Bărbați de 10

“ Paradoxal, dar viața de familie mi-a adus libertate!” – interviu cu artistul și…familistul DAN HELCIUG

DAN HELCIUG  va fi , in scurt timp, colegul de prezentare al Marinei Almășan, la populara emisiune RIVALII, difuzată în fiecare sâmbătă, la ora 15, pe TVR2.
pentru a vă reaminti câte ceva despre îndrăgitul artist, redăm mai jos dialogul pe care l-a purtat acesta , cu ceva timp in urmă, cu însăși colega sa de prezentare.
iată ce spune Marina despre DAN HELCIUG :

“Întotdeauna, fiecare din cei 160 de centimetri ai mei i-a invidiat pe ai  celor, în cazul cărora natura nu s-a zgârcit, din acest punct de vedere. Desigur că “mărimea nu contează”, dar întotdeauna cei înalți s-au bucurat de avantajul generozității divine : mai toți oamenii s-au uitat la ei de jos în sus, lucru care i-a făcut să se simtă datori să merite acest lucru și din alte motive. Și de aceea, oamenii înalți au ajuns, mai totdeauna, “înalți” și prin faptele lor. Am spus “MAI totdeauna, pentru că poți descoperi destui papagali și inși de doi bani și printre oamenii înalți. Dar nu sunt decât niște biete excepții, care confirmă regula mea. 

…Iar acum, după ce s-au umflat în pene cei ce s-au regăsit în rândurile de mai sus ( mai puțin papagalii!😃), să vă vorbesc despre unul dintre cei mai înalți oameni, întâlniți de mine, în viață. 

Dan Helciug a intrat, pentru prima oară, în emisiunile mele,  ca solist al trupei Parlament. Nu venise încă anul 2000, iar trupa cu un nume atât de dibaci ales,  cucerea curajos topurile din România. Mult mai târziu am aflat că, de fapt, Dan nu era chiar muzician , la bază. De fapt, nici nu era greu de dedus că actoria îi curge și prin vene, nu e doar un înscris pe o diplomă de absolvire. De fapt, în palmaresul lui Dan mai există o facultate : cea de Științe cognitive, și cu această dezvăluire voi apăsa și mai tare pe pedala admirației celor care caută esențe, nu forme fără fond. Solist, compozitor, textier, mai apoi și inspirat prezentator TV, Dan s-a ridicat cu brio la nivelul celor aproape 2 metri ai săi. Din punctul meu de vedere, tot cu brio se înscrie Dan și în tagma oamenilor valoroși de care vremurile astea își cam bat joc. Prin alte lumi mai înțelepte, Dan ar fi fost un artist venerat , respectat și, mai ales , motivat. Trăim însă în România, și Helciug trebuie să se mulțumească, din păcate, doar cu astfel de articole prietenoase  și cu dragostea necondiționată pe care i-o arată, cu fiecare ocazie, fanii săi, deloc puțini. 


După ce, o vară întreagă, in timpul pandemiei, i-am urmarit inspiratele “concerte” de pe acoperișul casei socrilor săi, acolo unde l-a surghiunit COVID-ul, am profitat de filmările unei emisiuni de Craciun  și l-am reactivat pe Dan într-unul din rolurile care-i reușesc cel mai bine : cel de Moș Crăciun. A fost un prilej să ne bucurăm amândoi că i-am supraviețuit (încă!) pandemiei și să ne simțim excelent într-o filmare în care , ca de obicei, invitatul meu a strălucit și pe care telespectatorii TVR2 au putut-o vedea în a doua zi de Crăciun. 

Dar până una alta, Dan a fost de acord să petreacă puțin timp și cu femeile de 10, cititoare ale revistei noastre. Drept care, cu gândul la ele și cu ochii la mine😄, și-a dezgolit pieptul, înfruntând tirul întrebărilor mele. Ce-a ieșit? Citiți mai jos!  

Marina Almășan : – Când te prezint, în emisiuni, niciodată nu știu cum e mai corect : cântăreț sau actor? Adevărul e că te descurci admirabil cu amândouă! Tu, personal, ce te simți mai mult : actor sau cântăreț?

Dan Helciug : – Sunt artist 😁. Un actor/ cantautor pregatit si pentru Tv Hosting.  Un simplu artist, iubitor de oameni. In emisiunile tale ma descurc bine,  pentru ca esti o gazda de exceptie!

Marina Almășan : – Dan dragă, azi este despre tine! Spune-mi, de unde acest talent pentru artă? Te poți descrie, ca și copil? Poți evoca niște “intersectări cu arta” din copilărie?

Dan Helciug : – Arta, mai ales muzica, este calea de comunicare directa cu Dumnezeu. In copilarie, am avut probleme mari de sanatate…speranta de viata, pentru mine, conform diagnosticului doctorului, era foarte mica…

Prin muzica am descoperit ca nu sunt singur si ca pot sa ma lupt cu succes. Aceasta mentalitate, combinata cu rugaciune si medicamente…m-a salvat

Marina Almășan : – Ia uite, ce detalii neștiute aflăm despre tine! Știi cum se spune : ce nu te omoară, te întărește! Bănuiesc că inclinațiile artistice s-u manifestat și în școală. Cum anume?

Dan Helciug : – Eram poreclit Nashul 😁! Oficiam casatorii contra unor bomboane cubaneze si pachete de ciocolata chinezeasca 😁😁Aveam 10 ani. Eram, în plus,  sufletul taberelor scolare. 

Marina Almășan : – Nici nu mi-e greu să mi te imaginez, în această postură! Dar…ai tăi au fost de acord cu alegerea ta de a deveni artist? ( de obicei părinții ne vor medici, ingineri, avocați etc)

Dan Helciug : – Mama mea, doctor stomatolog, s-a impotrivit atunci cand am inceput să studiez muzica. Noroc ca tatal meu, care ne-a crescut de mici… pe mine si pe sora mea,…el m-a sustinut pana in panzele albe

Marina Almășan : – Ce noroc! Povestește-ne despre examenul la actorie. Cum te-ai decis, cum te-ai pregătit, cum a avut loc?

Dan Helciug : – Eram student in anul 2 la Facultatea de  Stiinte cognitive si Parapsihologie cand am intrat la Teatru. A fost o intamplare. Destinul m-a intersectat cu marele Andrei Serban,  la Teatrul Studentesc Podul… si aceasta intalnire m-a impins la… Facultatea de Teatru

Marina Almășan : – Aha, am aflat, care va să zică și cine ți-a fost “naș”! Dar…de ce “Teatru de păpuși”?

Dan Helciug : – De fapt, am dubla specializare: Actorie/Actorie Papusi
E  mult de povestit. Din cauza comunismului care a conditionat existenta teatrului de papusi doar in zona  spectacolelor educative pentru copii, tarile comuniste au  capatat in timp o parere gresita despre genul acest gen magic teatral.  Teatrul de papusi este cea mai veche forma de teatru, mai veche decat teatrul clasic (cu actori)

Marina Almășan : – Da, din păcate este un gen prea puțin promovat! A fost detronat, din păcate, de tembelele desene animate de la televizor…Dar muzica? Muzica  a evoluat în paralel cu teatrul?

Dan Helciug : – Da.In anul 2 de facultate, am devenit celebru cu trupa Parlament :  in 1998. 

Marina Almășan : – Numește câte 3 mari succese, în fiecare din aceste două direcții.

Dan Helciug : – Trupele Parlament/Spitalul de Urgenta/Mozart Rocks/My Queen Tribute. 

Piesa de teatru „Hai s-o ucidem pe Matilda”

Apoi…Sunt vocea lui Will Smith in Romania 😁. Am dublat vocea lui in limba romana:  Aladdin si Spioni Deghizati (filmele sunt acum pe HBO)

Marina Almășan : – Ei, probabil că cei care au copii mici, știu acest lucru. Iar noi..ne bucurăm, iată, să-l aflăm!  Rememorează, te rog, un mare eșec din viața ta și spune-mi ce ai învățat din el.

Dan Helciug : – Nu am esecuri in sensul clasic al cuvantului, pentru ca eu privesc altfel, astfel de situatii nedorite…Orice esec este o bucurie pentru mine, pentru ca ma indeamna sa muncesc mai mult, sa gasesc solutii mult mai eficiente.

Marina Almășan : – Nici nu mă întreb unde încape atâta pozitivism, în tine: doar măsori 2 metri! 😁😁 Eu, totuși, insist : dacă ți-ai retrăi viața de până acum, ce corecții i-ai aduce?

Dan Helciug : – Niciuna. Viata presupune o serie de teste care trebuie duse pana la capat. Cine sunt eu, sa ma corectez retroactiv ? 😁Si de ce? As anula astfel tot ce am invatat! 

Marina Almășan : – De fapt, cred că ai dreptate! Ar trebui să medităm și noi la asta! Hai să rămânem în sfera lucrurilor frumoase, așadar. Ai o familie minunată – răzbate din postările tale de pe Fb (și nu-mi pari  a fi un prefăcut!😁).  Vorbeste-ne puțin despre ea. Cum ți-ai cunoscut soția, prin ce te-a fermecat, descrie-ni-i pe cei doi copii.

Dan Helciug : – Ne-am cunoscut la mare:) Un meduz si o meduza…     Ea  facea plaja si e o priveam de departe…Nu sunt prefacut,  pentru ca viata asta e prea scurta…nu am timp de pierdut cu prostii 🙂

Avem doi copii minunati, Luca (13 ani) si Ruxandra (7 ani)

Luca este pasionat de calculatoare si de literatura…cultura japoneza… iar Ruxi este razboinicul frumos al casei, este pasionata de gaming online 😄

Marina Almășan : – Să vă trăiască amândoi, și voi pe lângâ ei! Povestește-ne și nouă : cum arată viața voastră de familie? ( cum are loc “diviziunea muncii”, ce vă place să faceți împreună, cum vă sunt vacanțele?)

Dan Helciug : – Avem o viata palpitanta, nu avem timp sa ne plictisim. In vacante, ne distram copios cu cei mici, facem tot felul de traznai…Diviziunea muncii la noi, fluctueaza…variaza 🙂 Suntem sefi cu…randul.

Marina Almășan : – Ce ți-a adus, în plus, viața de familie, față de ceea ce aveai înainte? ( ți-a și “confiscat” ceva?😁)

Dan Helciug : – Viata de familie mi-a adus libertate. Pare ciudat ce spun, dar familia este cea care mă hraneste la modul spiritual, asa cum nu eram hranit inainte, cand eram singur. Si hrana spirituala…mă eliberează! 

Marina Almășan : – Doamne, ce inspirațional mi-aș dori să fii, pentru barbații din jurul nostru – mă refer la cei care percep căsnicia ca pe o temniță!… Spune-ne, Dan, cum ai traversat acel an complicat,  al COVID-ului? Din ce bani ați trăit, din ce activități ți-ai găsit echilibrul?

Dan Helciug : – Avand , in acel an,  dreptul suspendat la munca, m-am orientat catre zecile de live-uri gratuite facute pe pagina mea personala de FB  . Am noroc ca Elena, sotia mea,  care lucreaza si asigura astfel financiar nevoile familiei

Eu sunt greierasul, ea e furnica 🙂

Marina Almășan : – Iată, și aici ești norocos! Să traiască Elena, așadar! Planuri?

Dan Helciug : – Am un colind nou, Ingerii au Strigat… Am inregistrat un rol pricipal intr-o opera rock (coproductie romano-americana) care o sa apara anul viitor. In rest, cant online 😁!

Marina Almășan : – …și joci excelent roluri de Moș Crăciun! ( cine știe, poate reclama noastră va funcționa și te vei trezi cu cine știe ce oferte neașteptate, in acest sens! 😁) .  Invitandu-i pe cititori să te urmărească,  din 1 aprilie, la RIVALII ( sambata, ora 15, TVR2) , îți propun să încheiem interviul cu o dedicație pentru “femeile de 10, care citesc acest interviu”!  ( aici vreau un link de pe YouTube!)

Dan Helciug : – Le dedic, cu tot dragul, piesa de mai jos și le doresc din inimă FERICIRE MAXIMĂ!

 

 

Etichete

Publicitate