Femei de 10

“Mersul pe jos până la școală m-a pregătit să devin ceea ce sunt! – interviu cu CONSTANTINA DIȚĂ, maratonista de aur a României

 

Pe Constantina Diță am văzut-o, pentru prima oară, “în carne și oase” , la ieșirea dintr-un lift din TVR, în care eu urma să intru . Mergem spre cabina in care urma să mă schimb, pt filmarea ce se apropia. Ușile s-au deschis și o femeie tânără zveltă, suplă și cochetă ( aș zice chiar foarte sexy!)  mi-a zâmbit larg, spunând că se bucură mult că-mi va fi astăzi invitată. M-am uitat lung la ea și mi-am zis : “Cred că mă confundă… Eu nu am azi, printre invitati,  aceasta femeie. Cred că e vreo solistă de pe la alte emisiuni, care a încurcat platoul de filmare!…”. Vazându-mi privirea derutată, a continuat : “- Sunt Constantina Diță!”. M-a luat cu leșin! Wow, ce apariție spectaculoasă, ce campioană uriașă și ce gafă am făcut, eu stiind-o doar de la televizor, din transmisiile sportive care-i promovau extraordinarele performanțe și în care sportiva de aur arăta …oleacă altfel ! 

Bref! Emisiunea cu pricina  a ieșit super, invitata a fost spumoasă și interesantă, timpul alocat fiind mult prea scurt pentru a epuiza curiozitățile gazdei. Prin urmare, i-am cerut Constantinei un interviu pentru revista noastra. Iată-l : 

      Constantina Dita (cunoscuta si sub numele de Tomescu in perioada 1994 -2008, cand a fost casatorita cu antrenorul sau Valeriu Tomescu) a atins varful carierei la Jocurile Olimpice de la Beijing, la varsta de 38 de ani, cand a cucerit titlul olimpic la maraton. Pușa, cum ii spun prietenii, a devenit astfel nu numai cea mai in varsta campioana olimpica de maraton, ci si cel mai varstnic sportiv care a obtinut vreodata o medalie la maratonul olimpic.
Pe langa o serie de recorduri mondiale si nationale doborate, in bogatul sau palmares figureaza doua titluri cucerite la Maratonul de la  Chicago, din 2004 si Campionatul Mondial de semimaraton de la Edmonton (Canada), din 2005, o medalie de argint pe distanta de 20 km adjudecata la Campionatul Mondial de alergari pe sosea de la Debrecen (Ungaria), din 2006 si trei medalii de bronz obtinute in 2004, la CM de semimaraton de la New Delhi (India), in 2005, la maratonul din cadrul CM de la Heklsinki (Finlanda) si in 2007, la  Maratonul de la Londra.
Pușa s-a stabilit in Statele Unite ale Americii in 2002 și s-a retras din activitatea competitionala in 2014,  dupa Maratonul International Bucuresti,  unde a participat in calitate de ambasador al competitiei.

Marina Almășan : – Din punctul tău de vedere, care sunt trăsăturile care definesc o femeie de 10?

Constantina Diță : – Trăsăturile unei femei de zece pentru mine sunt: – foarte ambițioasă – luptătoare – muncitoare (pentru a obține succes) – corectă – organizata – competitivă – puternic motivată – hiper-energetică.

Marina Almășan : – Parcă te recunosc în această definiție! 😉 

Care este punctul tău forte, dragă Constantina?

Constantina Diță : – Sunt foarte încrezătoare în mine – asta îmi e dominanta! 

Marina Almășan : – …și, iată, intuiesc că nu “te-ai” dezamăgit niciodată! 😊 Spune-mi, de unde vin forța si tenacitatea de care ai dat dovadă? Moștenire de familie? Antrenament?

Constantina Diță : – Pe de o parte, a fost moștenire din familie. Dar si foarte multă muncă. Fără ea n-aș fi reușit nimic din ceea ce am făcut! 

Marina Almășan : – Sunt curioasă : cum a fost copilăria ta? Care au fost jucăria sau jocul preferat? 

Constantina Diță : – Am avut  copilăria frumoasă a unui copil de la țară,  care făcea de toate. Iar unul din jocurile preferate era șotronul.

Marina Almășan : – Cum te-au antrenat anii copilăriei pentru ceea ce a urmat?

Constantina Diță : – O să râdeți, dar munca pe care o făceam pe acasă și pe lângă casă și mersul pe jos pana la scoală ( un drum foarte lung, te asigur!)  m-au ajutat mai târziu să fiu ceea ce am devenit.

Marina Almășan : – Creionează-ne un Top5 al succeselor tale, in viață : sportive dar si personale. 

Constantina Diță : – Topul reușitelor mele arată cam așa : 1) familia 2) nașterea băiatului meu 3) decizia de a ne muta in America 4) medalia de aur de la J.O din 2008 5) medalia de aur de la CM de Half- Marathon 2005 . 

Marina Almășan : – Felicitări pentru fiecare în parte și toate la un loc. Dar un Top3 al celor mai dificile momente, cum ar arăta?

Constantina Diță :   – Offf , să-l încer și pe acesta! 1) naveta făcută un an de zile cu trenul de la țara la Tg Jiu pentru a face sport 2) pierderea medaliei de aur si ratarea recordului mondial pe 20km in 2006, pe finish 3) retragerea din viața de sportiv de elita. 

Marina Almășan – Dacă tot ai pomenit, cât de complicată a fost retragerea?

Constantina Diță : – Ca orice moment in viața a venit si retragerea, a fost foarte greu să mă retrag din sportul de performanță dar fac icontinuare mișcare. Ținând cont și de vârstă însă,  a trebuit să ma retrag…

Marina Almășan : – Și…de ce America? Cum s-a clădit viața ta acolo? 

Constantina Diță : – Am ales America împreuna cu soțul meu Tomescu Valeriu pentru ca ne-a oferit posibilitatea de a avea cele mai bune condiții de pregătire și liniște. Un sportiv de mare performanța are nevoie de condiții de pregătire foarte bune pentru a performa. 

Marina Almășan : – Este de înțeles alegerea ta. Și totuși, înțeleg că România a ramas în sufletul tău chiar și acolo, departe de casă. Ce amintiri păstrezi  de acasă? 

Constantina Diță : – Sunt multe lucruri de care îmi amintesc de casa părintească, de ex : cuptorul cu plita din Bucătărie in care ne făcea mama mălai (turta tradiționala de la noi), gogoși.

Velințele țesute la război( unele din ele erau țesute de noi copiii). Ele imi amintesc de faptul că , in copilărie, mama ne învăța sa facem foarte multe lucruri.

Marina Almășan : – Vorbește-ne despre familia ta, despre prieteni, hobby-uri, despre timpul liber. 

Constantina Dită : – Suntem o familie numeroasă și frumoasă. Din păcate pe tatăl meu l-am pierdut la vasta de 14 ani, iar mama a rămas cu șase copii si ne-a crescut foarte bine. Pe mama am pierdut-o in 2019 si ne este foarte greu fără ea. Pe vremuri, abia așteptam să vin in România si sa merg la mama. 

Băiatul meu este in America cu mine iar restul familiei se află in Romania. Încerc cât de des să petrec timp împreuna cu  toată familia.

Am prieteni foarte mulți si le mulțumesc că sunt alături de mine,  mereu  când am nevoie de ei. Nu îmi plac prietenii falși si mai ales prieteniile cu oameni care sunt prieteni doar pentru ce ai si cine ești.  Hobby-uri? Am mai multe: in afară de alergat –   schi, dans si tenis.

Marina Almășan : – Cu ce te ocupi astăzi?

Constantina Diță: – Astăzi sunt președinta Asociației Clubului Sportiv “Constantina Dita”,  prin care organizez evenimentul anual de alergare,  la noi,  in Bucuresti, pentru a promova mișcarea si sportul de performantă.

Marina Almășan : – Te felicit , draga mea! Ii iubesc pe românii de departe care nu-i uită pe românii de acasă!   Ce sfat le dai celor care vor să iți calce pe urme, indiferent de domeniu. 

Constantina Diță : – Ca in orice domeniu, sfatul meu către tineri este să muncească foarte mult, să-și organizeze timpul într-un program bun, pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Marina Almășan : – Să încheiem cu cea mai mare dorință a Constantinei Diță. Care ar fi aceasta? 

Constantina Dița : – Dorința mea cea mai mare este să fiu sănătoasă, ca să pot să-mi duc mai departe proiectele mele.

Marina Almășan : – Ceea ce-ți dorim din toată inima! 

Publicitate