Best seller Timp liber

Marina Almășan, „Ceasul iubirii… Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, aureola unui artist, dincolo de dezamăgiri și decepții

 

Câteva ceasuri ale iubirii s-au consumat, joi după-amiază, prelungindu-se în seară, căci iubirea nu se poate povesti într-un interval limitat de minute și secunde, ceasuri care au derulat trecutul, au arătat viața regretatului Victor Socaciu și a celei care i-a fost alături timp de 16 ani, Marina Almășan.

Cartea „Ceasul iubirii…Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, scrisă de cea care i-a fost soție și i-a dăruit un fiu, pe Victor Socaciu Junior, căruia îi și este dedicat acest volum, la împlinirea vârstei de 25 de ani, pe 7 mai, a fost prilejul unui eveniment unde iubirea, amintirile, muzica, prietenia, neuitarea s-au adunat laolaltă în Sala de festivități a Hotelului Marshal Garden, din București.
Ziua și ora desfășurării evenimentului nu au fost deloc întâmplătoare. Joi, ora 17.00, ziua și ora la care se difuza emisiunea „Ceaiul de la ora 5”, cea care i-a adus împreună pe Marina și Victor, prin poetul Lucian Avramescu, cel care l-a propus pe cantautor să interpreteze imnul longevivei emisiuni, care timp de opt ani s-a difuzat neîntrupt.

„Întâlnirea noastră de azi nu e despre o carte, ci despre o relație. Este un altfel de jurnal, o călătorie personală”, a spus reprezentanta Editurii Corint, editură care a înlesnit drumul către cititori a celor 15 cărți scrise de Marina Almășan, și căreia autoarea i-a cedat drepturile de autor ale volumului care s-a lansat astăzi.

Junalistul Adrian Artene, unul dintre semnatarii prefeței (au mai scris Alex Ștefănescu, Alice Năstase Buciuta și Eugen Cristea) a catalogat această carte drept „o poveste de iubire, în care vă veți regăsi fiecare”, adăugând că fericiți am fi dacă am reuși să trăim fie și un ceas de astfel de iubire. „Este un jurnal al iubirii, un jurnal al fericirii, o carte de care avem nevoie”, a mai adăugat Adrian Artene, căruia nu mulți îi cunosc pasiunea pentru poezie, pentru crearea ei.

Marina Almășan, care încă de la început a ținut să-și păstreze emoțiile post-eveniment, și să se prezinte drept moderator al evenimentului, nu a reușit până la capăt. Imaginile cu Victor Socaciu care s-au derulat pe ecran, pe tot parcursul evenimentului, apoi cântecele – unele scrise pentru ea, cum ar fi „Lângă inimă îmi stai”, care a dat și titlul unui album -, apoi filmări de la diverse evenimente, din diverse locuri, care îi arătau în desăvârșita lor iubire, imagini de la aniversarea de un an a fiului lor Victor, au făcut-o pe mereu zâmbitoarea Marina Almășan să-și lase emoțiile la vedere, fie și pentru câteva clipe.

Cosmonautul Dumitru Prunariu, bun prieten al lui Victor Socaciu și al Marinei Almășan, a vorbit în termeni laudativi despre „comoara aceasta de carte”, dar și despre Victor, care îi promisese că va compune un cântec despre zborul cosmic din 14 mai 1981.
Fostul primar George Pădure, cel care i-a și cununat civil, a felicitat-o pe Marina Almășan, pentru „gestul măreț” pe care l-a făcut scriind această carte și reușita de a aduce laolaltă atâția oameni frumoși care l-au iubit și prețuit pe Victor, și deopotrivă pe ea.
Regizorul de televiziune, Luminița Dumitrescu, a lăsat emoțiile să grăiască prin vocea ei. Printre lacrimi a spus că „iubirea dintre Marina și Victor a fost și rămâne nemuritoare. El va rămâne în inima Marinei, în inima lui Victoraș”.

Pentru actorul Eugen Cristea, pe care îl leagă o prietenie de 27 de ani cu Marina, cartea a fost „un balsam”, iar despre Victor, căruia i-a fost alături timp de 10 ani în Festivalul „Om bun”, a mărturisit că a fost un prieten, o personalitate de care îl leagă cele mai frumoase amintiri.
Dincolo de iubire și momentele frumoase din viața lor, Marina Almășan nu s-a dezis de întâmplările mai puțin luminoase din căsnicia cu Victor Socaciu. De pildă, depistarea diabetului, care a dus, până la urmă, la degradarea stării de sănătate a soțului său, prin complicațiile grave la rinichi.

Profesorul Mircea Penescu a fost alături de Victor până la transplant, l-a ținut în viață, a spus Marina.
Medicul Penescu, prezent la lansarea cărții, a spus că vrea să-și amintească despre Victor așa cum l-a cunoscut, ca un simbol, ca reprezentant al unei generații, cu vocea sa cu vibrații cu totul diferite, cu charisma sa deosebită.
„Neglijența în gestionarea unei boli perfide a dus la o rapidă degradare. Îmi amintesc zâmbetul chinuit, mâna tremurândă și totuși speranța care nu-l părăsea”, rememora medicul ultima lor întâlnire. „Victor e pulbere de stele, muzica lui este, Victor este”, a spus Mircea Penescu.

Nu doar muzica a primat la întâlnirea organizată și derulată cu suflet și respect pentru tot ce-a fost bun și frumos în viața celor doi, de Marina Almășan. S-a vorbit și despre cariera diplomatică a lui Victor Socaciu, cea de Consul general la Montreal.

„Cariera de diplomat a lui Victor Socaciu este legată poate și de o întâlnire a noastră, când lucram la Institutul Cultural Român. I-am spus: Victor, o poziție bună pentru tine ar fi de Consul general. Ești un patriot. Îți iubești țara sincer. (…) Spun cu mâna pe suflet că Victor și-a îndeplinit menirea de diplomat la Montreal”, a rostit Lilian Zamfiroiu, amabasador al României la Luxemburg.
Cuvintele la superlativ despre cartea Marinei Almășan au fost adresate și de Octavian Ursulescu. „Sunt absolut impresionat de această carte”, a spus el, amintind și faptul că, după plecarea de la Cenaclul Flacăra, Victor Socaciu a fost vedeta Serbărilor Scânteii Tineretului, conduse de poetul Lucian Avramescu.

Dumitru Pelican, parlamentar și prieten al lui Victor a destăinuit că, înainte de a se stinge, îl „bântuia” gândul revenirii în politică, pentru că nu mai suporta nedreptățile”.

Un moment absolut special și emoționant al întâlnirii de joi, în amintirea și neuitarea lui Victor Socaciu, l-au generat membri ai Galeriei Rapid, interpretând imnul compus și cântat de cel care a „ars” pentru această echipă. Drept omagiu, aceștia i-au dăruit Marinei Almășan, un tricou cu „amprenta” rapidiștilor, propunându-i de asemenea lui Victor Junior, să ocupe locul tatălui său în „loja” de suflet a echipei.
Ovidiu Mihăilescu, Daniel Iancu și Dani Făt au cântat în amintirea celui ce le-a fost prieten și coleg, înger salvator (pentru Daniel Iancu), dar au și rostit în cuvinte prețuirea pentru omul și artistul Victor Socaciu.
Gina Pătrașcu, la rându-i a vorbit în termeni laudativi despre omul și profesionistul Socaciu, rememorând amintiri dintr-un turneu de la Koln.

Joi, la ora cinci, în București, nu a fost lansată doar cartea „Ceasul iubirii…Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, scrisă cu penița sufletului, de Marina Almășan. A fost derularea vieții artistice, politice, sociale, viața cu toată consistența ei, în toată complexitatea a artistului, omului, iubitului, soțului, tatălui, prietenului Victor Socaciu. Și toate acestea datorită unui om. Unei femei care a reușit să treacă peste barierele decepției, peste urmările mai puțin luminoase pe care un divorț le lasă în urma unei mari iubiri, peste beteșugurile pe care și marii artiști le au.

Marina Almășan a lăsat iubirea să domine, a lăsat artistul să se arate, să rămână așa cum îl știe publicul, să fie prezent și mâine, și poimâine, dincolo de dezamăgiri personale și limite pe care mulți nu știu să le depășească.

Giorgiana Radu-Avramescu ( preluare A.M.Press)

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate