe sotia sa, acesta a spus “ Pentru că nici ea nu are nicio contribuție la crearea piesei respective” – făcând aici aluzie la calitatea de “coautor” a lui Elvis.
…..Totuși, nu e drept să declarăm că Elvis nu ar fi avut nicio contributie la melodia respectivă. El își schimba regulat maniera de interpretare si uneori făcea și modificări de text. Astfel că, la unul din concertele sale, în loc de «You have made my life complete» ( Mi-ai făcut viața completă) , Presley a rostit, pe scenă: «You have made my life a mess!»( Mi-ai făcut viața o mizerie!)

În final vă invităm să vă înfiorați voi însevă, căutând melodia pe YouTube și  ascultând-o deja cu un alt interes: doar acum știți mult mai multe despre ea! 😉