Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 106. Izmailovo – un cartier moscovit precum o poveste de demult

 

Au mai rămas cateva zile, până ne vom ciocni de Baba Iarna. Acest detaliu m-a făcut să-mi rememorez toate călătoriile făcute pe timp de iarnă. Sunt o mare fană a acestui anotimp : nu mă sperie temperaturile scăzute, ador ninsoarea și-mi place să mă joc în zăpadă, nelăsând nicidecum copilul din mine să crească. Așadar, am plonjat, ca de obicei, în marea de amintiri, adunate în valiza LAMONZA și am extras de acolo cateva, legate de o călătorie a anilor trecuți, în capitala însăpezita a Rusiei…  

   
Pe una din colinele Moscovei, pe cerul atât de albastru și care nu lasă să se întrevadă gerul de pe pământ, se profilează cușmele unor palate ce par a fi desprinse din poveștile cu feți frumoși, zâne și balauri cu șapte capete. Nici vorbă de așa ceva : mă aflu la intrarea în ce trul cultural “Kremlinul din Izmailovo” , unul din locurile cele mai cool pe care le pot vizita turiștii Moscovei. Hai să cotrobăim puțin prin arhivele sale : istoria  micului Kremlin din cartierul moscovit Izmailovo a început în anii ‘90, cand edilii orașului și-au pus în cap să gândească un nou punct de atracție din sfera divertismentului. Dar nu unul oarecare, cu tiribombe, călușei, montagne-russe și tonete cu vată de zahăr, ci unul care să reconstituie o părticică din istoria Rusiei. Au fost luate , prin urmare, ca model, schițele reședinței Țarului Rusiei, care exista în apropiere, “până nu demult” : adică, prin secolil al XVII-lea! 😁  Cu modelul istoric în față, lucările de construcție au durat cam 10 ani, însă imediat după finalizarea centrului, grație arhitecturii sale extrem de originale, obiectivul a pătruns instantaneu în toate ghidurile turistice și în toate programele de vizitare a Moscovei, derulate de companiile de turism. Dar și moscoviții se înghesuie să-și petreacă timpul liber în complexul din Izmailovo, locul generând emoții și bucurii nebănuite. O declar și eu, cu mâna pe inimă, și, deși vizita noastră ( a mea, și a fotoreporterului personal – Victor! 😁) s-a întâmplat pe la  -15 grade Celsius, m-am bucurat, la rându-mi, de fiecare colțișor cutreierat. 

….Ca să pătrunzi mîn orășelul de basm, trebuie să traversezi un pod și să treci prin poarta străjuită de două turnuri mărețe. Imediat la intrare, dai peste Biserica prealuminatului Nicolae. Are 46 de metri inălțime și o platformă, de unde poți admira împrejurimile și păsările aflate în zbor. Biserica este funcțională și adăpostește o școală creștină pentru copii. În imediata apropiere, o construcție impunătoare, gandită pentru 1000 de vizitatori, reușește o copie fidelă a palatelor țariste din Kolomenskoe. De ești gurmand sau măcar curios să deguști bucate tradiționale de pe vremea Țarului, aici e de tine!  Și nu este singurul punct culinar al complexului : la tot pasul, mici tarabe sau restaurante rustice te îmbie cu rețete străvechi de  frigărui, clătite ( “blinuri”) , piroști, bere fierbinte sau kvas – excelenta băutură răcoritoare a rușilor, tradusă la noi ca un soi de “bragă”. 

Dar aerul epocii demult apuse nu este redat doar de segmentul culinar. Extraordinare concerte în aer liber au loc aici, adunând laolaltă turiști curioși, dar și moscoviți încântați  să-și audă cântecele preferate.

 

Și – ce să vezi? – pe același teritoriu funcționează, cu succes, un “Palat al căsătoriilor”, locul ideal pentru îndărgistiții care doresc să experimenteze senzațiile unei nunți “ca pe vremea Țarului”.  Iar dacă ești amator de fotografii inedite, cine  te oprește să te cocoți pe tronul Țarului și să-ți faci o poză …”epocală”, cu care să te lauzi , mai apoi, în fața prietenilor?!?

“Kremlinul” de la Izmailovo adăpostește de asemenea câteva muzee, unul dintre cele  mai populare fiind ( de ce nu ne mirăm, oare?!?) cel al vodcăi!😁. Dar nu numai : copiii și adolescenții, bunăoară, se dau în vânt după Muzeul benzilor desenate,respectov, Muzeul jucăriilor de pe timpul Țarului.

Cele mai efervescente momente din viața acestui…să-i zicem,  inedit “parc de distracții” se întâmplă în perioada marilor evenimente ale anului ( Paști, Crăciun etc), marcate aici de spectaculoase festivaluri , devenite deja tradiționale.   

Și…shopping nu?!? – mă vor întreba cititoarele, amatoare să-și investească bănuții în suveniruri. Ba , cum nu! În imediata vecinătate se întinde așa numitul “Vernisaj din Izmailovo” – un uriaș bazar sub cerul liber, cu tarabe rustice, sculptate în lemn, în stil tradițional rusesc. Este raiul meșteșugarilor, care-și vând aici produsele uluitor de frumoase, oferind chiar și demonstrații “live” de olărit, sculptură în lemn, prelucrarea metalului și chiar prepararea ciocolatei artizanale. Inutil să vă spun cât timp am petrecut în micuțele buticuri cu artizanat rusesc! 

….parte din ceea ce se vede în fotografie, se regăsește astăzi în livingul meu! 😜

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

 

Publicitate