Bărbați de 10

Mark Twain despre politică și politicieni. Parcă ar fi trăit în România!

Samuel Langhorne Clemens ( 1835-1910) , cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist şi umorist american, autorul, printre altele, al romanelor “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Huckleberry Finn” şi “Un yankeu la curtea regelui Arthur”.
În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume.
Cu o viață aventuroasă, situat când la o extremă, când la cealaltă, prieten cu președinți, bancheri sau bogate familii nobiliare ale Europei, nevoit să-și câștige existența din slujbe umile alteori, posesorul unor câștiguri importante, dar și amenințat cu închisoarea pentru datorii, Mark Twain și-a privit propria viață cu umor. Iar din această perspectivă asupra existenței s-au născut povești apreciate de cititorii din toate colțurile lumii.
Nu întâmplător, la apogeul carierei sale, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme.
Iată și un fapt inedit, din biografia faimosului scriitor :
Pe 30 noiembrie 1835, Halley, cea mai cunoscută dintre comete, trecea aproape de Pământ. La scurt timp, cu două luni mai devreme decât trebuia, s-a născut Mark Twain, „părintele literaturii americane”, cum l-a numit William Faulkner și cel mai mare umorist al acestei țări.
Viața sa a fost sub semnul cometei Halley, iar Mark Twain, scriitorul care și-a prezis sfârșitul cu un an înainte, știa lucrul acesta mai bine ca oricine: „M-am născut odată cu cometa Halley, în 1835. Va veni din nou anul următor şi mă aştept să părăsesc lumea aceasta odată cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viaţa mea dacă nu plec odată cu cometa Halley. Cel Atotputernic, fără îndoială, a spus: Iată-i pe aceşti doi ciudaţi, fără niciun rost; au venit împreună, trebuie să plece împreună”. Și exact așa s-a întâmplat: la doar o zi după ce cometa Halley a strălucit pentru ultima dată cu putere pe cer, Mark Twain a plecat odată cu ea. Cel Atotputernic l-a scutit de o mare dezamăgire! Iată cum, vorba scriitorului, „adevărul este mai ciudat decât ficţiunea!”
Pentru că gândurile lui Mark Twain rămân actuale până astăzi, vă invităm să lecturați câteva din cugetările sale, legate de lumea politicii – subiect, se pare, veșnic la modă: