Diverse

Ne pregătim de festival! Pe 29 iunie, la Palatul Național al Copiilor – Marea Finala a Festivalului Național de K-pop. Câstigătorul merge la Changwon, Coreea de Sud!

Acum vreo doi anișori – cand soarta mi-a surâs, m-a luat de mâna și m-a plimbat o săptămână prin Coreea de Sud – am avut ocazia să intervievez o trupă pe K-pop – genul acela muzical, specific coreean și care a reușit să cucerească și să electrizeze întreaga
lume. Artiștii care mă înconjuraseră la acea filmare ( trupa “K for One”, dacă nu îmi face fente memoria) erau toți tineri, frumoși, veseli, și – am înțeles de la cei care mi-i recomandaseră – foarte talentați. Atunci țin minte că, pentru a nu ma face de râs punând întrebări paralele, ma documentasem destul de temeinic, ba urmărisem și destule exemple de melodii din sfera K-pop, pe YouTube. Sfârșisem, prin a fi impresionată de amploarea pe care o capătase acest fenomen, mai cu seamă în randul tinerilor. Si , mărturisesc, deși eram departe de vârsta lor, nu mi-a fost greu să devin și eu o fană ( moderată, ce-i drept!)  a acestui gen muzical. 

Anul acesta , prietenii mei de la Ambasada Republicii Coreea la București, cu care colaborasem în repetate rânduri la emisiunile mele, mi-au lansat o invitație inedită : să fiu gazda finalei naționale a Festivalului de K-pop, cel ce urmeaza să desemneze reprezetantul României la Marea Finală din Coreea de Sud. Am fost încantată să aflu cu această ocazie ca, iată, și în România există destule trupe de K-Pop și că tinerilor artiști li se dă astfel ocazia să se întreacă într-un cadru organizat și cu o miză cât se poate de atractivă : a ajunge în Coreea de Sud este o binecuvântare , iar a participa la acest Festival Mondial, este ceva cu adevarat fantastic.

    Am profitat de această oportunitate, pentru a-i lua un scurt interviu uneia din persoanele cele mai implicate în organizarea acestui important eveniment : domnișoara Ji Eun Kim, secretar II al Ambasadei Republicii Coreea la București. Tânără, drăguță, amabilă și entuziastă, domnișoara Ji Eun Kim ne-a lămurit toate întrebarile și curiozitățile , legate de apropiatul eveniment. 

 

Marina Almășan : – Ce bucurie să putem aduce informații despre fenomenul K-pop, obținute chiar , cum se spune , “de la sursă”! Vă voi întreba, mai întâi, când și cum s-a născut acest fenomen? 

Ji Eun Kim : – Când vorbim despre K-POP, ne referim de obicei la un gen muzical caracterizat de mai multe stiluri muzicale, originar din Coreea de Sud – care a luat naștere în anii ’90, odată cu succesul imens al unor grupuri muzicale coreene precum Seo Taiji and Boys și H.O.T. Începând cu anii 2000, fenomenul K-POP a depășit granițele, odată cu creșterea popularității pe piața asiatică a multor artiști coreeni, precum TVXQ sau BoA, creând o subcultură concentrată în jurul trupelor și cântăreților genului (considerați a fi idoli) – denumirea generică fiind Hallyu („valul coreean”). Astăzi, putem spune că acest fenomen a evoluat de la un simplu gen muzical la o subcultură globală, crescând în popularitate în întreaga lume, îndeosebi datorită interesului tinerilor (și nu numai) pentru tendințele în modă, muzică și cultură sud-coreeană.

Marina Almăsan : – Deși am văzut cu ochii mei, am să va rog totuși să ne spuneți dvs cat de răspândit este acest gen în Coreea și în lume? 

Ji Eun Kim : – Acest gen muzical este foarte popular în Coreea, îndeosebi printre adolescenți și tineri. Inițial, K-POP era renumit doar în zona Asiei de Est, dar în prezent s-a răspândit nu doar în părți ale Asiei, cum ar fi Bangladesh și India, dar și în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și bineînțeles Europa și SUA. Toate încercările trupelor coreene de a intra pe piețele occidentale au avut mare succes, iar prin intermediul rețelelor sociale, K-Popul a ajuns să fie cunoscut de un public și mai larg. 

Marina Almășan : – Și, în consecință, care este acum cel mai popular artist sau grup de KPOP, în lume? 

Ji Eun Kim : Cel mai popular și bine-cunoscut grup K-POP este BTS, cunoscut și sub numele de Bangtan Boys. BTS a câștigat premiul “Top Social Artist” la premiile Billboard Music 2017, iar albumul Love Yourself: Tear (2018), a debutat pe locul #1 în topul Billboard 200, devenind singurul album K-POP care a realizat acest lucru până acum. În data de 15 mai 2019, BTS a luat parte la seria concertelor Good Morning America -“Summer Concert Series”, chiar în deschiderea evenimentului din Central Park din Manhattan.

Marina Almăsan : – Faptul că la București urmează să se desfășoare, în 29 iunie, finala Festibvalului de K-pop, înseamnă, în mod logic, că si în România există dansatori de K-pop, nu-i așa? 

Ji Eun Kim : – Da, cu siguranță, există mulți dansatori talentați și totodată cântăreți ! Am fost bucuroasă să văd la recentele evenimente culturale ale Ambasadei, cum ar fi cea de-a treia ediție a „Festivalului K-Lovers” din noiembrie anul trecut, că toți participanții sunt foarte talentați și pasionați. Ne așteptăm să descoperim și mai mulți dansatori și cântăreți ai genului K-POP în acest an, mai ales prin intermediul Festivalului Mondial K-POP (2019 Changwon K-POP World Festival), care va avea loc în curând. 

Marina Almășan : – Dacă tot ați pomenit de el, care este istoricul participării României la Festivalul Mondial de K-POP ?

Ji Eun Kim : – Ambasada noastră a organizat multe evenimente cu tematică K-POP, dar în ceea ce privește participarea României la acest Festival, doar în anul 2015, trupa de dans Seoul Lights din Iași, câștigătoarea finalei din România, a fost invitată să participe la runda finală din Coreea pentru a concura cu alte 15 echipe din întreaga lume, în cadrul celei de-a 5-a ediție a Festivalului Mondial de K-POP. Este de fapt al doilea an când România este invitată să organizeze etapa națională și să propună un castigator pentru a putea merge în marea finală din Coreea!

Marina Almăsan : – Haideți să vorbim acum despre ceea ce se va întâmpla, pe 29 iunie, la Palatul National al Copiilor. Ce ne puteți spune despre ediția din acest an a Festivalului?

Ji Eun Kim: – Așa cum am menționat, prima ediție a acestui Festival a avut loc în 2011, cu participarea a 16 țări. De atunci,acesta a crescut în dimensiune datorită popularității printre tineri, astfel încât vom avea 98 de țări participante.

Etapele naționale din cadrul competiției 2019 Changwon K-Pop World Festival se desfășoară la nivel mondial în prima parte a anului 2019, iar finala internațională este programată pentru luna octombrie în Changwon, Coreea. Pentru România, vor avea loc două etape – Preliminariile Online (unde înscrierile sunt deschise până pe 5 iunie 2019), în urma căreia vor fi selectați mai mulți concurenți/grupuri care vor fi invitate să ia parte la Runda Finală din România – ce va avea loc în data de 29 iunie 2019, la Palatul Național al Copiilor București. 

Acest eveniment este unul „must-see” pentru fanii K-POP din România, nu doar pentru a susține dansatorii și cântăreții care participă la concurs, ci și pentru a se bucura de acest eveniment alături de Mihai Trăistariu și Andra Gogan, care vor face parte din juriu și ne vor încânta cu scurte momente artistice. De asemenea, ne bucurăm și îți mulțumim că te vom avea alături în calitate de moderator!

Marina Almăsan : – Sper să mă descurc! Iubesc Coreea de Sud, K-pop-ul m-a cucerit și pe mine, deci două premise serioase ar exista!😁 Spuneți-mi, vă rog, cum pot participa la Festival cei interesați de acest concurs ? 

Ji Eun Kim : – Festivalul Mondial de K-POP este o competiție globală – un concurs de talente unde trupe de dans și solişti îşi arată talentul interpretând o melodie sau prezentând o coregrafie a unei trupe KPOP . Scopul acestui eveniment, cunoscut în trecut drept K-Pop World Festival, își propune să descopere următoarea generație de artiști K-Pop din întreaga lume, oferind șansa unică de a concura live pe scenă, în cadrul finalei internaționale care se va desfășura în Coreea! Așa că oricine poate să participe – cu condiția fie să danseze pe o melodie K-POP sau să interpreteze o melodie din același gen muzical în…limba coreeană !

Desigur, pentru a concura în cadrul evenimentului 2019 Changwon K-Pop World Festival – Romania, concurenții trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate specificate pe pagina de Facebook a evenimentului și să se înscrie până la data de 5 iunie! 

Câștigătorul (sau câștigătorii, date fiind ambele categorii ale concursului) rundei din România vor fi luați în considerare pentru a participa în cadrul finalei internaționale din Coreea (alegerea aparținând în totalitate organizatorilor KBS și juriului din Coreea)

Marina Almășan : – Aha, sper că și-au notat toți cei interesați aceste detalii! O întrebare “de culise” : care vor fi criteriile de jurizare în etapa din România?

Ji Eun Kim : – Criteriile de evaluare pentru dansatori și cântăreți sunt diferite. Pentru dans, câștigătorul va fi decis în funcție de următoarele coordonate: coregrafie (în termeni de compoziție și uniformitate), tehnică, impresie artistică și carismă. Pentru cântăreți, interpretarea lor va fi evaluată pe baza tehnicii și emisiei vocale, ținutei, pronunției a limbii coreene și impresiei artistice.

Marina Almășan : – Dacă aș fi concurent, cu siguranță mă voi întreba : în ce vor consta premiile? 

Ji Eun Kim : – Cel mai mare premiu va fi o excursie gratuită în Coreea și participarea în cadrul competiției mondiale –cu condiția ca cei care vor câștiga Preliminariile din România să treacă și de următoarea etapă jurizată de către KBS. De asemenea, pregătim cadouri pentru participanți și chiar și pentru public, cum ar fi DVD-uri Blu-ray cu concerte K-POP, cele mai recente albume ale artiștilor K-POP, cosmetice coreene și produse electronice coreene!

Marina Almășan : – Premiile sunt tentante, însă Premiul cel mare este  de-a dreptul fantaastic! Ma gândesc să mă înscriu și eu! Sau…poate nu?…😁 Mai dați-ne, vă rog,  câteva detalii concrete despre Festivalul de la București.

Ji Eun Kim : – Pot spune doar multă baftă celor care participă, așteptăm înscrierile voastre!

Iar pentru public, am deschis un formular unde vă puteți înscrie pentru a lua parte la eveniment ca spectatori. Toți participanții au nevoie de încurajări, iar acest eveniment nu poate fi unul reușit fără voi!

Iată și Link-ul către formulaarul de care vă vorbeam:  https://forms.gle/7KrqMh5ATumLM2Fe7 

Marina Almășan : – Mulțumesc pentru toate aceste detalii., și pentru că am lucrat o viață întreagă în divertisment, n-o să rezist ssa nu vă rog sa ne recomandați, pentru cititorii noștri, un moment de K-POP, realizat de cea mai în vogă trupă de K-POP din Coreea.

Ji Eu Kim : – Dacă sunteți un amator în acest gen muzical, K-POP, vă recomandăm să începeți chiar cu cel mai faimos artist, și anume BTS. Cel mai popular videoclip YouTube este videoclipul oficial al piesei DNA, care a atins aproape 730 de milioane de vizualizări. Nu doar ascultați, ci și urmăriți spectacolul pe care aceștia îl fac, deoarece mesajul lor artistic nu poate fi pe deplin transmis fără dansul perfect al acestui grup de tineri ! 

Marina Almășan : – Vă mulțumesc mult pentru interviu, abia aștept să ne vedem la Festival, pe 29 iunie, la Palatul National al Copiilor ! Iar acum fug să vizionez recomandarea dvs, mai ales că trupa are un nume atât de popular, în România! 😉

Iată și linkul : https://www.youtube.com/watch?v=MBdVXkSdhwU

    • Videoclipuri oficiale de promovare a Festivalului: 

https://www.youtube.com/watch?v=LzDajMXFjoc

https://www.youtube.com/watch?v=Zl9naBw-4HU

  • Pagina oficială de Youtube a evenimentului:

 https://www.youtube.com/channel/UCA74-AQPw_fLJ6U5–thaoQ/videos 

  • Pagina oficială de Facebook a evenimentului: 

https://www.facebook.com/kbskpopworld/ 

  • Pagina oficială de Facebook a evenimentului în România: 

https://www.facebook.com/events/462646467809014/ 

8