Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 198. La stâna lui Filuță

 

Aha! V-am prins! Ați căscat ochișorii : “ce i-o fi venit ăsteia ( adică mie!) să ne vorbească despre o stână mioritică, într-un serial de călătorii?!?”. Nu fiți snobi! Calătoriile nu înseamnă numai “strainătatr”, nu înseamnă numai avioane și cazari la Hoteluri de 5 stele, nu înseamnă  numai locuri bătătorite de toată planeta! Înseamnă și colțuri de lume despre care, poate, nu ați auzit niciodată, dar care au un farmec aparte și a căror amintire vi se va lipi de suflet precum marca de scrisoare! Iar valiza mea, LAMONZA, cea care îmi păstrează amintirile de călătorii, a adunat, in acest inceput de vară, o droaie de fotografii din Bucovina – acolo unde, împreună cu echipa mea, am filmat recent o super-ediție de “Femei de 10, Barbați de 10”.

 Astăzi vă voi vorbi despre Stâna lui Filuță , acolo unde copiii voștri vor învăța cu  arată o oaie, un cal, un cioban din acela “adevărat”, apoi cum se face brânza, ce înseamnă “balmoș”-ul  și , in genera…  cât de frumoasă este țara în care i-am adus pe lume! Vizita noastră la stâna turistică aparținând Pensiunii “La Filuță” din Mălini ( jud.Suceava) s-a întâmplat, evident, din rațiuni profesionale : aveam de filmat un moment artistic, oferit de un grup bărbătesc neaoș, numai bun de inclus în emisiunea noastră cu bucovineni de nota 10. Recomandarea, ca locație, ne-a venit din partea gazdelor de la Mălini : “Ce-ar fi să mergeți la Stână?”. Răspunsul a fost un DA unanim, drept care a doua zi ne minunam și de peisajul de vis care îmbrăca mini- echipa noastră de filmare, si de ciobanul Vasile – un bucovinean autentic, cu grai din străbuni și meșteșugul de a transforma laptele de oaie în bunătăți BIO 😁, și de oile multe și gălăgioase, care compun echipa de patrupede a vestitului Filuță – patronul a cărui popularitate, in turism, bate orice politician al vremii. Și firesc, doar Filuță le arată românilor că se piate face un turism performant și în țara ta, care, fie vorba intre noi, e atât de frumoasă, însă uneori devine păcat …că e locuită! 

La Stâna lui Filuță, echipa Televiziunii Române a filmat cu o nebună plăcere, unul din subiectele care, la difuzare, s-a bucurat de o largă audiență. Nu știu dacă românii s-au grabit să facă rezervări, în urma emisiunii noastre ( oricum, pentru la anu’, căci anul acesta totul e “full”, la Filuță!) , cert este însă că , exersându-mi talentul fotografic și punând serios la muncă selfie-stick-ul și pe colegii mei, valiza Lamonza a câștigat un vraf de fotografii, dintre care câteva, iată, vi le dezvalui și vouă!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/